Μισθούς χαμηλότερους από το επίδομα ανεργίας φέρνει η μερική απασχόληση
- 01/10/2016, 14:44
- SHARE
Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΙΚΑ - Μίνι ωράριο αντί ομαδικών απολύσεων προωθείται στα εργασιακά.
Καθηλωμένος στα 403 ευρώ μικτά, δηλαδή περίπου 338,52 ευρώ καθαρά -χαμηλότερος από το επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ-, είναι ο μέσος μισθός για 527.999 εργαζόμενους με καθεστώς μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΙΚΑ για τον μήνα Φεβρουάριο του 2016.
Ο μέσος μισθός στο σύνολο του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους και της μερικής απασχόλησης, είναι 981 ευρώ μικτά, ενώ ο μέσος μισθός για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται στα 1.219,40 ευρώ.
Επίσης το Φεβρουάριο του 2016 σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2015, το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 2,2%. Οι μερικώς απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά 57.949 ή 10% στο διάστημα αυτό. Παράλληλα, ο μέσος μισθός τους έπεσε στα 403 ευρώ από 410 που ήταν το 2015.
Πιο αναλυτικά:
* Ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 5,18%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 5,26% και στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 5,18%.
* Ο αριθμός των ασφαλισμένων αυξήθηκε στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση κατά 3,15%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 12,35%. Ο αριθμός των αλλοδαπών ασφαλισμένων αυξήθηκε κατά 3,61%.
* Το ποσοστό των ασφαλισμένων γυναικών επί του συνόλου των ασφαλισμένων αυξήθηκε από 46,09% σε 46,15%. Η μέση απασχόληση στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 0,42%, ενώ στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 9,17%.
* To μέσο ημερομίσθιο στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 2,29%, στα οικοδομοτεχνικά έργα μειώθηκε κατά 2,11% και στο σύνολο κατά 2,29%.
* Ο μέσος μισθός μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις κατά 2,69% και στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 6,86%. Στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,81%, ενώ ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 1,23%.
Οι αλλαγές που έρχονται στα εργασιακά
Χθες ήρθε στη δημοσιότητα το πόρισμα των 8 «Σοφών» για την εργασιακή μεταρρύθμιση που βρίσκεται επί θύραις.
Προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον κατώτατο μισθό, επαναφορά της επεκτασιμότητας για συλλογικές συμβάσεις και της ευνοϊκότερης ρύθμισης -εκτός και αν οι κοινωνικοί εταίροι προβλέψουν εξαιρέσεις-, κατάργηση ή αντικατάσταση του ισχύοντος συστήματος για τις ομαδικές απολύσεις και «εργασία μειωμένου ωραρίου» -ακόμη και μηδενικού- για την αποτροπή τους, όπως και αντικατάσταση του ειδικού κατώτατου μισθού για τους νέους με έναν «μειωμένο κατώτατο μισθό βάσει εργασιακής εμπειρίας» για δύο χρόνια.
Κάποιες από τις προτάσεις προτείνονται ομοφώνως, ενώ για σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή του κατώτου μισθού υπάρχουν διαφωνίες.
Ο 12λογος των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος χαρακτήρισε το πόρισμά τους «θετική βάση» για μια ιδιαίτερα σκληρή διαπραγμάτευση που έρχεται, αλλά όχι δεσμευτικό.
«Η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να κρατήσουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, ξεκαθαρίζοντας ότι το Ταμείο τάσσεται υπέρ της γενικευμένης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και «ζητάει αίμα».
Αναφερόμενος στο θέμα των ομαδικών απολύσεων ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «θα σεβαστούμε την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου», αλλά ο τρόπος ενσωμάτωσής της στην ελληνική νομοθεσία εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε επίσης ότι δεν υπάρχει περιορισμός στο μνημόνιο για αναστροφή των πολιτικών απορρύθμισης της αγοράς εργασίας και δήλωσε ότι θα παραστεί αυτοπροσώπως στο ευρωπαϊκό δικαστήριο στις 20 Οκτωβρίου, όταν θα συζητείται η προσφυγή της ΓΣΕΕ κατά των μνημονιακών ρυθμίσεων οι οποίες παραβιάζουν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη.
Διαβάστε αναλυτικά: