Μήπως το πετρελαϊκό κραχ τελείωσε;
- 02/03/2016, 14:31
- SHARE
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 30% σε μόλις 11 μέρες. Γιατί;
Tο κραχ του πετρελαίου φαίνεται ότι σταμάτησε. Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο τρομοκρατήθηκαν όταν οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν χαμηλό 13ετίας με 26,05 δολάρια το βαρέλι στις 11 Φεβρουαρίου. Πλέον, το πετρέλαιο βρίσκεται στα 34 δολάρια το βαρέλι, έχοντας δηλαδή αυξήσει την τιμή του κατά 30% μέσα σε μόλις 11 εργάσιμες ημέρες.
Αυτή η τεράστια αύξηση αντανακλά μια αλλαγή διάθεσης, παρόλο που τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη δεν έχουν αλλάξει. Ο κόσμος συνεχίζει να έχει περίσσεια πετρελαίου και η παραγωγή των ΗΠΑ δεν έχει επιβραδυνθεί αρκετά ώστε να μειωθεί το επικών διαστάσεων παγκόσμιο πλεόνασμα.
«Θεμελιωδώς, τα πράγματα παραμένουν προβληματικά. Η αύξηση των τιμών τροφοδοτείται κυρίως από την ελπίδα» λέει ο Μάθιου Σμιθ, επικεφαλής έρευνας βασικών προϊόντων στην ClipperData.
Και η ελπίδα έχει τροφοδοτηθεί απ’ τον ΟΠΕΚ όπου η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλες χώρες συμφώνησαν στις 17 Φεβρουαρίου να παγώσουν προσωρινά την παραγωγή.
Όμως, αυτό το πάγωμα απαιτεί και τη συμμετοχή άλλων παραγωγών όπως το Ιράν. Αξιωματούχοι της χώρας πρόσφατα αποκάλεσαν το πάγωμα «αστεία ιδέα» και δήλωσαν ότι η χώρα σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή τώρα που οι κυρώσεις έχουν αρθεί.
«Η πρόσφατη απόφαση για πάγωμα της παραγωγής δεν πρόκειται να έχει κάποια άμεση επίδραση στις ισορροπίες της αγοράς» έγραψε σε έκθεσή της η Barclays. Όμως, οι συζητήσεις κρίνονται ως μια δοκιμή «για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης» και δείχνουν ότι υπάρχει η πιθανότητα συντονισμένης δράσης απ’ τους παραγωγούς του πλανήτη.
Βεβαίως, οι εξελίξεις αυτές δεν σημαίνουν ότι το πετρέλαιο δεν αντιμετωπίζει προβλήματα. Παρά το πρόσφατο ράλι των τιμών, αυτές παραμένουν μειωμένες κατά το ήμισυ σε σχέση με πέρυσι, όταν το πετρέλαιο βρισκόταν στα 62 δολάρια το βαρέλι.
Κι ούτε να περιμένετε το πετρέλαιο να εκτοξευθεί σύντομα. Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου – αν πάει ας πούμε στα 40 ή 50 δολάρια – απλώς θα δώσουν κίνητρο στους παραγωγούς σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ να ξαναρχίσουν επιθετικά την παραγωγή, επαναφέροντας το πρόβλημα της υπερβάλλουσας προσφοράς.