Θεμελιώθηκε η νέα επένδυση 300 εκατ. της MYTILINEOS στον σταθμό παραγωγής ρεύματος
- 03/10/2019, 13:25
- SHARE
Ο νέος σταθμός συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) της MYTILINEOS θεμελιώθηκε χθες σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ενεργειακό Κέντρο της εταιρείας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.
Τον θεμέλιο λίθο τοποθέτησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τη MYTILINEOS και σχολίασε ότι «με την πολύπλευρη παρουσία της στη βιομηχανία, η εταιρεία εμπιστεύεται και πάλι τη χώρα και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της, δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους Έλληνες. Tο νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της “πράσινης ενέργειας”.»
«Η νέα κυβέρνηση ήδη ήρε τα capital controls, απαλλάσσει τις επιχειρήσεις από τη βαριά φορολογία και απελευθερώνει την ιδιωτική πρωτοβουλία», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο και τους προέτρεψε: «Κανείς πια δεν θα μπορεί να επικαλείται ανυπέρβλητα εμπόδια και αντικίνητρα, η χώρα μετατρέπεται σε τόπο πολιτικής σταθερότητας και κινήτρων, σε έναν τόπο ζηλευτό, που όλοι αναγνωρίζουν φιλικό για τις επενδύσεις», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνοντας ως παράδειγμα την επενδυτική κίνηση της Mytilineos υπογράμμισε ότι «δεν είναι τυχαίο ότι ένα έργο σαν κι αυτό θεμελιώνεται στην αρχή της νέας κυβέρνησης. Αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών στο σχέδιο μας. Είναι ένδειξη της αποφασιστικότητας μας να ξεμπλέξουμε το κουβάρι που κρατά πίσω την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».
Από την ομιλία του πρωθυπουργού δεν έλειψαν και οι αναφορές ως προς το πράσινο μοντέλο ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσής του για το κλείσιμο των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ σταδιακά έως το 2028. «Η νέα επένδυση είναι συμβατή με τις τρεις κυβερνητικές επιλογές: Αντικατάσταση λιγνίτη από ηπιότερες μορφές ενέργειας, απελευθέρωση αγοράς ενέργειας και περιορισμό της οικονομικής αιμορραγίας που προκαλούν συχνά οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας», περιέγραψε ο πρωθυπουργός.
Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση του για σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, τονίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα προχωρά πιο μπροστά ακόμα και από τη Γερμανία που έχει δεσμευτεί για απανθρακοποίηση έως το 2038».
Αναφορικά με τις περιοχές όπου θα κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες, σε Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για την εκπόνηση master plan με στόχο τη μετάβαση στη νέα εποχή και κυρίως οι περιοχές αυτές να αναδειχθούν σε πόλους έλξης επενδύσεων».
Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη τη MYTILINEOS και σχολίασε ότι «με την πολύπλευρη παρουσία της στη βιομηχανία, η εταιρεία εμπιστεύεται και πάλι τη χώρα και ιδιαίτερα τους ανθρώπους της, δημιουργεί θέσεις εργασίας για τους Έλληνες. Tο νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της “πράσινης ενέργειας”.».
Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος
Τη δέσμευση της Mytilineos να συνταχθεί με την κυβερνητική προσπάθεια ώστε «ο σημερινός στόχος της πράσινης ενέργειας από 20% να ανέλθει στο 35% το 2030», μετέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή θεμελίωσης του νέου εργοστασίου.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα και ειδικότερα τη νέα εθνική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας θα ενισχυθεί και από 20% που είναι ο στόχος σήμερα, θα φτάσει το 35% ο 2030. Ο στόχος που θέσατε», είπε ο κ. Μυτιληναίος στον κ. Μητσοτάκη, «δεν είναι απλώς φιλόδοξος. Είναι αναγκαίος και σας συγχαίρω για την αποφασιστικότητα σας. Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε και δεσμεύτηκε:
«Δράττομαι της ευκαιρίας για να δηλώσω ενώπιον σας ότι η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια. Και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη. Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας της Μεταλλουργίας της εταιρίας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδας και άλλες μονάδες της εταιρίας στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα».
Υπογράμμισε επίσης ότι η «νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη, δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και καινοτομία».
Ο κ. Μυτιληναίος αναφερόμενος στη συνεργασία με την αμερικανική General Electric για τον εξοπλισμό της μονάδας φυσικού αερίου είπε πως «η υπερσύχρονη τεχνολογία της GE που θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή τη νέα μας μονάδα, θα την καταστήσει στην πιο αποδοτική στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Ταυτόχρονα η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και μάλιστα τόσο υψηλής απόδοσης, θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα παραδοσιακά λιγνιτικά εργοστάσια κατά 70%».
Το προβλεπόμενο επενδυτικό κόστος είναι της τάξεως των € 300 εκατ. και η νέα μονάδα θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αιχμής της General Electric (GE).
O CEO της GE
Από τη μεριά του ο CEO της GE Electric Power Europe Michael Rechsteiner επισήμανε για το νέο εργοστάσιο της Mytilineos, πως με την τεχνολογία H Class κατατάσσεται στην ελίτ των διεθνώς μονάδων διεθνώς. Ο Michael Rechsteiner, δήλωσε στην ομιλία του ότι «η GE έχει την τιμή να συνεργαστεί με τη MYTILINEOS για να φέρει τον πρώτο αεριοστρόβιλο HA στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ορόσημο για τις 100 ΗΑ παραγγελίες αεριοστροβίλων της GE. Το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου θα ενταχθεί στην “αφρόκρεμα” της Η-class. Όταν λειτουργήσει, θα αποδίδει 826MW στο δίκτυο, με 63% θερμική απόδοση, καθιστώντας το, το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη. Στη GE, είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην προώθηση της “καθαρής” ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα». Ο ίδιο σημείωσε πως η μονάδα αποτελεί ορόσημο για την GE καθώς είναι ο 100ος αεριοστρόβιλος που κατασκεύασε η εταιρία, ενώ ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση του στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Μυτιληναίο για τις κινήσεις της απανθρακοποίησης της αγοράς.
Η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του σταθμού (commissioning) τοποθετείται στο 4ο τρίμηνο του 2021.
Η νέα μονάδα
Ο γενικός διευθυντής Ενέργειας της Portergia της Mytilineos αναφερόμενος στο ενεργειακό κέντρο της εταιρίας είπε ότι «η προσθήκη της μονάδας είναι η φυσική εξέλιξη της στρατηγικής μας. Η Protergia είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός καλύπτει το 15% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Με την προσθήκη η Mytilineos θα ξεπεράσει τα 2.000 Μεγαβατ. Συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ η Θερμική της απόδοση, μεγαλύτερη από 63%, την κατατάσσει πρώτη στην Ευρώπη. Ο κ. Ντίνος Μπενρουμπή, Γενικός Διευθυντής του Τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας- Protergia της MYTILINEOS δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «φιλοδοξούμε το Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου να συνεχίσει να είναι ένας κλιματικά θετικός ενεργειακός πόλος για την Ελλάδα, αλλά και ένας σημαντικός οικονομικός πυρήνας της ευρύτερης περιοχής. Το Ενεργειακό Κέντρο φιλοδοξεί να είναι η καθαρή καρδιά του ενεργειακού μας συστήματος».
Η MYTILINEOS υποστηρίζει την προσπάθεια μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.