Μήπως οι δασμοί του Τραμπ σε βάρος της Κίνας τελικά πλήττουν περισσότερο τους Αμερικανούς καταναλωτές;
- 11/05/2019, 12:15
- SHARE
της Natasha Bach
Και ξάφνου, με ένα tweet, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Την περασμένη Κυριακή, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι οι δασμοί που έχουν ήδη επιβληθεί στα κινεζικά προϊόντα «ευθύνονται εν μέρει για τα θαυμάσια οικονομικά μας αποτελέσματα» και ανακοίνωσε ότι θα αυξηθούν από 10% σε 25% την Παρασκευή.
«Οι δασμοί που καταβάλλονται στις ΗΠΑ είχαν ελάχιστη επίδραση στο κόστος παραγωγής των προϊόντων, με το οποίο επιβαρύνεται κυρίως η Κίνα», συνέχισε ο Τραμπ. «Η Εμπορική Συμφωνία με την Κίνα συνεχίζεται, αλλά πολύ αργά, καθώς προσπαθούν να επαναδιαπραγματευτούν. Όχι!»
Είναι όμως άραγε αλήθεια ότι οι δασμοί δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις στον αμερικανικό λαό;
Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένες από τις εμπορικές πολιτικές βοήθησαν στη διαμόρφωση του ΑΕΠ».
Όμως, η ανακοίνωση των δασμών πίεσε προς τα κάτω τις μετοχές τη Δευτέρα. Ο Dow υποχώρησε κατά 471 μονάδες περίπου στην αρχή της διαπραγμάτευσης, προτού σταθεροποιηθεί στις μείον 66 μονάδες ή -0,3%. Οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq μειώθηκαν κατά 0,5% στο κλείσιμο.
Ο Τσαντ Μπράουν, ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Peterson, «τουΐταρε» τη διαφωνία του με τους ισχυρισμούς του Τραμπ την Κυριακή. «Τα οικονομικά στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ακριβώς το αντίθετο από τη δήλωση του Τραμπ», έγραψε. «Ο αντίκτυπος των δασμών του 2018 έχει μεταφερθεί στους Αμερικανούς καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών. Η Κίνα δεν φέρει το βάρος των δασμών του Τραμπ».
Η ακριβής επίπτωση πέρα από τη χρηματιστηριακή αγορά μένει να φανεί – θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς θα αντιδράσει η Κίνα στις απειλές από την κυβέρνηση Τραμπ. Ωστόσο, έρευνες που διεξήχθησαν τους πρώτους μήνες μετά από την επιβολή των πρώτων δασμών δείχνουν ότι αρκετοί κλάδοι ήδη αρχίζουν να αισθάνονται το πρόβλημα.
Οι δασμοί στον χάλυβα και το αλουμίνιο, για παράδειγμα, έχουν αυξήσει τα κόστη παραγωγής για τον κλάδο της μεταποίησης, γεγονός που μεταφράζεται σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson διαπίστωσε ότι οι δασμοί πέρυσι αύξησαν την τιμή των προϊόντων χάλυβα κατά σχεδόν 9%, ωθώντας προς τα πάνω το κόστος για τους χρήστες χάλυβα κατά 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια συνολικά.