Μητσοτάκης: Δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις για την ύφεση. Η κυβέρνηση διαθέτει «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια
- 03/09/2020, 19:12
- SHARE
Το σχέδιο της κυβέρνησης για το πώς θα στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τους Έλληνες εργαζόμενους, τις ελληνικές επιχειρήσεις στο δύσκολο φθινόπωρο και στο δύσκολο χειμώνα που έρχονται, θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στις 12 Σεπτεμβρίου στο πολιτικό-οικονομικό Φόρουμ στη ΔΕΘ, όπως δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του διαθέτει «εφεδρείες» και «πολεμοφόδια» για να το πετύχει αυτό.
«Ξέρουμε ότι το 2020 είναι μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά. Το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, δεν κρύψαμε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μιλήσαμε για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία, όμως αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν καθίσαμε με τα χέρια σταυρωμένα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης, στη δήλωση που έκανε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε στο Διοικητήριο με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, επιστημονικών φορέων και οργανισμών που ασχολούνται με την εκτέλεση μεγάλων έργων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την ΕΛΣΤΑΤ και περιέχουν την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα για το β΄ τρίμηνο του 2020 θα είναι της τάξης του 15,2% και σημείωσε: «Είναι ένα νούμερο το οποίο φαντάζει -και όντως είναι πολύ μεγάλο. Είναι ένα νούμερο μεγάλο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό, δεν ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που περνάει η ελληνική οικονομία, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Θέλω να τονίσω, όμως, πως από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση αυτή στάθηκε δίπλα στις ανάγκες των Ελλήνων εργαζομένων, στις ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων, με ένα πακέτο μέτρων το οποίο προσαρμοζόταν συνέχεια, καθώς εξελισσόταν η πανδημία, και για τη δεύτερη φάση αυτού του μεγάλου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας θα μιλήσω στις 12 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
Επισήμανε, ωστόσο, ότι το 15,2% είναι αισθητά χαμηλότερο από την ύφεση του β΄ τριμήνου σε σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες και ανέφερε ενδεικτικά ότι η Ισπανία θα κλείσει με ύφεση 22%, η Γαλλία με 19% και η Ιταλία με 17,3%.
Τόνισε πως κάνει αυτή την επισήμανση γιατί στην αρχή της κρίσης πολλοί διεθνείς οργανισμοί επηρεασμένοι ίσως από τη σημαντική συμμετοχή του τουρισμού στην ανάπτυξη της χώρας είχαν εκτιμήσει ότι η Ελλάδα θα είχε τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
«Αυτό είναι κάτι το οποίο, ευτυχώς, δεν επιβεβαιώνεται. Η Ελλάδα είναι στο μέσο της Ευρωζώνης ως προς την εκτιμούμενη ύφεση του πρώτου εξαμήνου του 2020, θα κλείσουμε με μία ύφεση της τάξης του 7,9%», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα το 2021 να έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή την κρίση και να έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ρωμαλέα ανάπτυξη, λέγοντας:
«Οριστικά θα βγούμε από την κρίση μόνο όταν θα βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία ή και ένα εμβόλιο. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος για τα χρονοδιαγράμματα ως προς τη διαθεσιμότητα εμβολίων που θα έχουμε ως ελληνική κυβέρνηση, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε κατ’ ελάχιστον 6 δύσκολους μήνες μπροστά μας και γι αυτό είμαστε εδώ πέρα για να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία, τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, να ξεπεράσουμε και αυτή τη δυσκολία και το 2021 ελπίζω ότι θα έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας αυτή τη κρίση και θα έχουμε βάλει τα θεμέλια για μια ρωμαλέα ανάπτυξη».
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «γλυκόπικρη» τη σημερινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, διότι για λόγους απολύτως ευνόητους και κατανοητούς η κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει την 85η ΔΕΘ.
