Μισθοί και επιδόματα του 2025: Τι αναμένεται να αλλάξει, ποιοι ευνοούνται και ποιοι όχι

Μισθοί και επιδόματα του 2025: Τι αναμένεται να αλλάξει, ποιοι ευνοούνται και ποιοι όχι
Photo: pixabay.com
Το 2025 ξεκινά με αυξήσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, ενώ νέα μέτρα όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και οι μειώσεις στις εισφορές φέρνουν ελαφρύνσεις για εργαζομένους και επιχειρήσεις.  

Με αυξήσεις συντάξεων κατά 2,4% αρχίζει το 2025 ενώ αυξήσεις για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα προοιωνίζεται για το νέο έτος αφενός η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% και αφετέρου η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο, η οποία συμπαρασύρει και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Εντωμεταξύ, μερικές από τις μεταρρυθμίσεις που θα έχουν αποτύπωμα στα εισοδήματα του 2025 είναι και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθώς και τα ενισχυμένα κίνητρα για γιατρούς του ΕΣΥ και ένστολο προσωπικό.

Ειδικότερα, η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα επιφέρει μικρή αύξηση στις καθαρές αμοιβές των εργαζόμενων όπως και ελάφρυνση στο κόστος των επιχειρήσεων.

Πρακτικά, για μισθωτό με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ οι εισφορές υγείας που μοιράζονται σε εργαζόμενο και εργοδότη από 71 ευρώ μειώνονται σε 61 ευρώ και το όφελος θα είναι 120 ευρώ το χρόνο, ισόποσα μοιρασμένο σε εργοδότη και εργαζόμενο. Δηλαδή το καθαρό όφελος για τον εργαζόμενο θα είναι 5 ευρώ το μήνα ή αύξηση 60 ευρώ το χρόνο στον καθαρό μισθό.

Σημειώνεται ότι η σωρευτική μείωση των εισφορών από το 2019 φτάνει τις 5,4 ποσοστιαίες μονάδες, από 40,56% σε 35,16%.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλλει επίσης νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, πιθανότατα γύρω στα 40 ευρώ, από τα 830 ευρώ σήμερα στα 870 ευρώ έχοντας δεσμευτεί να αυξήσει το επίπεδό του στα 950 ευρώ μέχρι το 2027.

Το σημερινό σύστημα θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το 2027, καθώς από το 2028 προβλέπεται η αυτόματη αναπροσαρμογή των μισθών με μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό, τις μεταβολές των μισθών και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Το νέο σύστημα αμοιβών επηρεάζει τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς ο κατώτατος μισθός καθορίζει τον εισαγωγικό μισθό στον δημόσιο τομέα.

Ο μισθός για το νεοεισερχόμενο στο δημόσιο τομέα θα αυξάνεται από 1.1.2026 ισόποσα με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά για το 2025 η προσαύξηση θα καταβάλλεται στους δικαιούχους μειωμένη κατά την υφιστάμενη στις 31.12.2024 διαφορά μεταξύ του βασικού μισθού του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό προβλέπεται οριζόντια αύξηση στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των δημοσίων υπαλλήλων βάσει της αύξησης του κατώτατου μισθού, δηλαδή περίπου 20 ευρώ σε όλους τους υπαλλήλους, εάν ο κατώτατος αυξηθεί στα 870 ευρώ και δεδομένου πως το εισαγωγικό κλιμάκιο στο Δημόσιο είναι 850 ευρώ.

Αυξήσεις σε ένστολους και γιατρούς

Αξιοσημείωτες αλλαγές έρχονται το 2025 για τους ένστολους -στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες- με ναυαρχίδα το επίδομα επικινδυνότητας και αύξηση της ωριαίας αποζημίωσης για νυχτερινή απασχόληση κατά 20%. Επίσης οι εργαζόμενοι στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας θα ωφεληθούν από τη μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των βασικών μισθών στο δημόσιο που παρασύρονται από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Σημειώνεται επίσης η αύξηση των αποδοχών των σπουδαστών στρατιωτικών σχολών.

Αυξημένες αποδοχές περιμένουν επίσης τους γιατρούς, Επιµελητές Α’, Β’ και Συντονιστές, από 400 έως 750 ευρώ µέσω της αυτοτελούς φορολόγησης της αποζημίωσης των εφηµεριών από 1.1.2025 και της αύξησης του επιδόµατος για όσους υπηρετούν σε µονάδα Υγείας άγονης περιοχής, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόµενο επιπλέον ενίσχυσης του μισθολογίου των 38.000 υγειονοµικών.

Επιδόματα με φόντο το δημογραφικό

Ο προϋπολογισμός του 2025 δίνει έμφαση επίσης στο δημογραφικό και στο στεγαστικό πρόβλημα, με μια σειρά από μέτρα που στοχεύουν στη στήριξη των οικογενειών και τη διασφάλιση προσιτής στέγασης.

Για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος έχει πλέον θεσμοθετηθεί η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 2.000 ευρώ σε 2.400-3.500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Ειδικότερα, προβλέπεται επίδομα 2.400 ευρώ για το πρώτο τέκνο, 2.700 ευρώ για το δεύτερο, 3.000 για το τρίτο και 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο τέκνο.

Επίσης, έχει επεκταθεί το επίδομα μητρότητας και πλέον οι αυτοαπασχολούμενες μητέρες, αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες, εισπράττουν σταθερά επίδομα μητρότητας 830 ευρώ το μήνα για εννέα μήνες.

Επιπλέον έχει αυξηθεί το αφορολόγητο όριο κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά και από το 2025 αυξάνεται το επίδομα παιδιού που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ ενώ η έκπτωση 20% στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη θα έχει αποτέλεσμα να πάρουν επίδομα και όσοι θα το έχαναν, ή λάμβαναν μικρότερο ποσό νωρίτερα. Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά και δύο εργαζόμενους γονείς με εισόδημα 32.000 ευρώ, που δεν λάμβανε επίδομα λόγω υπέρβασης του εισοδηματικού ορίου, από το 2025 με την έκπτωση 20%, θα λάβει επίδομα, το οποίο για τα δύο παιδιά ανέρχεται σε 90 ευρώ μηνιαίως.

Σημειώνεται επίσης η κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών και η φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων για νέους γονείς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ενώ συνεχίζονται προγράμματα όπως για προσχολική αγωγή και δημιουργική απασχόληση παιδιών και η δράση “Νταντάδες της Γειτονιάς”, παράλληλα με δωρεάν ελέγχους γονιμότητας και δημογραφικό παρατηρητήριο.

Το 2025 αναδιαμορφώνεται επίσης το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που παίρνουν 205.000 δικαιούχοι. Σήμερα είναι στα 216 ευρώ και 54 ευρώ για κάθε παιδί, και θα πάει στα 250 ευρώ και 75 ευρώ για κάθε παιδί, με αλλαγές στα περιουσιακά κριτήρια.

Επίσης, το επίδομα στέγασης, που καταβάλλεται σε 75.000 δικαιούχους, αυξάνεται από 70 ευρώ σε 125 ευρώ, με αύξηση 30% για κάθε τέκνο.