Μυτιληναίος: «Τέλος το ελληνικό δράμα, κανένα ρίσκο για την οικονομία»
- 26/01/2015, 16:32
- SHARE
Θετικό σήμα προς τη διεθνή αγορά για τις προοπτικές της οικονομίας από τον επικεφαλής του του ομίλου Μυτιληναίος.
Συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg έδωσε ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στην οποία και υπογράμμισε ότι πλέον για την ελληνική οικονομία δεν υπάρχει ρίσκο.
«Το “greek drama” δεν αποτελεί πλέον πραγματικότητα. Εισερχόμαστε πλέον σε ένα θετικό σενάριο σταθερής κυβέρνησης και δυνητικής πολιτικής σταθερότητας για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Εάν ισχύει αυτό τότε η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε ηγέτη της ανάπτυξης», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Υπάρχει πάντα ρίσκο στην πολιτική αλλά ας δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Ας ξεχάσουμε το «ελληνικό δράμα». Το θετικό είναι ότι υπάρχει μια νέα κυβέρνηση, υπάρχει ένα νέο είδος τάσης και στην Ευρώπη και υπάρχει και μια κεντροδεξιά αντιπολίτευση που περιμένει να γίνει η επόμενη κυβέρνηση. Αν έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και μια πλήρη θητεία που θα μας προσφέρει την πολιτική σταθερότητα, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ακολουθήσει μια φιλοευρωπαϊκή κεντροδεξιά κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει 8 χρόνια πιθανής πολιτικής σταθερότητας. Αν αυτό συμβεί η Ελλάδα θα αναδειχτεί ηγέτης στην αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Και αυτό είναι ένα καλό και θετικό σενάριο. Γιατί να μην κοιτάμε το θετικό σενάριο;»
Ο κ. Μυτιληναίος εξάλλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει ένας λογικός συμβιβασμός όλων των πλευρών στη βάση μιας αναδιάρθρωσης του χρέους.
«Έχουμε δίδυμο πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο δημοσιονομικό τομέα. Οπότε μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα επίπεδο για αναδιάρθρωση. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα haircut. Μια αναδιάρθρωση περιλαμβάνει πολλά πράγματα. Όπως ξέρετε το haircut μπορεί να είναι πολλά πράγματα, επιμήκυνση των δανείων, χαμηλότερο και φιξαρισμένο επιτόκιο σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς και μια περίοδο χάριτο. Πρέπει να είναι ένας λογικός συμβιβασμός για όλους. Κανείς στην Ευρώπη δεν θέλει να δει την Ελλάδα να αποτυγχάνει και σίγουρα οι ίδιοι οι Έλληνες δεν θέλουν να δουν την Ελλάδα έξω από το ευρώ».
Για την απερχόμενη κυβέρνηση ανέφερε: «Ας έχουμε στο νου μας ότι η απερχόμενη κυβέρνηση τα δυόμισι τελευταία χρόνια προσπάθησε και κατάφερε να κάνει μια καλή δουλειά. Και αυτό έγινε σε πολλούς τομείς. Μπορεί να μην ολοκλήρωσαν όλες τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχαν δεσμευθεί να κάνουν. Αλλά από την άλλη πλευρά, όλη αυτή η προσπάθεια είχε ένα μεγάλο κοινωνικό κόστος. Κάποια στιγμή θα υπήρχε και το πολιτικό κόστος».
Για το μήνυμα των εκλογών, την προεκλογική περίοδο και το ζήτημα του ευρώ, ο γνωστός επιχειρηματίας τόνισε μεταξύ άλλων: «Ας δούμε αρχικά τι έγινε στις εκλογές. Είχαμε μια σχετικά ήρεμη προεκλογική περίοδο. Και κάτι πολύ σημαντικά δεν εγέρθηκαν θέματα εξωτερικής πολιτικής. Είναι μάλλον η πρώτη φορά που αυτό έγινε και είναι πολύ σημαντικό δείχνει ότι σχεδόν όλα τα κόμματα συμφωνούν στις βασικές αρχές της εξωτερικής πολιτικής (ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή ένωση, καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες κλπ). Το άλλο είναι ότι περισσότερο από 80% των πολιτών ψήφισαν την παραμονή στο ευρώ. Αυτό είναι ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα στον κ. Τσίπρα και πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Είναι πάρα πολύ λίγοι αυτοί που θέλουν την έξοδο από το ευρώ».