Μυστική αναθεώρηση της πυρηνικής στρατηγικής από τον Μπάιντεν; – Η αντίδραση του Πεκίνου

Μυστική αναθεώρηση της πυρηνικής στρατηγικής από τον Μπάιντεν; – Η αντίδραση του Πεκίνου
US President Joe Biden speaks during a press conference at the close of the 75th NATO Summit at the Walter E. Washington Convention Center in Washington, DC on July 11, 2024. (Photo by Mandel NGAN / AFP) Photo: AFP
Ο Μπάιντεν ενέκρινε τον Μάρτιο ένα άκρως απόρρητο σχέδιο πυρηνικής αποτροπής, επικεντρωμένο για πρώτη φορά στην αντιμετώπιση της κινεζικής πυρηνικής απειλής, σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε τον Μάρτιο ένα άκρως απόρρητο σχέδιο πυρηνικής αποτροπής, το οποίο σηματοδοτεί μια σημαντική στροφή στη στρατηγική της Ουάσινγκτον, εστιάζοντας για πρώτη φορά στην αυξανόμενη πυρηνική ισχύ της Κίνας.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times που δημοσιεύθηκε την Τρίτη αποκαλύπτει αυτήν την αναθεώρηση, που έγινε χωρίς επίσημη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση του Μπάιντεν παραμένει άκρως απόρρητη, και το κοινό δεν έχει ενημερωθεί για την επικαιροποιημένη στρατηγική, η οποία αναθεωρείται κάθε τέσσερα χρόνια.

Μόλις πρόσφατα επετράπη σε δύο κορυφαίους κυβερνητικούς αξιωματούχους να μιλήσουν δημόσια για την αλλαγή αυτή.

Αναμένεται να αποχαρακτηριστεί σχετική ειδοποίηση που θα διαβιβαστεί στο Κογκρέσο πριν την αποχώρηση του Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα ούτε έχει ανταποκριθεί σε αιτήματα του πρακτορείου Reuters για δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα εξέφρασε «τη βαθιά της ανησυχία» σχετικά με δημοσίευμα για το πυρηνικό στρατηγικό σχέδιο των ΗΠΑ

Η Κίνα εξέφρασε την έντονη ανησυχία της μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ ενέκριναν πυρηνικό στρατηγικό σχέδιο το οποίο επικεντρώνεται στη γοργή επέκταση του πυρηνικού οπλοστασίου του Πεκίνου.

«Οι ΗΠΑ διασπείρει τη ρητορική της κινεζικής πυρηνικής απειλής, βρίσκοντας προφάσεις για να επιδιώξει στρατηγικό πλεονέκτημα», σχολίασε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Η Κίνα ανησυχεί βαθιά για το δημοσίευμα. Τα γεγονότα έχουν αποδείξει πλήρως ότι οι ΗΠΑ υποκινούν συνεχώς τα τελευταία χρόνια την λεγόμενη θεωρία της κινεζικής πυρηνικής απειλής», δήλωσε η Μάο Νινγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: