Μηνύματα διάλυσης της ευρωζώνης και νέων εκλογών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Μηνύματα διάλυσης της ευρωζώνης και νέων εκλογών από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ
Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εισέρχεται στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα (δεν εικονίζεται), στην Αθήνα, Κυριακή 10 Μαΐου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Δημήτρης Στρατούλης δηλώνουν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει πίσω σε ό,τι της έχει ζητηθεί.

Εάν η ευρωζώνη διαλυθεί, θα δημιουργηθεί μια πολύ επικίνδυνη πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4 και στον δημοσιογράφο Πολ Μέισον ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς πόσο κοντά θεωρεί ότι βρίσκεται η Ελλάδα σε μια άτακτη χρεοκοπία, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε: “Νομίζω ότι εάν επικρατήσει η λογική, εάν οι εταίροι της Ελλάδας λάβουν υπόψη τους τη μετριοπάθεια που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση, “υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει μια καλή λύση”.

Όταν ο Πολ Μέισον επέμεινε για το χρονοδιάγραμμα, εάν αναμένει μια συμφωνία “σήμερα ή αύριο”, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: “Νομίζω στο εγγύς μέλλον. Αλλά η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να αποφασίσει υπέρ της δημοκρατικής πορείας, της ευέλικτης πορείας, της πορείας η οποία εμπεριέχει κοινωνικές αλλαγές, που ενσωματώνει τις προσδοκίες του απλού κόσμου, που θέλει να ανήκει κάπου”.

Η Ευρώπη, συμπλήρωσε ο κ. Τσακαλώτος, πρέπει να αποφασίσει αν “η δημοκρατία μετράει, μπορεί να αλλάζει τα πράγματα, ή ότι είναι ένας θεσμός βασισμένος σε κανόνες υπέρ των πλουσίων”.

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των αγορών οι οποίες κατά τον Μέισον μοιάζουν να προεξοφλούν την αποτυχία των συνομιλιών για την εξεύρεση μιας συμφωνίας, ο συντονιστής της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς απάντησε: “Οι αγορές μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα, όπως γνωρίζετε οι αγορές δεν είναι σταθερές ως προς αυτό”, όσον αφορά την Ελλάδα, και θα μπορούσαν “να αλλάξουν στάση λόγω των ειδήσεων· οι ειδήσεις τις επηρεάζουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε από μέρα σε μέρα, διότι τα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα”.

“Υπάρχει αβεβαιότητα. Αλλά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να μειώσουμε αυτή την αβεβαιότητα. Και το κάνουμε αυτό ακριβώς επειδή πιστεύουμε σε μια άλλη Ευρώπη. Είμαστε συστημικά υπέρ της Ευρώπης, διότι πιστεύουμε ότι η διάσπαση της Ευρώπης, η διάλυση της ευρωζώνης, θα οδηγούσε σε μια πολύ άσχημη πολιτική κατάσταση, θα οδηγούσε σε ανταγωνιστικές (σ.σ. νομισματικές) υποτιμήσεις, και πέραν αυτού σε εθνικισμούς όπως εκείνοι της περιόδου του (σ.σ. Δεύτερου Παγκοσμίου) Πολέμου, ή ακόμη χειρότερους. Η φιλοευρωπαϊκή στάση μας δεν είναι τακτική, είναι στρατηγική”, τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Στρατούλης: «Οι δανειστές συμπεριφέρονται απέναντι στη χώρα σαν να ήταν αποικία»

“Δεν πρόκειται να περάσουν τα συγκεκριμένα μέτρα, ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τον λαό” δήλωσε στον Αντ1 ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, σχολιάζοντας τις απαιτήσεις των δανειστών για να κλείσει η διαπραγμάτευση, ενώ μίλησε και για εκλογές εάν δεν αλλάξουν στάση οι δανειστές.

Όπως σημείωσε, οι πιστωτές απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, τη μείωση των δαπανών για το ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ ετησίως, προκειμένου να εξοικονομηθούν ετησίως 1,8 δισ. ευρώ ετησίως.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι θα πρέπει να μειωθούν κύριες και επικουρικές συντάξεις, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ, αλλά και τα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα. Ο κ. Στρατούλης υπογράμμισε πως στην ουσία ζητούν να έχουμε συντάξεις 300 ευρώ και επικουρικές 30 ευρώ, γυρίζοντας τη χώρα σε ένα Μεσαίωνα εργασιακό και κοινωνικό, ενώ υποστήριξε πως οι δανειστές συμπεριφέρονται απέναντι στη χώρα σαν να ήταν αποικία.

Ο κ. Στρατούλης επισήμανε πως αν οι πιστωτές δεν κάνουν πίσω, τότε η λύση θα είναι η προσφυγή στις κάλπες προκειμένου ο ελληνικός λαός να εκφράσει με τον πλέον επίσημο τρόπο τη θέλησή του.