Το μυστικό της «σωστής» επικοινωνίας
- 21/09/2014, 14:33
- SHARE
Απλά βήματα για να μπορέσετε να επικοινωνήσετε καλύτερα με τους γύρω σας.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της εποχής μας είναι το κενό επικοινωνίας. Οι άνθρωποι τείνουν να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και δημιουργούνται προβλήματα που επηρεάζουν όλους τους τομείς της καθημερινότητας, από τη διεκπεραίωση μιας εργασίας μέχρι τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Και όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα. Παρακάτω μπορείτε να βρείτε μερικούς τρόπους για να περάσετε πιο εύκολα αυτά που θέλετε στον συνομιλητή σας. Και μη ξεχνάτε πως δεν είναι μόνο όσα λέτε, αλλά και όσα ακούνε οι υπόλοιποι…
1. Χρησιμοποιείστε απλές λέξεις
Όσο καλά κι αν χειρίζεστε την γλώσσα και είστε γνώσεις του θέματος που συζητάτε, δεν χρειάζεται να κάνετε επίδειξη των ικανοτήτων σας στον συνομιλητή σας. Χρησιμοποιείστε απλές και κατανοητές λέξεις, ώστε να είστε σίγουροι πως η απέναντι πλευρά έχει καταλάβει τι εννοείτε.
2. Χρησιμοποιείστε μικρές προτάσεις
Ότι ισχύει για τις λέξεις, ισχύει και για τις προτάσεις. Να είστε σαφείς και συγκεκριμένοι και να μη χρησιμοποιείτε μακροσκελείς προτάσεις αν δεν είστε σίγουροι πως οι υπόλοιποι μπορούν να ακολουθούν τον ειρμό των σκέψεων σας.
3. Η αξιοπιστία είναι φιλοσοφία
Όσο ωραία κι αν μιλάτε αν όσα λέτε δεν είναι πιστευτά και δεν κάνετε τον άλλον να πιστέψει όσα λέτε, η επικοινωνία σας θα μείνει λειψή και στη μέση.
4. Η συνέπεια παίζει σημαντικό ρόλο
Οι παλιοί λέγανε «Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φά’το» και ήξεραν γιατί. Μεταξύ λέξεων και πράξεων πρέπει να υπάρχει συνοχή και συνέχεια. Μην υπόσχεστε πράγματα που δε μπορείτε να κάνετε, θα μπει εμπόδιο στις διαπροσωπικές σας σχέσεις και επικοινωνία.
5. Τόνος και ένταση φωνής
Έχετε προσέξει ποτέ πόσο απροθυμία δείχνουν οι άλλοι να συνεχίσουν μια κουβέντα αν φωνάζετε ή αν δεν είστε ευγενικοί; Προσέξτε την ένταση με την οποία μιλάτε, το ύφος σας και την απόσταση που κρατάτε ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες μια ωραίας συζήτησης.
6. Μιλήστε για εκείνους σαν να είστε εκείνοι
Πείτε όλα όσα θέλουν να πούνε οι υπόλοιποι, αλλά ποτέ δε τα κατάφεραν. Γίνετε εσείς οι λέξεις που δεν τόλμησαν να πούνε.
7.Μιλήστε με παραδείγματα
Προσπαθήστε να δώστε παραδείγματα όταν μιλάτε για κάποιο ζήτημα, αναλύστε, δώστε επιπλέον πληροφορίες και δημιουργήστε εικόνες. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται κάτι παραπάνω από απλές λέξεις για να καταλάβουν το νόημα.
8. Κάντε ερωτήσεις
Έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει μια αλληλεπίδραση με τον συνομιλητή σας όταν μιλάτε. Ρωτήστε τη γνώμη του. Πολλές φορές δεν έχει σημασία μόνο όσα λέτε, αλλά και όσα ρωτάτε.