MITEF Greece Startup Competition 2016: Οι τρεις τεχνολογικές εταιρείες που ξεχώρισαν
- 04/07/2016, 14:15
- SHARE
Yodiwo, InSyBio Ltd. και Feel ήταν οι startups που επέλεξαν η κριτική επιτροπή.
Την Πέμπτη, 30 Ιουνίου, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, ολοκληρώθηκε η τελική φάση του διαγωνισμού MITEF Greece Startup Competition με την Τελετή Λήξης και Απονομής Βραβείων, σαν εναρκτήρια εκδήλωση του 4th Hellenic Forum for Science Technology and Innovation. Η επιλογή των 3 νικητών έγινε από ειδική επιτροπή κριτών-μελών της ελληνικής και διεθνούς επιχειρηματικής και επενδυτικής σκηνής, οι οποίοι παρακολούθησαν και βαθμολόγησαν τις παρουσιάσεις και των 10 startups που συμμετείχαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Οι 3 νικητές είναι: 1ο Βραβείο – Yodiwo, 2ο Βραβείο – Insybio Ltd. και 3ο Βραβείο – Sentio Solutions.
Η Yodiwo είναι πάροχος πλατφόρμας ανάπτυξης εφαρμογών cloud που κάνουν χρήση του διαδικτύου συσκευών. Εφαρμόζοντας καινοτομικές τεχνολογίες διασύνδεσης κατανεμημένων συστημάτων και χρησιμοποιώντας υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, επιτυγχάνεται μείωση χρόνου ανάπτυξης επαγγελματικών υπηρεσιών cloud κατά τουλάχιστον 90% συγκριτικά με άλλες μεθόδους. Σε τομείς όπως στην αλυσίδα ανεφοδιασμού προϊόντων, υπηρεσίες βασισμένες στην Yodiwo πλατφόρμα εξοικονομούν πόρους για τις επιχειρήσεις που τις χρησιμοποιούν πλέον του 70% και βελτιώνουν την αξιοπιστία των διεργασιών τους.
Η InSyBio Ltd. είναι μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην εξατομικευμένη ιατρική και εστιάζει στην ανάλυση πολύπλοκων βιολογικών δεδομένων. Η InSyBio Suite είναι μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα εργαλείων ανάλυσης η οποία, παρέχοντας υπηρεσίες μέσω cloud, στοχεύει στην ανακάλυψη και ερμηνεία βιοδεικτών με αυξημένη προγνωστική και διαγνωστική δυνατότητα. Οι πελάτες της InSyBio είναι ερευνητές μοριακής βιολογίας που είτε εργάζονται σε εταιρείες βιοτεχνολογίας ή φαρμακευτικές, είτε είναι μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το Feel της εταιρίας Sentio Solutions είναι το πρώτο έξυπνο βραχιόλι που αναγνωρίζει αυτόματα τα ανθρώπινα συναισθήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, και προσφέρει συμβουλές για ψυχική ευεξία. Οι ενσωματωμένοι αισθητήρες στο βραχιόλι καταγράφουν από τον χρήστη μια σειρά βιοσημάτων, ενώ στο παρασκήνιο, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης που έχει αναπτύξει η ομάδα της Sentio, αναγνωρίζουν τη συναισθηματική του κατάσταση. Παράλληλα, η εφαρμογή στο κινητό βοηθάει τον χρήστη να διακρίνει συναισθηματικά μοτίβα, και παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές για την βελτίωση των συναισθηματικών του συνηθειών.
Η δεύτερη χρονιά διεξαγωγής του διαγωνισμού ολοκληρώθηκε με επιτυχία αποδεικνύοντας πως οι νέοι Έλληνες επιστήμονες και οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να συνεισφέρουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας υλοποιώντας τις ιδέες και εκπληρώνοντας τα όνειρά τους. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία σε business skills, να χτίσουν την ομάδα τους και να αναπτύξουν συνεργασίες, που θα αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα αναπτυξιακή πορεία τους, δουλεύοντας με επιμονή μέσα σε ένα γόνιμο και δημιουργικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος του ΜΙΤ Enterprise Forum Greece, καλωσορίζοντας τους 180 παρευρισκόμενους ενώ ευχαρίστησε θερμώς τους 90 κριτές, 55 μέντορες και 20 εισηγητές των εργαστηρίων, που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, υπογράμμισε πως στην Ελλάδα μπορούν να δημιουργηθούν σημαντικές ευκαιρίες καθώς «έχουμε το γονίδιο της επιχειρηματικότητας, έχουμε ισχυρή επιστημονική ερευνητική δράση, ιστορικά είμαστε πολυμήχανοι, έχουμε ισχυρή αναλυτική ικανότητα στην επίλυση προβλημάτων και δυνατό επιστημονικό και τεχνολογικό υπόβαθρο».
Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, Οικονομικός Διπλωμάτης και Σύμβουλος για νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική του εμπειρία ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής του διαγωνισμού, μέντορας και κριτής: «Όλες οι ομάδες δούλεψαν επισταμένα στα αδύνατα σημεία τους και κατάφεραν σε διάστημα 3 μηνών να βελτιώσουν σημαντικά την ομάδα τους».
Οι 10 φιναλίστ ομάδες παρουσίασαν μπροστά στο κοινό και την κριτική επιτροπή τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Επιπλέον μέσα από τις παρουσιάσεις τους οι προσκεκλημένοι ομιλητές, Dr. Dan Marom, Επιχειρηματίας, Σύμβουλος, Ερευνητής και συν-συγγραφέας του βιβλίου The Crowdfunding Επανάσταση, και Μάρκος Βερέμης, Διευθύνων Σύμβουλος και Συνιδρυτής της εταιρίας Upstream, μοιράστηκαν την επαγγελματική τους εμπειρία και ανέδειξαν τις ευκαιρίες που δημιουργεί η καινοτόμος τεχνολογία για το νεοφυές επιχειρηματικό οικοσύστημα σε παγκόσμιο ενδιαφέρον. Τέλος, ο Ευάγγελος Παππάς, Ιδρυτής & Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της εταιρίας RTsafe, μίλησε για την εμπειρία του ως συμμετέχων στον περσινό διαγωνισμό MITEF Greece Startup Competition επισημαίνοντας την πρόοδο της εταιρείας μετά τη νίκη του.
Μετά το πέρας των ομιλιών, οι κριτές παρέδωσαν τις βαθμολογίες τους και αφού συσκέφθηκαν ανέδειξαν τους 3 πρώτους νικητές του MITEF Greece Startup Competition, οι οποίες απέδειξαν: α) σημαντική βελτίωση της αξίας της επιχειρηματικής τους πρότασης, και β) τις σημαντικότερες προοπτικές εμπορικής αξιοποίησης και ανταγωνιστικής παρουσίας στη διεθνή αγορά.