Μειώσεις έμμεσων φόρων ζητούν οι ΜμΕ ως αντιστάθμισμα στις ανατιμήσεις
- 06/09/2021, 09:29
- SHARE
Με το βλέμμα στη ΔΕΘ και στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού τελούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ζητούν κυβερνητικά μέτρα για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος ενόψει νέου κύματος αυξήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αν και δεν θα πρέπει να αποκλείονται σχετικές ανακοινώσεις νωρίτερα, το σίγουρο είναι ότι αύριο, 7 Σεπτεμβρίου, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει προσωρινά στοιχεία για τους Τριμηνιαίους Εθνικούς Λογαριασμούς στο β’ τρίμηνο. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ είναι καθοριστικής σημασίας για την οριστικοποίηση των μέτρων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για ανάπτυξη πάνω από 5% το 2021 (πρόσφατη μελέτη της ΕΤΕ ανέβαζε τον πήχη στο 5,7% ενώ η επίσημη πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει 3,6%) καλλιεργούνται προσδοκίες για φοροελαφρύνσεις.
Μάλιστα εν μέσω έντονης φημολογίας για διεύρυνση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ και επιδοτήσεις ευάλωτων νοικοκυριών οι επιχειρηματικοί φορείς ζητούν από την κυβέρνηση γενναία μέτρα και για την αγορά. Στελέχη της ΓΣΕΒΕΕ τονίζουν ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις, χωρίς πρόσβαση σε δανεισμό, αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας μετά την παρατεταμένη κρίση. Οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τις πρώτες ύλες και τις μεταφορές αποτελούν τροχοπέδη για την ανάκαμψη μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλη Κορκίδη, η εισαγόμενη ακρίβεια βλάπτει σοβαρά αγορά και καταναλωτές. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται στις πρώτες ανατιμήσεις που καταγράφονται σε μια μεγάλη γκάμα «ταχυκίνητων» καταναλωτικών προϊόντων, με την αυξητική τάση να αναμένεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα.
Ενδεικτικά, στοιχεία του Γραφείου Έρευνας Αγοράς IRI και της ΕΛΣΤΑΤ για τις τιμές φυτικής και ζωικής παραγωγής εντοπίζουν αυξήσεις 4,6% σε 10 κατηγορίες τροφίμων τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020. Πρώτα στη λίστα των ανατιμήσεων είναι εισαγώμενα βιομηχανικά είδη, με 9,3% ενώ μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται στην τιμή του φυσικού αερίου, 80%, του πετρελαίου, 40%, στην ηλεκτρική ενέργεια, 30%, τις πρώτες ύλες, ακόμα και στον καφέ, 60%, ενώ ακολουθούν τα εγχώρια προϊόντα και κυρίως τρόφιμα, όπως αρνί και κατσίκι 13%, οπωροκηπευτικά 8%, νωπά ψάρια 7%, φρούτα 5%, τυριά και λάδι 3%.
Την ίδια στιγμή αναμένονται αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ ένας μέσος οικιακός πελάτης χωρίς νυχτερινό ρεύμα, χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής του τιμολογίου, με μηνιαία κατανάλωση 400 κιλοβατώρες έχει κόστος που κυμαίνεται από 54 έως 76 ευρώ (απόκλιση 40%), χωρίς δημοτικά τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις που καταβάλλονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αν μάλιστα ο καταναλωτής επιλέξει τιμολόγια με ρήτρες αναπροσαρμογής το κόστος διαμορφώνεται από 45 έως 101 ευρώ (απόκλιση πάνω από 100%). Στο βαθμό που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του διοξειδίου του άνθρακα θα αυξάνονται το επόμενο διάστημα, θα ακολουθούν κατ’ αντιστοιχία τα κόστη που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς με κυμαινόμενα τιμολόγια.
Η μετακύλιση του κόστους
Στην αγορά εξαντλούνται οι αντοχές των προμηθευτών για απορρόφηση του επιπλέον κόστους που υφίστανται και αντίστοιχα οι λιανέμποροι αναφέρουν ότι λαμβάνουν ήδη μέτρα για να συγκρατήσουν τις τιμές. Επομένως, αναπόφευκτα μέρος των επιβαρύνσεων καταλήγει στο καλάθι του καταναλωτή.
Ο κ. Κορκίδης επισημαίνει ότι μια γενικευμένη ακρίβεια μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην αναθέρμανση της κατανάλωσης, η οποία αποτελεί βασικό ζητούμενο για την ελληνική οικονομία στη μετά πανδημία εποχή. “Οι διεθνείς πληθωριστικές πιέσεις που οφείλονται στην αύξηση των τιμών πετρελαίου, φυσικού αερίου, λιπασμάτων, αγροτικής παραγωγής, βασικών αγαθών και παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικού ρεύματος, δύσκολα αντιμετωπίζονται σε εθνικό επίπεδο, εκτός βεβαίως εάν η εκτίναξη του πληθωρισμού αποδειχθεί παροδικό φαινόμενο, που οφείλεται στις επιπτώσεις της πανδημίας και στο μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής της παραγωγής”, σημειώνει μεταξύ άλλων προσθέτοντας πάντως ότι οι δείκτες δεν αποτυπώνουν προοπτική αποκλιμάκωσης, αλλά το αντίθετο.
Ενδεικτικά αναφέρεται ο δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για το παγκόσμιο κόστος των τροφίμων, που αυξάνεται τον Αύγουστο για 15ο συνεχόμενο μήνα, με τις τιμές να σκαρφαλώνουν στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας. Επιπρόσθετα, ο δείκτης «Commodity Food and Beverage Monthly Price Index», των πρώτων υλών τροφίμων και ποτών του ΔΝΤ, παρουσίασε σε ένα μόλις χρόνο αύξηση 30%.
Καθώς τα βασικά είδη απαιτούν πάνω από το 1/5 της μηνιαίας δαπάνης των καταναλωτών οι ανατιμήσεις θα πλήξουν το σύνολο της αγοράς και στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρήσεις ζητούν αποκλιμάκωση της έμμεσης φορολογίας, με μείωση του ΦΠΑ στο 6% σε περισσότερα βασικά αγαθά.