Μείωση έως 60% στις διαγνωστικές εξετάσεις στις εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ
- 14/12/2014, 21:10
- SHARE
Μεταβολή στον αριθμό των εξετάσεων τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2014 έναντι των αντίστοιχων μηνών του 2013.
Θεαματική μείωση του αριθμού των εξετάσεων που εκτελέστηκαν σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, η οποία σε ορισμένες κατηγορίες, όπως ανοσολογικές και ορμονικές εξετάσεις, αγγίζει ακόμα και το 60% σε σχέση με πέρυσι καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2014, πρώτους μήνες εφαρμογής των κατευθυντήριων οδηγιών στη συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων. Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν όσους υποστηρίζουν ότι η συγκράτηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις «περνάει» μέσα από τον έλεγχο της συνταγογράφησης των παραπεμπτικών.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή και ο θεσμοθετημένος «κόφτης» στον αριθμό και το είδος των εξετάσεων που γράφει ένας γιατρός ανά παραπεμπτικό, ανάλογα και με την ειδικότητά του, ώστε «ένας γυναικολόγος να μην μπορεί να γράφει εξέταση για τον προστάτη», όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ. Για το 2015 ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προτείνουν: ανακοστολόγηση εξετάσεων, επέκταση των κατευθυντήριων οδηγιών σε περισσότερες εξετάσεις και καθιέρωση κλιμακωτής έκπτωσης-rebate, με παράλληλη «κατάργηση» στην πράξη του clawback (αυτόματη επιστροφή της υπέρβασης της δαπάνης).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, η δαπάνη για το σύνολο των διαγνωστικών εξετάσεων των ασφαλισμένων μειώθηκε τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τουλάχιστον κατά 30%, εξέλιξη που αποδίδεται στη μερική εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του περασμένου Αυγούστου και συγκεκριμένα στις κατευθυντήριες οδηγίες για τη συνταγογράφηση προληπτικών εξετάσεων όπως το τεστ Παπανικολάου, το PSA, η μέτρηση οστικής πυκνότητας κ.ά. Εντυπωσιακή μείωση καταγράφεται στις αιματολογικές εξετάσεις: είναι ενδεικτικό ότι τον Οκτώβριο 2014 εκτελέστηκαν κατά 41% λιγότερες αιματολογικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2013 (385.000 λιγότερες εξετάσεις). Η μείωση της δαπάνης για τις εξετάσεις αυτές ήταν 51%.
Επιπλέον, μειώθηκε ο αριθμός των ανοσολογικών εξετάσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013 κατά 60% (275.663 εξετάσεις έναντι 440.909) και εκτελέστηκαν κατά 46% λιγότερες βιοχημικές εξετάσεις σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ (4.384.513 έναντι 6.385.120 τον Οκτώβριο 2013). Τέλος, για τις ορμονικές εξετάσεις η μείωση τον Οκτώβριο έφτασε το 60% (488.835 έναντι 781.815 τον 10ο/2013). Συνολικά για τις τέσσερις αυτές κατηγορίες εξετάσεων ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να πληρώσει για τον Οκτώβριο 2014 το ποσό των 24,1 εκατ. ευρώ, έναντι 38,06 εκατ. ευρώ που ήταν το κόστος τον περυσινό Οκτώβριο.
Οπως ανέφερε στην Καθημερινή, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, τα στοιχεία δείχνουν ότι «αυτός είναι ο δρόμος για τη συγκράτηση των δαπανών». Ο φετινός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις ήταν 328 εκατομμύρια ευρώ και ο στόχος είναι να παραμείνει στα ίδια επίπεδα και το 2015. «Για εμάς αυτά είναι τα επίπεδα αναγκών» σημειώνει ο κ. Κοντός και τονίζει ότι «ο εξορθολογισμός της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις δεν αφορά μόνο την περιφρούρηση των χρημάτων των ασφαλισμένων. Η υπερκατανάλωση των εξετάσεων αφορά και τη δημόσια υγεία. Οι κατευθυντήριες οδηγίες που έθεσε με απόφασή του ο υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, ήδη αποδίδουν τα πρώτα αποτελέσματα. Στόχος του υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ είναι για το 2015 ο κλειστός προϋπολογισμός για τις διαγνωστικές εξετάσεις να τηρηθεί χωρίς τη χρήση του clawback. Οι προτάσεις μας είναι συγκεκριμένες και αποτελεσματικές: επέκταση των κατευθυντήριων οδηγιών, ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων όπου απαιτείται και κλιμακωτό rebate-έκπτωση για το ποσό της υπέρβασης».
Εως πρότινος η δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για διαγνωστικές εξετάσεις αυξανόταν διαρκώς και το πρώτο εξάμηνο του 2014 η υπέρβαση του προϋπολογισμού έφτασε το 50%. Η υπέρβαση αυτή «κουρεύεται» από τους παρόχους ως clawback. Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Κέντρων ζητεί την άμεση κατάργηση του μέτρου, το οποίο όπως ανέφερε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Βουγιούκας, «έχει εξαθλιώσει οικονομικά όλες τις μονάδες εργαστηριακής ιατρικής που πλέον παλεύουν για την επιβίωσή τους.
πηγή: Καθημερινή