Μητσοτάκης: Εθνικό ζήτημα το δημογραφικό – Δημοτικά και παιδικοί σταθμοί ως τις 18.00
- 08/06/2022, 12:12
- SHARE
Mία βόμβα, το χρονόμετρο της οποίας κινείται γρήγορα και που καλούμαστε να απενεργοποιήσουμε εγκαίρως και με μεθοδικές κινήσεις, ώστε οι δικαιολογημένες ανησυχίες να μετατραπούν σε στοχευμένες πρωτοβουλίες που θα εκδηλωθούν σε βάθος χρόνου, χαρακτήρισε το δημογραφικό πρόβλημα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του σήμερα σε Συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση».
Ο κ.Μητσοτάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως ο αντίκτυπος του δημογραφικού ξεπερνά τα σύνορα και καθίσταται παράμετρος της ίδιας της κοινωνικής συνοχής κάθε κράτους, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί υπό μια υπερκομματική οπτική με συνεργασία όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, και οι λύσεις που θα προταχθούν θα πρέπει να ισχύσουν σε βάθος χρόνου και προφανώς ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά.
Παράλληλα σημείωσε ότι μετά τη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου υφυπουργού για τις Δημογραφικές Πολιτικές και την Οικογένεια, ένα Εθνικό Συμβούλιο θα αναλάβει το συντονισμό όλων των σχετικών πρωτοβουλιών των υπουργείων.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τους κινδύνους που γεννά το δημογραφικό πρόβλημα, λέγοντας ότι ο πρώτος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οικονομικός και κοινωνικός, από την γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών που έχει αντίκτυπο στο ασφαλιστικό μας σύστημα, και το σύστημα υγείας.
«Τα βάρη αυτά δεν μπορούν να διατηρηθούν αντίρροπα, επί μεγάλο διάστημα, χωρίς να απειληθεί η αστάθεια της ίδιας της κοινωνίας» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην μετανάστευση των νέων Ελλήνων, κυρίως επιστημόνων, που κατά τεκμήριο θεωρούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει αναξιοκρατία, όπως είπε, και τόνισε ότι χρειάζεται να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για κάτι βαθύτερο από την οικονομική ευημερία, «να παλέψουμε για μια πιο δίκαιη Ελλάδα» που θα εξασφαλίζει μεταξύ άλλων ένα αξιοπρεπές εισόδημα, τη δυνατότητα παραγωγής ατομικού πλούτου, ποιοτική εργασία, στέγαση, και δημόσια υγεία, ώστε ο καθένας να καταφέρνει να γίνει αυτό που ονειρεύεται και μπορεί.
Οι “σκληροί αριθμοί”
Ο κ.Μητσοτάκης εστιάζοντας στο δημογραφικό πρόβλημα είπε ότι πριν από 50 χρόνια, το 1962, μόλις το 8% του ελληνικού πληθυσμού ήταν άνω των 65 ετών, το 26% του ελληνικού πληθυσμού ήταν κάτω των 14 ετών, ενώ σήμερα το 23% του ελληνικού πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών και μόλις το 14% είναι κάτω των 14 ετών, αυξήθηκε επίσης πολύ η μέση ηλικία τής γυναίκας που αποκτά το πρώτο της παιδί, που σήμερα είναι 31 έτη ενώ το 1980 ήταν 24.
«Αυτό σημαίνει ότι γερνάμε, ότι αργούμε να ανανεωθούμε και ότι σταδιακά προφανώς λιγοστεύουμε» είπε, και προσέθεσε πως εάν δεν συνεχιστεί αυτό το 2050 η χώρα μας θα έχει λιγότερους από 9 εκατομμύρια κατοίκους, με έναν στους τρεις να είναι άνω των 65 ετών.
«Απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς διαπιστώσεις, υπάρχει μόνο ο δρόμος της θετικής και πολυμέτωπης αντιμετώπισης από την Πολιτεία. Να πάρω, για παράδειγμα, το brain drain, όπου έχουμε πλέον ουσιαστικές ενδείξεις αναστροφής αυτού του φαινομένου μέσω εργαλείων, όπως η μειωμένη φορολογία και τα κίνητρα που παρέχονται σε Έλληνες που επαναπατρίζονται, ενώ τον ίδιο σκοπό υπηρετούν και σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στην πατρίδα μας. Ενδεικτικά αναφέρω το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπου μου έλεγε ο Άλμπερτ Μπουρλά ότι μία στις τρεις αιτήσεις που λαμβάνει για απασχόληση στη Pfizer είναι από Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι έχουν πάρει πια την απόφαση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι ένα από τα κρίσιμα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι οι διευκολύνσεις των νέων ζευγαριών να τεκνοποιήσουν, και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ήταν συνεπής στη δέσμευσή της για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση, και το αυξημένο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων οικογενειών:
Ειδικότερα τόνισε τις παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας, με την επιδοτούμενη γονική άδεια τεσσάρων μηνών και για τους δυο γονείς, οι οποίοι παράλληλα προστατεύονται από την απόλυση, τόσο πριν όσο και μετά την γέννηση του παιδιού. Επίσης τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για την διαμόρφωση χώρων φύλαξης βρεφών στους χώρους των επιχειρήσεων, κάτι που θα αξιοποιήσουν 120 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στο θεσμό των “Νταντάδων της γειτονιάς”, ο οποίος πιλοτικά ξεκινά αυτούς τους μήνες, και την θέσπιση επταήμερης άδειας για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης για το άμεσο μέλλον θα είναι η εξασφάλιση προσιτής στέγης για τους νέους ανθρώπους, είτε μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, είτε με συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, ενώ είπε ότι θα δοθεί έμφαση στην στελέχωση των μονάδων υγείας, κυρίως των νησιών, από γυναικολόγους και παιδιάτρους.
Κοινωνική ένταξη των νομίμων μεταναστών
Ο κ.Μητσοτάκης στο τέλος της ομιλίας του αναφέρθηκε στην ένταξη νομίμων μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, οι οποίοι όπως είπε είναι η απάντηση στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και στην πληθυσμιακή υποχώρηση της χώρας.
«Η συνειδητή ένταξη αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία θα ανακουφίσει και την πληθυσμιακή μας υποχώρηση. Και η εμπειρία μας από το πρώτο κύμα των Αλβανών μεταναστών, είναι μία εμπειρία θετική για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Η δεύτερη γενιά των οικογενειών αυτών έχουν πια ως πατρίδα τους την Ελλάδα και τόπο καταγωγής τη χώρα των γονιών τους. Και η εικόνα των μαθητικών μας παρελάσεων θα αποδεικνύει ότι πράγματι αξίζουν να αποκαλούνται Έλληνες όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών, ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα προχωρά σε πιλοτικές διμερείς συμφωνίες μετάκλησης εργαζόμενων ορισμένου χρόνου με κράτη τα οποία διαθέτουν τέτοιο δυναμικό, κάτι που χαρακτήρισε «αναγκαία πολιτική σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας που ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην πρόσληψη προσωπικού».
Και τόνισε:
«Όμως, προσοχή. Η νέα αυτή πολιτική δεν θα γίνει με τρόπο που να αφήσει κανέναν απολύτως στο περιθώριο. Ούτε δηλαδή οι νέοι Έλληνες που είναι άνεργοι να μην βρίσκουν εργασία, αλλά ούτε να επιτρέπει και φαινόμενα εργασιακού μεσαίωνα απέναντι σε ευάλωτους ξένους εργαζόμενους».