Τόνισε, όμως, ότι επέλεξε να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το διήμερο Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου και με την ομιλία που θα κάνει στο Thessaloniki Helexpo Forum θα παρουσιάσει το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τους επόμενους 12 μήνες, θα δώσει συνέντευξη Τύπου, ενώ ταυτόχρονα σε μια ειδική εκδήλωση θα μιλήσει για τον σχεδιασμό, για όσα έχει κάνει και για όσα θα κάνει για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά τη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε, στις σημερινές συσκέψεις με τους εκπροσώπους φορέων έγινε μια ανασκόπηση της σημαντικής προόδου η οποία έχει συντελεστεί στον έναν χρόνο που μεσολάβησε από την περσινή ΔΕΘ, και στην ομιλία του στις 12/3 θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί πιο αναλυτικά για το τι έχει γίνει και κυρίως τι θα κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη Θεσσαλονίκη, την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε ζητήματα, όπως τα αστικά λεωφορεία, το μετρό, το Flyover, το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, το Λιμάνι, τη ΔΕΘ, το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς (THESS INTEC), η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η καινοτομία.
Αναφέρθηκε ειδικά στην αύξηση των λεωφορείων που διαθέτουν οι δημόσιες συγκοινωνίες, δεδομένου ότι ο στόλος του ΟΑΣΘ έχει αυξηθεί κατά 54% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο και η ενίσχυσή του αναμένεται να ξεπεράσει το 130% το καλοκαίρι του 2021.
Λόγω των συνθηκών του κορονοϊού και του υγειονομικού πρωτοκόλλου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο ίδιος έχει περιορίσει στο ελάχιστο τις συμμετοχές μελών της κυβέρνησης στην ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum, ώστε να παραστούν περισσότεροι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων και απλοί πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Θ. Καράογλου: Στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων η Θεσσαλονίκη και η Β. Ελλάδα
«Ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ένας ιδιαίτερος Σεπτέμβριος, αφού οι πρωτόγνωρες καταστάσεις που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων μια απόφαση ευθύνης, η μη πραγματοποίηση, δηλαδή, της 85ης ΔΕΘ, γιατί είπαμε πως αυτό που είναι πιο σημαντικό από όλα είναι να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία», τόνισε ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.
Χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές» τις σημερινές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό και είπε πως «απέδειξαν ότι η Μακεδονία και η Θράκη βρίσκονται στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και προσωπικά του πρωθυπουργού».
«Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με την κοινωνία. Αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες της και υλοποιούμε πολιτικές που απορροφούν τους κραδασμούς που προκαλεί ο κορονοϊός», σημείωσε ο κ. Καράογλου και συνέχισε:
«Με οδηγό το τρίπτυχο αξιοπιστία, συνέπεια, αποτελεσματικότητα, τιμούμε το συμβόλαιο αλήθειας που υπογράψαμε με τους συμπατριώτες μας το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2019. Στους 14 μήνες που μεσολάβησαν, η Μακεδονία και η Θράκη αφυπνίζονται. Ανακτούν την αυτοπεποίθηση που τους έλειψε τα προηγούμενα χρόνια και παύουν να είναι συνώνυμες των ανεκπλήρωτων προσδοκιών και της πολιτικόλογης φλυαρίας.
Μιλούν τα έργα μας, γιατί οι πολίτες κρίνουν και αξιολογούν πράξεις και όχι προθέσεις. Η υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς “Thess Intec”, η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, τα μεγάλα έργα υποδομής που περνούν στη φάση της κατασκευής, η επένδυση της Pfizer και της Cisco, είναι ορισμένες από τις έμπρακτες αποδείξεις ότι πολλά αλλάζουν προς το καλύτερο.
Η Βόρεια Ελλάδα γίνεται πιο εξωστρεφής. Επενδύει στην καινοτομία αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ώστε να κάνει ποιοτικά άλματα προς τα εμπρός».
Στη σύσκεψη με τους παραγωγικούς φορείς συμμετείχαν οι πρόεδροι του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Ιωάννης Μασούτης, του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Καπνοπώλης, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Από την πλευρά της κυβέρνησης παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος και η διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου.
Στη σύσκεψη με τους επιστημονικούς φορείς συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Διεθνούς Πανεπιστημίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Οικονομικού Επιμελητηρίου (Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου (Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας) και του ΕΚΕΤΑ. Παραβρέθηκαν η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα και Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρωθυπουργό για την πορεία των έργων συμμετείχαν οι επικεφαλής του Μετρό Θεσσαλονίκης, του ΟΑΣΘ, της Εγνατίας Οδού, της ΔΕΘ-HELEXPO, του ΟΛΘ, του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το γήπεδο ΠΑΟΚ, του THESS INTEC και για το Μητροπολιτικό Πάρκο Δήμου Παύλου Μελά, ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης. Κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, ανάλογα με το αντικείμενο, παραβρέθηκαν ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.