Μητσοτάκης για Καραμανλή – Σαμαρά: «Εγώ το καθήκον μου το έκανα»

Μητσοτάκης για Καραμανλή – Σαμαρά: «Εγώ το καθήκον μου το έκανα»
(ΞΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ) O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρεί συνέντευξη στην εκπομπή «Live News» του τηλεοπτικού σταθμού Mega και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο (δεν εικονίζεται), Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όσα είπε ο πρωθυπουργός για την απουσία Καραμανλή- Σαμαρά από την αποψινή εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΝΔ.  

«Έκανα το καθήκον μου. Κάλεσα τους κ. Καραμανλή και Σαμαρά προσωπικά. Από εκεί και πέρα η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς και στους πρώην πρωθυπουργούς, αλλά στον απλό νεοδημοκράτη. Δεν είναι σήμερα ημέρα αυτοκριτικής, είναι μέρα χαράς, είναι μέρα ενότητας και έτσι θα την θυμόμαστε. Εγώ το καθήκον μου το έκανα, ο κόσμος θα κρίνει». Με αυτά τα λόγια ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε σε συνέντευξή του στο Mega την άρνηση των δύο πρώην πρωθυπουργών να παραστούν στη σημερινή γιορτή της ΝΔ στην Ρηγίλλης.

«Είμαστε μια φιλελεύθερη παράταξη, η πολιτική μας αφορά τους πολλούς», τόνισε, ενώ για τα κόμματα δεξιά της ΝΔ είπε: «Στα δεξιά μας υπάρχουν τρία κόμματα με όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό, αλλά αυτό δεν είναι καινούργιο στο πολιτικό μας σύστημα. Αναρωτιέμαι αν αυτοί οι πολίτες μας πιστώνουν το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιο ισχυρή, με καλύτερες θωρακισμένες Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ επί 50 χρόνια παρέμεινε η μεγαλύτερη και σταθερή παράταξη. “Ενώ άλλα κόμματα είδαν τα ποσοστά τους να κατακρημνίζονται -ενδεχομένως να ξανα ανέβουν στο μέλλον”, σημείωσε μάλιστα αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ. Εκτίμησε ότι η ΝΔ άντεξε επί 50 χρόνια διότι “μείναμε πιστοί στις αρχές του ιδρυτή μας Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά καταφέραμε και να προσαρμοστούμε σε καιρούς που αλλάζουν”.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: “Αν κάτι μας δίδαξε ο ιδρυτής μας είναι ότι η ΝΔ είναι η παράταξη του ρεαλισμού, διαχρονικά απέναντι στο λαϊκισμό. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ένας πολιτικός που δε δίστασε να ξεφύγει απο τις ιδεολογικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να μιλήσει για το μέλλον. Σε μία συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε πρόσφατα για πρώτη φορά είπε ‘εγώ δεν είμαι ούτε δεξιός ούτε κεντρώος είμαι κατά βάση προοδευτικός διαλέγω λύσεις που υπηρετούν καλύτερα τα συμφέροντα του έθνους σε κάθε συγκυρία”.

Υπερασπίστηκε μάλιστα τη διεύρυνση που ο ίδιος έκανε ως πρόεδρος της ΝΔ και η οποία καταγγέλεται από πολλούς γαλάζιους ως “πασοκοποίηση” επικαλούμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συγκρίνοντας εαυτόν μαζί του.

“Τα χρόνια που ηγούμαι της ΝΔ υλοποίησα τις δεσμεύσεις μου να ανοίξω το κόμμα στην κοινωνία, να διευρύνω την παράταξη, να φέρω μέσα νέα στελέχη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κατεξοχήν προσπαθούσε να προσεγγίσει τα καλύτερα στελέχη ανεξαρτήτως πολιτικών αφετηριών. Το ίδιο προσπάθησα να κάνω κι εγώ. Δεσμεύτηκα να κάνω τη ΝΔ κυρίαρχη ξανά και το έκανα σε δύο εκλογές.”

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «όταν κυβερνάς για δεύτερη τετραετία, είναι λογικό να υπάρχουν αυξημένες προσδοκίες και σε ένα περιβάλλον που δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση, η κυβέρνηση, ως αλεξικέραυνο, απορροφά όλους τους κραδασμούς».

Για τις ερωτήσεις των γαλάζιων βουλευτών, σημείωσε: «Από τότε που γίναμε κυβέρνηση, οι βουλευτές μας έχουν καταθέσει πάνω από 6.000 ερωτήσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις που πήραμε ερέθισμα από ερωτήσεις βουλευτών. Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, πολλά από τα ερωτήματα των βουλευτών, τα έχει εφαρμόσει η κυβέρνησή μας. Δεν θα σας πω αν θα το κάνουμε δεκτό, αλλά το μελετάμε».

Ερωτηθείς για τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Το Ισραήλ δέχθηκε μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους. Προφανώς έχει δικαίωμα να αμυνθεί, όμως κάνουμε όλοι έκκληση η αντίδραση να μην είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάφλεξη. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ειρήνη στην Μέση Ανατολή αν δεν υπάρξει μια λύση στην λογική των δύο κρατών».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, τόνισε: «Ποτέ δεν ήταν κοντά η Χάγη. Θέλουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους εκείνες ώστε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για τη μία διαφορά μας. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης. Καμία κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα εδώ και 40 χρόνια. Δίκαιη διαπραγμάτευση θα μπορούσε να δώσει θετικό αποτέλεσμα».

Για το Κυπριακό, έκανε λόγο για «απαράδεκτες θέσεις του Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των διαφορών μας χωρίς επίλυση Κυπριακού. Τον Οκτώβριο θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη σε μια νέα τριμερή, Τατάρ και Χριστοδουλίδης για να επανεκκινήσουν την διαδικασία διαλόγου μεταξύ των δύο Κοινοτήτων. Η Ελλάδα έπαιξε ουσιαστικό ρόλο και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση».

Για την ακρίβεια, ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «θα δούμε αποκλιμάκωση το επόμενο διάστημα», ενώ για το πρόβλημα της στέγης, σχολίασε: «Είναι ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, μαγική λύση δεν υπάρχει, όμως υπάρχει συγκροτημένη πολιτική. Και η πολιτική της αποκέντρωσης που υπηρετούμε έχει το χαρακτηριστικό να μην αισθάνονται όλοι ότι πρέπει να ζήσουμε στην Αθήνα».

Ερωτηθείς για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέφερε: «Η συζήτηση θα γίνει στις αρχές του 2025, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Όλη αυτή η συζήτηση είναι οριακά προσβλητική για τον πρώτο πολίτη της χώρας. Είναι σημαντικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μπορεί να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Δεν νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος λέει να εκλεγεί Πρόεδρος με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: