Μήνυμα Μοσκοβισί: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις
- 19/09/2018, 13:14
- SHARE
Ο επίτροπος της ΕΕ στέλνει μήνυμα για την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, όχι απλά σε νομοθετικό επίπεδο αλλά με την έμπρακτη εφαρμογή τους.
Τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα δημοσιονομικής επιτήρησης τονίζει Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δράσεων επί σειρά ετών, όχι απλώς με την έκδοση νόμων, αλλά με την αποτελεσματική εφαρμογή τους.
Ο κ. Μοσκοβισί, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ουσιαστικά κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έσπευσε να ανακοινώσει παροχές και ελαφρύνσεις, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών.
Αφορμή για την αυστηρή απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου ήταν η ερώτηση του ευρωβουλευτής της ΛΑΕ που ζητούσε από την Κομισιόν ενημέρωση αναφορικά με τις «μεταρρυθμίσεις» που έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει, καθώς επίσης, και για ποιες από αυτές υπάρχει η «ρήτρα μη-αντιστροφής», ότι δηλαδή δεν πρέπει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις των ελληνικών κυβερνήσεων, που, κατά την κρίση των δανειστών, θα αντιστρατεύονται-αναιρούν τις μεταρρυθμίσεις.
Στην απάντησή του, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων αφού αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που «οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν βάσει του προγράμματος το οποίο ολοκληρώθηκε στις 20 Αυγούστου 2018», τονίζει ότι, «η πλήρης τους ανάπτυξη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και θα απαιτήσει συνεχή δράση επί σειρά ετών», διευκρινίζοντας με νόημα ότι, «τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων και τα θετικά αποτελέσματα στην πράξη για τους πολίτες δεν επιτυγχάνονται με την έκδοση νομοθεσίας, αλλά με την αποτελεσματική εφαρμογή τους».
Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτημα του κ. Χουντή, αν υπάρχουν κατά την κρίση της Κομισιόν «τομείς της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης που δεν έχουν “μεταρρυθμισθεί” ακόμα επαρκώς και, επομένως, προκύπτει η “ανάγκη” για νέες μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του Μνημονίου», αναφέρει ενδεικτικά ότι δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, «για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις για την υποστήριξη της έναρξης λειτουργίας της Ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσόδων σε απόσταση ασφαλείας από πολιτικές παρεμβάσεις, για τη δημιουργία κτηματολογίου που θα καλύπτει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας, για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών αδειοδότησης των επενδύσεων, για τη συγχώνευση των συνταξιοδοτικών ταμείων και για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Ως εκ τούτου, στα τέλη Ιουνίου του 2018 οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις».