Μισό αφορολόγητο και νέες κλίμακες: Ποια εισοδήματα θίγονται
- 12/03/2016, 13:49
- SHARE
Η πρόταση των θεσμών, το δημοσιονομικό κενό και τα ισοδύναμα που ψάχνει η κυβέρνηση ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο.
Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη για σήμερα στις 14.00, συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο.
Οι δανειστές ζητούν νέα φορολογικά μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι εκπρόσωποι των θεσμών προτείνουν τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου, που σήμερα ανέρχεται στα επίπεδα των 9.550 ή διαφορετικά την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ, καθώς και αλλαγές στα φορολογικά κλιμάκια. Στόχος της πρότασης των δανειστών είναι να εξευρεθούν τα κεφάλαια που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό από το σκέλος των φορολογικών εσόδων, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις και δεν θέλει να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα προτείνουν μείωση της έκπτωσης φόρου από τις 2.100 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.500 ευρώ που θα ισχύει για όλους τους φορολογουμένους, ανεξαρτήτως ύψους εισοδήματος και θα είναι σταθερή. Δηλαδή, δεν θα αποκλιμακώνεται όσο αυξάνεται το εισόδημα. Με αυτόν τον τρόπο το αφορολόγητο όριο διαμορφώνεται από τις 9.550 ευρώ περίπου στις 7.000 ευρώ.
Με τη μείωση του αφορολόγητου στις 7.000 ευρώ σημαίνει πως θα πληρώνουν φόρο άνθρωποι με ελάχιστο εισόδημα της τάξης των 600 ευρώ. Ουσιαστικά και με τα σημερινά δεδομένα μιλάμε για σημαντική αύξηση του φόρου για όσους έχουν εισόδημα από 7.000 ως και 25.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή όλους εκείνους που είχαν ουσιαστική μείωση από την ύπαρξη του αφορολόγητου.
Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι εκπρόσωποι των θεσμών είναι ότι το ισχύον σύστημα της έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο 9.500 ευρώ δίνει κίνητρο απόκρυψης εισοδημάτων προκειμένου να μην χάνεται το αφορολόγητο. Επίσης θεωρούν άδικο ότι για κάποιον που έχει ένα υψηλό εισόδημα, δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ αφορολόγητου ορίου, υποστηρίζοντας ότι αυτό προκαλεί υπέρμετρη επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα.
Επισημαίνεται ότι σήμερα έκπτωση φόρου μέχρι 2.100 ευρώ που μειώνεται για τα εισοδήματα πάνω από 21.000 ευρώ αυξάνεται το εισόδημα και καταργείται από τα 42.000 ευρω και πάνω έχουν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών αυτοί θα δουν το αφορολόγητο να μειώνεται και έτσι οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν επιβάρυνση ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογούμενων όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αγρότες κ.α θα έχουν όφελος αφού σήμερα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ.
Ακόμα όσον αφορά στη φορολογική κλίμακα οι θεσμοί προτείνουν:
– 22% για εισοδήματα έως 22.000 ευρώ, αντί 25.000 που είναι σήμερα.
– 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 22.001 έως 42.000 ευρώ.
– 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 42.001 έως 65.000 ευρώ.
– 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ.
Παρά τις πιέσεις των δανειστών πάντως, για νέα μέτρα και περικοπές σε όλα τα “ανοιχτά” μέτωπα, στόχος, σύμφωνα με όσα δήλωσε κυβερνητική πηγή, είναι ενδεχομένως να μην χρειαστεί να ληφθούν μέτρα για να εισπράξει η κυβέρνηση τα περίπου 320 εκατ. επιπλέον το 2016, που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός, ποντάροντας στις βελτιωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τα στοιχεία εισπράξεων που παρουσίασε σήμερα η ελληνική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ψάχνει ισοδύναμα, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να καταθέσει στους θεσμούς αντιπρόταση η οποία εκ των πραγμάτων θα στοχεύει στο να υπάρξει προσέγγιση που θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία στο πεδίο της φορολογίας και του δημοσιονομικού κενού που αυτή πρόκειται να καλύψει.