Μυστική συμφωνία Google – Meta για «γκρίζα» καμπάνια με στόχο τους εφήβους

Μυστική συμφωνία Google – Meta για «γκρίζα» καμπάνια με στόχο τους εφήβους
ANKARA, TURKEY - DECEMBER 21: In this photo illustration, a mobile phone screen displays the logo of 'Google' in front of a computer screen displaying the 'Facebook' icon in Ankara, Turkey on December 21, 2020. Halil Sagirkaya / Anadolu Agency Photo: AFP
Οι δυο ανταγωνιστές συνεργάστηκαν κρυφά σε καμπάνια που παραβίαζε τους κανόνες

Μυστική συμφωνία για τις διαφημίσεις που προβάλλονται σε εφήβους στο Instagram και στο YouTube, παρακάμπτοντας τους εταιρικούς κανόνες για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ανήλικοι στο Διαδίκτυο, συνήψαν οι Μeta και Google, σύμφωνα με τους Financial Times.

Όπως αποκαλύπτεται η Google εργάστηκε σε ένα μάρκετινγκ πρότζεκτ για τη Meta που σχεδιάστηκε για χρήστες του YouTube ηλικίας 13 έως 17 ετών με διαφημίσεις που προωθούσαν την εφαρμογή φωτογραφιών και βίντεο Instagram.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσης, καμπάνια στο Instagram στόχευσε εσκεμμένα μια ομάδα χρηστών που χαρακτηρίστηκαν «άγνωστοι» στο διαφημιστικό του σύστημα, το οποίο όμως η Google γνώριζε ότι είχε ως στόχο άτομα κάτω των 18 ετών, είπαν αυτοί οι άνθρωποι.

Εν τω μεταξύ, έγγραφα που είδαν οι FT υποδηλώνουν ότι ελήφθησαν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το όλο πρότζεκτ δεν θα αποκαλυφθεί.

Οι δυο πολυεθνικές, που κατά τ’ άλλα είναι σκληροί ανταγωνιστές, ξεκίνησαν την προσπάθεια στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η Google προσπαθούσε να ενισχύσει τα διαφημιστικά της κέρδη και ενώ η Meta προσπαθούσε να διατηρήσει την προσοχή των νεότερων χρηστών αντιμετωπίζοντας το ανερχόμενο TikTok. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Zuckerberg  είπε στους επενδυτές ότι μια πρόσφατη προσπάθεια για συμμετοχή περισσότερων ατόμων ηλικίας 18 έως 29 ετών είχε αποφέρει καρπούς.

Σύμφωνα με τους Financial Times, oι δυο εταιρείες συνεργάστηκαν με τη Spark Foundry, θυγατρική στις ΗΠΑ του γαλλικού διαφημιστικού κολοσσού Publicis, για να ξεκινήσουν το πιλοτικό πρόγραμμα μάρκετινγκ στον Καναδά μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου του τρέχοντος έτους.

Ενώ τα πιλοτικά προγράμματα ήταν μικρά, η Google τα είδε ως μια ευκαιρία να εξελιχθεί σε μια πιο προσοδοφόρα σχέση με τη Meta που θα περιλάμβανε πιο ακριβές διαφημίσεις «εμπορικών σημάτων» στο YouTube καθώς και σε άλλες πλατφόρμες.

Η Google δήλωσε: «Απαγορεύουμε την εξατομίκευση των διαφημίσεων σε άτομα κάτω των 18 ετών, τελεία. Αυτές οι πολιτικές υπερβαίνουν κατά πολύ τα απαιτούμενα και υποστηρίζονται από τεχνικές διασφαλίσεις. Επιβεβαιώσαμε ότι αυτές οι διασφαλίσεις λειτούργησαν σωστά εδώ», επειδή κανένας εγγεγραμμένος χρήστης του YouTube που είναι γνωστό ότι είναι κάτω των 18 ετών δεν στοχοποιήθηκε άμεσα από την εταιρεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Financial Times