Μητσοτάκης: Σε Υγεία και Παιδεία τα επιπλέον έσοδα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
- 06/12/2023, 12:10
- SHARE
Ως μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης που στηρίζεται από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το φορολογικό νομοσχέδιο κατά την ομιλία του την Τετάρτη στη Βουλή και τόνισε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που διακρίνεται και για τόλμη αλλά και για σύνεση, ενώ περιέγραψε έντεκα βασικές ρυθμίσεις, οι οποίες -όπως είπε- έχουν έναν σκοπό: “να κλείσουν τα «παραθυράκια» φοροδιαφυγής σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα”.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι μέχρι το τέλος του 2023 η ελληνική οικονομία θα έχει κλείσει τον κύκλο των αναβαθμίσεων στην επενδυτική βαθμίδα από τους επενδυτικούς οίκους και με την πρόσφατη αναβάθμιση της Fitch τήρησε στο ακέραιο αυτή την υπόσχεση.
Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις, είπε ότι αποκαθιστούν τη διαφάνεια των συναλλαγών, με τη βοήθεια πρωτίστως της τεχνολογίας, καταπολεμούν το λαθρεμπόριο, εμποδίζουν την διακίνηση μετρητών, συχνά άγνωστης προέλευσης, και διευρύνουν βέβαια με δίκαιο τρόπο τη βάση όσων συνεισφέρουν στα φορολογικά έσοδα. Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται η υποχρεωτική σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η κατάργηση των μετρητών στις αγορές ακινήτων και η ακύρωση των συμβολαίων των παρανομούντων, η χρήση της τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η αυστηροποίηση των ποινών για λαθρεμπορία καυσίμων που περιλαμβάνουν και “σφράγισμα” επιχειρήσεων για δυο χρόνια, και η φορολόγηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στους ελεύθερους επαγγελματίες και τον τρόπο φορολόγησής τους ξεκινώντας από την παραδοχή ότι “σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών”.
“Γιατί συμβαίνει αυτό;” αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: “Γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης, τρεις στους δέκα επικαλούνται ζημιές επί μία πενταετία και επτά στους δέκα εμφανίζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό.
Σας ρωτώ, λοιπόν: είναι ή δεν είναι παράδοξο αυτό; Θα το πω καθαρά, είναι κάτι το οποίο όλοι μας μεταξύ μας το γνωρίζουμε, όλοι το συζητάμε, όλοι μπορεί να το ομολογήσουμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και για πρώτη φορά έρχεται αυτή η κυβέρνηση και αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
Βέβαια αυτή η στρέβλωση δεν επιβαρύνει μόνο εργαζόμενους, μισθωτούς, συνταξιούχους. Επιβαρύνει και τους ίδιους τους επαγγελματίες, αν αναλογιστείτε ότι μόλις το 4%, τέσσερις στους εκατό ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα πληρώνει το σύνολο αυτής της επαγγελματικής κατηγορίας”.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι γι΄ αυτούς τους λόγους ο πυρήνας των νέων ρυθμίσεων γίνεται τώρα απολύτως σαφής: “ένας ελεύθερος επαγγελματίας να μην μπορεί να φορολογείται για εισοδήματα μικρότερα από αυτά που δηλώνει ένας υπάλληλος με τον βασικό μισθό. Αυτό είναι το ποσό το οποίο κρίνουμε ότι ουσιαστικά αντανακλά την ελάχιστη, προσέξτε, την ελάχιστη αξία της προσωπικής εργασίας”.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις πρόνοιες του νομοσχεδίου για ορισμένες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών και διευκρίνισε ότι με το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι το 17% των επαγγελματιών θα καταβάλλει φόρο έως 1.000 ευρώ τον χρόνο, το 54% έως 3.000.
Και αναφορικά με τη συμμετοχή των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στα συνολικά έξοδα της χώρας ο πρωθυπουργός είπε βρίσκεται σήμερα ότι στο 0,8% του ΑΕΠ, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 2,1% του ΑΕΠ, και στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουμε στο 1,1% του ΑΕΠ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μια άλλη παράμετρο του νομοσχεδίου που αφορά στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, εκτιμώντας ότι με την ρύθμιση αυτή εξοικονομούνται πόροι, περί τα 100 εκατομμύρια, από κοινωνικά επιδόματα ευπαθών.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι σήμερα “τα εισέπρατταν κατά πάσα πιθανότητα, θα έλεγα μάλλον με απόλυτη βεβαιότητα, αυτοί που δεν τα δικαιούνται: 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ταυτόχρονα δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ενώ δηλώνουν, δηλαδή, ότι είναι ενεργοί εργαζόμενοι και επιχειρηματίες, την ίδια ώρα εμφανίζονται περίπου ως άποροι. Ελάτε να μου πείτε εσείς ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί” και προσέθεσε:
“Όλα, συνεπώς, αποδεικνύουν την ανάγκη αυτής της σημερινής μεταρρύθμισης. Πολύ περισσότερο καθώς, πέρα από τις εξαιρέσεις και την αναλογικότητά της, προβλέπεται και κάτι για το οποίο είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά και το φέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο, που δεν είναι άλλο από την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος. Ένα πρώτο αντιστάθμισμα και βέβαια υλοποίηση μιας προεκλογικής δέσμευσης, με προοπτική και το άλλο 50% να καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας”.