Η «μητέρα των μαχών» στο σημερινό Eurogroup
- 20/02/2015, 09:45
- SHARE
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες – Τα δεδομένα για την επίτευξη συμφωνίας.
Σε κλίμα σύγκρουσης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών δυναμίτισε τη συζήτηση στο χθεσινό Euro Working Group, προκαλώντας την οργή της ελληνικής αντιπροσωπείας, αφού απέρριψε με το «καλησπέρα» το αίτημα παράτασης, χαρακτηρίζοντάς το «Δούρειο Ίππο», με τον οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει μεν χρηματοδότηση-γέφυρα, αποφεύγοντας να δεσμευθεί για μεταρρυθμίσεις.
Η Γερμανία ισχυρίστηκε, μάλιστα, με βάση αυτά τα δεδομένα, ότι δεν έχει κανένα νόημα να ξεκινήσουν οι τεχνοκράτες να προετοιμάζουν σχέδιο απόφασης του Eurogroup και ζητούν:
Πρώτον: να αξιολογήσουν οι τρεις θεσμοί προσεκτικά την τρέχουσα οικονομική θέση της Ελλάδας, για να διαπιστώσουν εάν μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.
Δεύτερον: προτείνουν ξεκάθαρη και πειστική δέσμευση από την Ελλάδα και, σε ειρωνικό ύφος υπαγορεύουν 3 «σύντομες και ξεκάθαρες φράσεις»:
«Ζητούμε παράταση του τρέχοντος προγράμματος, με ενσωματωμένη ευελιξία. Θα συμφωνήσουμε από κοινού με τους θεσμούς τυχόν αλλαγές σε μέτρα του υπάρχοντος Μνημονίου. Και στοχεύουμε στη επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος».
Τρίτον: η Ελλάδα να διαβεβαιώσει δημόσια ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες που θα υπονομεύσουν το πρόγραμμα. Οι αρχές δεν θα πάρουν κανένα μέτρο άμεσης ισχύος, ούτε θα εφαρμόσουν πολιτικές που δεν συνάδουν με τις ισχύουσες δεσμεύεις υπό το τρέχον πρόγραμμα ή θα επιδεινώσουν τη δημοσιονομική κατάσταση. Αυτό περιλαμβάνει την υπαναχώρηση από τις ανακοινωθείσες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό που πρόκειται να ψηφιστούν από το Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα.
Τέλος, ζητούν να επιστραφούν τα 10,9 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ στον EFSF, αφού, όπως λένε, οι τράπεζες πέρασαν τα stress test, άρα δεν χρειάζονται άλλα κεφάλαια.
Οι θέσεις αυτές, δεν περνούν από την ελληνική πλευρά, ενώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και άλλες χώρες έχουν αντιδράσει.
Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, οι αντιδράσεις μέσα στη συνεδρίαση και ενώπιον των Γερμανών, συνήθως είναι ανύπαρκτες.
Μένει να αποδειχθεί εάν και σε αυτό το Eurogroup θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η ρήση του Γκάρι Λίνεκερ ότι «στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί», ακόμη κι αν αυτή τη φορά δεν πρόκειται για ποδόσφαιρο…
Διαβάστε ακόμη: