Μητσοτάκης: 12 νέες μειώσεις φόρων στον προϋπολογισμό – Έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους (vid)

Μητσοτάκης: 12 νέες μειώσεις φόρων στον προϋπολογισμό – Έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους (vid)
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΟ Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο των εργασιών της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συνάντηση με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στον πόλεμο στην Ουκρανία και στις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, καθώς και την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία εκεχειρίας για την απελευθέρωση των ομήρων και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρωθυπουργός ανέλυσε την κυβερνητική στρατηγική για την ανάπτυξη και την οικονομία.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλυσε την κυβερνητική στρατηγική για την ανάπτυξη, την οικονομία, αλλά και για τις κοινωνικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην καθημερινότητα των πολιτών. Ξεκινώντας από την υποδομή πολιτικής προστασίας, σχολίασε τις πρόσφατες τραγωδίες στη Βαλένθια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση. Τόνισε ότι στην Ελλάδα το σύστημα προειδοποίησης 112 λειτουργεί ήδη, με την κυβέρνηση να επενδύει πάνω από 2 δισ. ευρώ στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

Στην ίδια συνέντευξη, αναφέρθηκε και στην πρόσφατη έκρηξη στους Αμπελοκήπους, δηλώνοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΕΛ.ΑΣ και την αντιτρομοκρατική, η οποία, όπως είπε, αξιοποιεί αυτά τα περιστατικά για να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ερευνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οικονομικές μεταρρυθμίσεις: Μισθοί και φορολογικές ελαφρύνσεις

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη δέσμευση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ μέχρι το 2027 και του μέσου μισθού πάνω από 1.500 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας συμβάλλουν στην αύξηση των μισθών. Επιπλέον, ανακοίνωσε αλλαγές στη φορολόγηση, με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το 2025 και αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών στο ΕΣΥ, αποδεικνύοντας, όπως ανέφερε, τη συνέπεια της κυβέρνησης στο να μειώνει φόρους όσο η οικονομία ενισχύεται.

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και ψηφιακή διαφάνεια

Ο Πρωθυπουργός έκανε επίσης αναφορά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ηλεκτρονικών συναλλαγών για την παρακολούθηση του ΦΠΑ. Επισημαίνοντας την ανάγκη για διαφάνεια, δήλωσε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης είναι να παρεμβαίνει υπέρ της οικονομικής ευημερίας, ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος.

Ειδική παροχή για συνταξιούχους και στήριξη στα ευάλωτα νοικοκυριά

Ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς, χαρακτηρίζοντάς την ως «τον τελευταίο μνημονιακό φόρο» και υπογραμμίζοντας ότι το εν λόγω βοήθημα εξαρτάται από την πορεία της οικονομίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αυτοί που ανησυχούν για τον διάλογο με την Τουρκία να πουν την εναλλακτική»

«Ήταν πολύ στενάχωρο αυτό που έγινε. Δεν είναι ωραίο αυτό που έγινε. Λυπάμαι που μια μικρή μερίδα επιχείρησε να εισβάλει στο κτίριο. Η χώρα είχε και έχει εποχικούς πυροσβέστες γιατί έχουμε παραπάνω ανάγκες το καλοκαίρι από ό,τι το χειμώνα. Έχουμε ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστών στην ΕΕ. Αν θα προσληφθούν όλοι δεν το ξέρω. Ένα κομμάτι έχει προσληφθεί και ένα κομμάτι θα προσληφθεί στο μέλλον. Να μην εργαλειοποιούνται δίκαια αιτήματα από την αντιπολίτευση. Όταν μιλάμε για καταλήψεις κτιρίων, ένα οργανωμένο κράτος δεν μπορεί να το ανεχθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας από μερίδα εποχικών πυροσβεστών, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από το 2019. «Και γεωπολιτικά, και αμυντικά και πολιτικά. Αυτοί που ανησυχούν για τον διάλογο με τους γείτονες μας να πουν την εναλλακτική. Έχουμε υποχωρήσει από πάγιες θέσεις; Δεν το βλέπω πουθενά. Υποχρέωση μου να λέω στο γείτονα ότι ο αναθεωρητισμός δεν οδηγεί σε λύση. Οι σχέσεις των δυο λαών είναι καλές. Ακούσαμε και στη Βουλή να κάνουμε πόλεμο. Απαράδεκτες θέσεις. Υπήρξε κάποια έκπτωση στις εθνικές γραμμές για να πετύχουμε αυτή την καλή σχέση με την Τουρκία; Αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε στα πρόθυρα του πολέμου», τόνισε.

Ερωτηθείς αν ενώνει η ποίηση με αφορμή τις θέσεις του Αντώνη Σαμαρά απάντησε πως ενώνει και προβληματίζει και υπενθύμισε ότι και εκείνος ως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν και γίνονταν διερευνητικές επαφές.

«Όλοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουμε να διαφυλάξουμε την ενότητα και την πολιτική σταθερότητα», απάντησε σε ερώτηση για τις θέσεις των κκ Καραμανλή και Σαμαρά.

Για τις αμερικανικές εκλογές ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι «θα είναι παράτολμο να επιχειρήσει κανείς πρόβλεψη. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Στο κογκρέσο, στη Βουλή αντιπροσώπων και γερουσία έχουμε ισχυρές επαφές με γερουσιαστές και βουλευτές και από τα δυο κόμματα. Όταν μίλησα στο κογκρέσο με χειροκρότησαν και από τις δυο πλευρές του κογκρέσου».

Σχετικά με καταγγελίες στο Ηνωμένο Βασίλειο για «στημένα παιχνίδια στο ποδόσφαιρο» είπε ότι «δεν μας αφορά, δεν τη σχολιάζουμε, δεν εμπλεκόμαστε καθόλου».

Για την αντιμετώπιση της ομαδικής βίας στην Ελλάδα είπε ότι έχουν γίνει βήματα εξυγίανσης τα οποία αναγνωρίζονται και από τον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ. Πρόσθεσε πως είναι καλό που έχουμε ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Για το ραντεβού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι αναμένει μετά την επικοινωνία που είχαν και ότι είναι επιλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πότε θα το κανονίσουν. «Πρέπει να κοιτάω τα του οίκου μου», είπε για την άνοδο των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις.

«Στρίβει το ΠΑΣΟΚ προς τα αριστερά. Δεν μπορεί ταυτόχρονα να κλείνει το μάτι σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να παρουσιάζεται ως μεταρρυθμιστής στον μεσαίο χώρο», ανέφερε μεταξύ άλλων φέρνοντας συγκεκριμένα πρόσφατα παραδείγματα, όπως η εκλογή του νέου Συνηγόρου του Πολίτη.

Για την επανεμφάνιση του κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Καλά ξεμπερδέματα. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν και ενδεχομένως να έχουν το τέλος που τους αξίζει. Για την επανεμφάνιση του κ. Τσίπρα θα πω ότι έγινε μετά την απόφαση για τη Νοβάρτις. Η υπόθεση αποδείχθηκε στημένη. Δεν έκανε καμία αυτοκριτική για τα πεπραγμένα του και έρχεται τώρα ο ενορχηστρωτής της Νοβάρτις να μας κουνάει το δάχτυλο».

Αναφορικά με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές ο πρωθυπουργός είπε ότι «αν το 2027 έχουμε ικανοποιήσει τις κεντρικές μας δεσμεύσεις, θα αξίζουμε 3η τετραετία. Γίνονται παρεμβάσεις για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών», και έκανε ξεχωριστή αναφορά στις προληπτικές εξετάσεις.

Σε ερώτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις ανέφερε ότι το έθεσε όπως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γερμανό Πρόεδρο και ειδικά το ζήτημα του κατοχικού δανείου. «Θεωρώ ότι νομικά είναι πολύ πιο μαχητό. Μπορούμε να συζητάμε με τους Γερμανούς και να λέμε ότι το διεκδικούμε και ζητάμε λύση», πρόσθεσε.

Για το ζήτημα εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν θα τοποθετηθώ γιατί είναι άκομψο. Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση στο χρόνο που το Σύνταγμα ορίζει, στις αρχές του 2025».

Σε ερώτηση αν ένας πρωθυπουργός έχει αίσθηση της κοινωνίας, απάντησε: «Προσπαθώ. Κανείς δεν ταυτίζεται με τη ζωή του άλλου. Δεν γεφυρώνεται με δηλώσεις συμπαράστασης. Με πολιτικές γεφυρώνεται. Στην πράξη θα το αποδείξουμε. Δεν ικανοποιούμε όλα τα αιτήματα αλλά σίγουρα πρέπει να ακούμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: