Μήνυμα των θεσμών στην Αθήνα: Όλα τα μέτρα τώρα ή κρίση ρευστότητας τον Ιούνιο
- 26/01/2016, 20:10
- SHARE
Ο ρόλος του ΔΝΤ για τα νέα μέτρα που αφορούν τα εργασιακά και η στάση των Ευρωπαίων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Μπορεί τα τεχνικά κλιμάκια να μην έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία, που θα κρίνουν το ύψος των μέτρων για φέτος, ωστόσο, οι δανειστές έχουν φροντίσει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.
Είτε η Αθήνα θα πάρει τώρα όλα τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευθεί είτε μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανότατα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, τα χρήματα θα τελειώσουν και θα ζήσουμε πάλι στιγμές Ιουλίου του 2015.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει το ζήτημα σε πολιτική βάση, κάνοντας λόγο για διάσταση απόψεων μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ανοιχτά, πλέον ότι η θέση τους σε ό,τι αφορά στα μέτρα είναι ταυτόσημη με εκείνη του Ταμείου: ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει ούτε σεντ από τη βοήθεια, εάν δεν υλοποιήσει στο 100% τις δεσμεύσεις της.
Στο ίδιο κλίμα ήταν όλες οι προειδοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων από τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Αλλά και στο εσωτερικό, τόσο ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας όσο και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής με επίσημες προειδοποιήσεις στέλνουν το μήνυμα πως όσο καθυστερεί η αξιολόγηση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για την ελληνική οικονομία.
Το ΔΝΤ, μάλιστα, ετοιμάζεται να βάλει -σύμφωνα με πληροφορίες- στο τραπέζι και το θέμα των εργασιακών, το οποίο κανονικά θα συζητείτο στην δεύτερη αξιολόγηση.
Παράγοντες με άμεση γνώση των συζητήσεων εκτιμούν πως εάν τελικά το Ταμείο επιμείνει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή του απεργιακού νόμου τώρα, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως είναι πολύ πιθανόν το θέμα να τεθεί τελικά, αφού Ευρωπαίοι και ΔΝΤ δεν πρόκειται να κλείσουν μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε ελάφρυνση χρέους πριν διευθετήσουν όλα τα “καυτά” για εκείνους μέτωπα.
Για το λόγο αυτό και όσοι παρακολουθούν από κοντά τη διαπραγμάτευση, δεν βλέπουν γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.