Μητσοτάκης: Ένας χρόνος στην ηγεσία της ΝΔ
- 10/01/2017, 18:43
- SHARE
Τι άλλαξε στο εσωτερικό της ΝΔ ένα χρόνο μετά την εκλογή του νέου της προέδρου.
Θοδωρής Λαπαναΐτης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε ως το απόλυτο αουτσάιντερ για την κούρσα της διαδοχής και τελικά μέσα από την περιπετειώδη πολύμηνη (σχεδόν 4 μήνες από τις 22 Σεπτέμβρη του 2105 ως τις 10 Γενάρη του 2016) εσωκομματική εκλογική διαδικασία κατάφερε κόντρα σε όλα τα προγνωστικά να περάσει στο β’ γύρο και να επικρατήσει του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε μια «ΝΔ από την αρχή», πιάνοντας τον παλμό του γενικότερου κλίματος της εποχής κατά του «παλιού» και θέτοντας ως πρώτιστο μέλημά του να κλείσει κάθε πόρτα για συναίνεση με το ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατεύθυνση αυτή κατάφερε να συσπειρώσει ετερόκλητες κομματικές δυνάμεις αλλά κυρίως ένα ευρύτερο ακροατήριο πέριξ της ΝΔ καθώς ο σκληρός πυρήνας της παράταξης είτε τάχθηκε με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη είτε απείχε από τη διαδικασία.
Στον ένα χρόνο της προεδρίας Μητσοτάκη, άλλαξαν αρκετά πράγματα με κυριότερο το ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η ΝΔ εμφανίζεται ως η εναλλακτική κυβερνητική δύναμη, ξεπερνώντας τα διαλυτικά φαινόμενα και την κατάσταση παρακμής στην οποία είχε περιέλθει μέχρι ένα χρόνο πριν, καθώς κουβαλούσε στους ώμους της τέσσερις σερί εκλογικές ήττες από το καλοκαίρι του 2014 και ο ΣΥΡΙΖΑ φάνταζε παντοδύναμος.
Οι εσωκομματικές ισορροπίες επανήλθαν, ενώ αργά αλλά σταθερά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σταθεροποιήθηκε ως αρχηγός του κόμματος προωθώντας εν μέρει όμως και όχι με όρους ρήξης, μέρος του σχεδίου του για την οργανωτική ανασυγκρότηση της ΝΔ και τη στελεχική ανανέωση και διαμορφώνοντας μέσα και από συμβιβασμούς με τις διάφορες πτέρυγες της παράταξης το δικό του κομματικό μηχανισμό.
Στο Μοσχάτο μιλούν για «πολλά βήματα μπροστά». Ας δούμε μέσα από το φακό του News247 τι άλλαξε στο εσωτερικό της ΝΔ ένα χρόνο μετά την εκλογή Μητσοτάκη.
Επιτελείο-ηγετική ομάδα
Η επιτελική ομάδα της ΝΔ έχει ενδιαφέρον καθώς αποτελεί ένα κράμα από στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα της ΝΔ, αλλά και στελέχη που συσπειρώθηκαν γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη χωρίς όμως να ανήκουν στην παραδοσιακή βάση της παράταξης ή ακόμα και να μην έχουν καμία σχέση με τη ΝΔ μέχρι πρότινος. Αναμφίβολα μετά και τον εσωκομματικό «ανασχηματισμό» ο επικεφαλής της επικοινωνιακής στρατηγικής Τάκης Θεοδωρικάκος θα μπορούσε να θεωρηθεί και τυπικά ένας εκ των ισχυρών ανδρών της νέας ηγετικής ομάδας, μαζί με το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Μητσοτάκη Μιχάλη Μπεκίρη και αποτελούν κερδισμένους της εκλογής Μητσοτάκη. Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται και ο νέος εκπρόσωπος τύπου Βασίλης Κικίλιας. Στο προσκήνιο ήρθαν επίσης πρόσωπα όπως οι δύο αναπληρωτές εκπρόσωποι τύπου Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Σοφία Ζαχαράκη. Σταθερές αξίες για τον πρόεδρο της ΝΔ αποτελούν δύο απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου πρόσωπα ο Μακάριος Λαζαρίδης και η Κύρα Κάπη.
Οι αντιπρόεδροι και ο γραμματέας
Τις μετοχές αύξησε και ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος αναβαθμίστηκε σε πρώτο τη τάξει αντιπρόεδρο έχοντας επιφορτιστεί τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ. Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται ο δεύτερος τη τάξει αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης, που δύσκολα θα φανταζόταν κάποιος ότι θα μπορούσε να βρίσκεται σ’ αυτό το ρόλο πριν από μερικά χρόνια, αν και οι γνώμες διίστανται ως προς το κατά πόσο επιτελεί κάποιο συγκεκριμένο ρόλο ή αν απλά κατέχει έναν τίτλο ένεκα της υποστήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την εσωκομματική προεκλογική κούρσα.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι ο νέος γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης αναμφισβήτητα αποτελεί έναν ακόμα από αυτούς που βγήκαν ωφελημένοι από την αλλαγή ηγεσίας της ΝΔ.
Οι χαμένοι είναι σίγουρα οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη όπως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που αυτοπεριθωριοποιήθηκε επιλέγοντας συγκεκριμένες στιγμές και αφορμές να παρεμβαίνει στα πολιτικά πράγματα της χώρας και όχι κινούμενος πάντα μέσα στο πλαίσιο της κεντρικής πολιτικής γραμμής του κόμματος. Στους χαμένους είναι σίγουρα ένας ακόμα εκ των τεσσάρων διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που καίτοι στήριξε στο δεύτερο γύρο Μητσοτάκη οι σχέσεις τους ψυχράθηκαν αν και τα ξαναβρήκαν στη συνέχεια, καθώς και ο πρώην γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Αντρέας Παπαμιμίκος που υποχρεώθηκε σε παραίτηση.
Τα νέα όργανα του κόμματος έχουν τη σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και οι συσχετισμοί είναι μια περίεργη κατάσταση και μάλλον η πιο σωστή απόδοση της παρούσας εσωκομματικής κατάστασης είναι η ανακωχή που υπάρχει ανάμεσα στις βασικές πτέρυγες της παράταξης λόγω του γενικότερου πολιτικού κλίματος και της διαφαινόμενης προοπτικής εξουσίας.
Σε κάθε περίπτωση όμως η ηρεμία είναι γεγονός που οφείλεται αφενός στο ότι η καραμανλική πτέρυγα αποδέχτηκε το αποτέλεσμα, ενώ οι σαμαρικοί που στήριξαν Μητσοτάκη δεν μπορούν να θεωρηθούν μια απολύτως συμπαγής ομάδα τουλάχιστον σε επίπεδο προβεβλημένων στελεχών, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών κατάφεραν να κερδίσουν κάποιο ρόλο μέσα στο κόμμα. Είναι ενδεικτική η στάση των πρώην προέδρων και πρώην πρωθυπουργών με τον Κώστα Καραμανλή να εξακολουθεί να κρατά τη στάση που επέλεξε μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της ΝΔ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς κατά καιρούς επιλέγει αυτόνομες και στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις προσδοκώντας ενδεχομένως στην πολιτική δικαίωση των κυβερνήσεών του.
ΟΝΝΕΔ και κομματικός μηχανισμός
Από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα της ως τώρα θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διάλυση της ΟΝΝΕΔ και η επανασύστασή της εκ του μηδενός. Αποτελεί μια σαφή ήττα για πρόσωπα και στελέχη του προηγούμενου κομματικού μηχανισμού όχι μόνο στο εσωτερικό της Νεολαίας της ΝΔ αλλά και του κόμματος. Από την κατάσταση αυτή ωφελημένος ασφαλώς ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατάφερε να ελέγξει ένα από τα πιο οργανωμένα κομμάτια της ΝΔ και αφετέρου ο νέος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Δέρβος. Ο αρχικά χαμένος πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, καθώς οδηγήθηκε σε αποχώρηση με επεισοδιακό και αυτός τρόπο, (υποστηριχτής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στις εσωκομματικές εκλογές) θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως κερδισμένος από τη στιγμή που κατάφερε να εκλεγεί στη νέα Πολιτική και Εκτελεστική Επιτροπή και μάλιστα πρώτος σε ψήφους, συσπειρώνοντας εσωκομματικές φωνές διαμαρτυρίας κατά της ΝΔ την περίοδο του 10ου συνεδρίου της ΝΔ.
