Μειώνεται ήδη η μετανάστευση στη Μεγάλη Βρετανία λόγω Brexit
- 23/02/2017, 14:53
- SHARE
Μείωση της καθαρής μετανάστευσης στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο χρόνων δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία.
Η καθαρή μετανάστευση στη Βρετανία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, εν μέρει λόγω της αύξησης του αριθμού των πολιτών ορισμένων χωρών της ανατολικής Ευρώπης οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα.
Όμως το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (ONS) ανέφερε πως είναι ακόμη πολύ νωρίς να διακριθούν τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που είχε στη μετανάστευση η απόφαση που έλαβαν οι ψηφοφόροι στο βρετανικό δημοψήφισμα που διεξήχθη τον περασμένο Ιούνιο να εγκαταλείψουν την ΕΕ.
Τα στοιχεία του ONS δείχνουν πως ένας καθαρός αριθμός 273.000 ανθρώπων ήρθε στη Βρετανία το δωδεκάμηνο που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια μείωση κατά 49.000 σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο και ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από το 12μηνο που έληξε τον Ιούνιο του 2014.
Η καθαρή μετανάστευση πολιτών της ΕΕ αυτή την περίοδο, η πρώτη που περιλαμβάνει τους πρώτους τρεις μήνες μετά το δημοψήφισμα, ήταν 165.000, μια μείωση 6.000 σε σύγκριση με το περασμένο έτος.
Το ONS ανέφερε πως σημειώθηκε μια στατιστικά σημαντική αύξηση στις αναχωρήσεις από τη Βρετανία πολιτών από οκτώ χώρες της ΕΕ (οι λεγόμενες EU8) –Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία– κατά 12.000 φθάνοντας τις 39.000.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στη Βρετανία από αυτές τις χώρες μειώθηκε επίσης, ανέφερε.
Στο μεταξύ, ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία αυξήθηκε κατά 19.000 φθάνοντας τις 74.000, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ.
“Αν και έχουμε δει μια πτώση στην καθαρή μετανάστευση από πολίτες των EU8, εξακολουθεί η αύξηση στις αφίξεις μεταναστών από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, άρα είναι πολύ νωρίς να ειπωθεί τι επίπτωση είχε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη μακροπρόθεσμη διεθνή μετανάστευση”, δήλωσε η Νίκολα Γουάιτ, επικεφαλής του τμήματος στατιστικών στοιχείων διεθνούς μετανάστευσης στο OMS.
Στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα έδειξαν ότι η σταθερή αύξηση του αριθμού των μεταναστών από την ΕΕ που εργάζονται στη Βρετανία σταμάτησε στα τέλη του 2016, υπονοώντας πως η ψήφος για το Brexit και η πτώση της στερλίνας που ακολούθησε μπορεί να κατέστησαν τη χώρα λιγότερο ελκυστική ως τόπο εργασίας.
Λόγω της μεγάλης αύξησης στη μετανάστευση που σημειώθηκε τα προηγούμενα 20 χρόνια, η Βρετανία ήταν μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία αλλοδαπών εργαζομένων. Οι ανησυχίες για τη μετανάστευση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί τον περασμένο Ιούνιο να εγκαταλείψουν την ΕΕ.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει επαναλάβει τη δέσμευση του προκατατόχου της να μειώσει τον αριθμό της ετήσιας καθαρής μετανάστευσης κάτω από τις 100.000 και υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι η Βρετανία θα ανακτήσει τον έλεγχο της μετανάστευσης στο πλαίσιο της συμφωνίας της για το Brexit.
Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Γκούντγουιλ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky πως τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα είναι “πράγματι πολύ ενθαρρυντικά” και εξέφρασε την ελπίδα να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος ως προς τον στόχο των 100.000.