Μήνυμα αισιοδοξίας του Μάριο Ντράγκι για την Ελλάδα

Μήνυμα αισιοδοξίας του Μάριο Ντράγκι για την Ελλάδα

«Η κατάσταση στη χώρα αρχίζει να σταθεροποιείται» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να σταθεροποιείται, επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σήμερα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι -όπως υποστήριξε- η νέα νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους.

Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν, είπε. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επισήμανε.

Βελτίωση των επιδόσεων ζητά από της ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ

Πολλές τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά την εσωτερική διακυβέρνησή τους και την ανάληψη κινδύνων, ώστε να επιτύχουν τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που συνοψίζει τα συμπεράσματα θεματικής έρευνας που έκανε στις τράπεζες που εποπτεύει άμεσα.

Ειδικότερα, η έκθεση αναφέρει ότι:

– Οι περισσότερες τράπεζες πρέπει να βελτιώσουν την ποιότητα του διαλόγου στο Διοικητικό Συμβούλιο και την ικανότητά του να ελέγχει ανεξάρτητα το μάνατζμεντ,

– Πολλές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τη συλλογική γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου τους, να ενισχύσουν την ανεξαρτησία του και να έχουν πιο ξεκάθαρη κατανομή αρμοδιοτήτων,

– Οι περισσότερες τράπεζες πρέπει να εφαρμόσουν πιο ισχυρά και ολοκληρωμένα πλαίσια ανάληψης κινδύνου, τα οποία πρέπει να είναι συνεπή με το συνολικό προφίλ κινδύνου τους.

Η επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου, Ντανιέλ Νουί, τόνισε: «Στην έρευνά μας, καταλήγουμε ότι τα Διοικητικά Συμβούλια πρέπει να συνεχίσουν να ενισχύουν την ικανότητά τους για ανεξάρτητο έλεγχο και εποπτεία της διοίκησης στις εκτελεστικές της λειτουργίες. Επιπλέον, η έρευνά μας εντόπισε μια σειρά ιδρυμάτων, όπου η συλλογική γνώση των διοικητικών συμβουλίων , η ανεξαρτησία και η κατανομή των αρμοδιοτήτων τους θα μπορούσε να ενισχυθεί».