Μητρώο στελεχών, βουλευτές και τομεάρχες
Σε επίπεδο βουλευτών λίγα πράγματα έχουν αλλάξει, δύσκολα θα μπορούσε να βρει κάποιος χαμένους και κερδισμένους. Αυτό θα μπορούσε να το πει κανείς με σιγουριά μετά τις επόμενες εκλογές όπου θα φανεί αν θα μπορέσουν να επανεκλεγούν. Προς το παρόν οι περισσότεροι εκ των βουλευτών διατηρούν κάποιο ρόλο ως τομεάρχες του κόμματος. Το βέβαιο είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ήθελε να αλλάξει άρδην τη σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας, ωστόσο επέλεξε μια πιο ήπια ανανέωση θεωρώντας αυτοδίκαια υποψήφιους όλους τους νυν βουλευτές και ελπίζοντας ότι η ανανέωση θα έρθει μέσω της αύξησης της κοινοβουλευτικής δύναμης της ΝΔ.
Ωστόσο εδώ βρίσκεται και η καινοτομία του Μητρώου Στελεχών καθώς επιχειρείται με όρους αγοράς να βρεθούν κατά κύριο λόγο πρόσωπα της αγοράς και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες έχουν δοθεί 1300 βιογραφικά και αναμένεται να επιλεγούν οι πρώτοι 400 που θα πλαισιώσουν την κομματική δουλειά και θα δοκιμαστούν για να κερδίσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Μάλλον από τους κερδισμένους αυτής της διαδικασίας είναι η Μαριέττα Γιαννάκου που επανέκαμψε στην κομματική δουλειά ως ένα από τα στελέχη της ΝΔ που έχουν βαρύνοντα ρόλο στην επιλογή των καινούργιων στελεχών.
Γραφεία και οικονομικά ΝΔ
Η ΝΔ άφησε το πανάκριβο κτίριο της Συγγρού και μετακόμισε στο Μοσχάτο σε ένα σαφώς πιο λιτό και περιορισμένων δυνατοτήτων κτίριο. Κερδισμένη σε επίπεδο συμβολισμών η ΝΔ ως παράταξη που επέλεξε μια λαϊκή και υποβαθμισμένη γειτονιά της Αθήνας αλλά και να σηματοδοτήσει μια γενικότερη στροφή προς τη λογική του «νοικοκυρέματος τα του οίκου της» για να κερδίσει σε πολιτική αξιοπιστία. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πάρθηκαν μέτρα για το δανεισμό του κόμματος, τις εισφορές των μελών και τη θεσμοθέτηση ισοσκελισμένων κομματικών προϋπολογισμών. Χαμένοι δεκάδες κομματικοί υπάλληλοι που απολύθηκαν εξαιτίας των περικοπών για να αντεπεξέλθει στα χρέη της η ΝΔ, χωρίς να λείπουν και οι –χαμηλής έντασης- μουρμούρες από ορισμένους, ότι έγιναν με κριτήρια εσωκομματικών διώξεων για να δημιουργηθούν στεγανά γύρω από τη νέα ηγεσία της ΝΔ.
Όλα αυτά θα έχουν νόημα πάντως και ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μόνο εφόσον αποδειχθεί στις επόμενες εθνικές εκλογές μεγάλος χαμένος ο Αλέξης Τσίπρας.
Με αφορμή τον ένα χρόνο από την ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, από τον κ. Μητσοτάκη, δόθηκε στη δημοσιότητα, ένα βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές της προεδρίας του και με τίτλο Ένας χρόνος #metonKyriako