Μητσοτάκης: Η πανδημία δεν περιορίζει τις μεταρρυθμίσεις- Ελάφρυνση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
- 25/11/2020, 14:01
- SHARE
Τον Δεκέμβριο διπλασιάζεται το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα για τους σχεδόν 500.000 δικαιούχους από σχεδόν 260 χιλιάδες νοικοκυριά, εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά την ομιλία του στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων».
Παράλληλα ο πρωθυπουργός εξήγγειλε και μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο πλαίσιο της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ώστε να πάρουν ανάσα οι 250 χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και παρουσίασε τα οικονομικά οφέλη από αυτή την παρέμβαση, για περίπου 2 εκατομμύρια εργαζομένους.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τόνισε ότι στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά «άστεγοι συμπολίτες μας αλλά και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας». Ο πρωθυπουργός είπε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, προσθέτει ακόμα μία δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και υπηρετεί και έναν κεντρικό στόχο της κυβέρνησης: Τη συνέχιση της ελάφρυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω τη μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.
Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι ωφελούνται από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
«Με τη νέα υποχώρησή τους κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, οι ασφαλιστικές εισφορές στη χώρα μας μειώνονται σωρευτικά κατά 3,9%, φτάνοντας ουσιαστικά στο χαμηλότερο επίπεδο που ήταν ποτέ στην πατρίδα μας» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αυτό είναι κάτι το οποίο ωφελεί παραπάνω από 250.000 επιχειρήσεις. Ωφελεί σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Και για να γίνω πιο πρακτικός, αυτό σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1.000 ευρώ, 342 ευρώ για κάποιον ο οποίος αμείβεται με 1.500 ευρώ, 456 ευρώ για κάποιον ο οποίος έχει μισθό 2.000 ευρώ. Ανάλογη κλιμάκωση θα έχουν προφανώς και τα οφέλη για τις επιχειρήσεις» είπε ο κ.Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Επειδή αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της, έχει μειώσει και τα κέρδη των επιχειρήσεων και το μη μισθολογικό κόστος με την παρέμβαση την οποία κάνει με το παρόν νομοσχέδιο».
Αναφερόμενος στις προβλέψεις του νομοσχεδίου ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αποσκοπεί στην αντοχή αλλά και στη συνοχή της κοινωνίας, γιατί από τη μία πλευρά προσφέρει σημαντικές ασπίδες προστασίας σε εργαζόμενους και ανέργους που πλήττονται από την έξαρση του Covid, ενώ από την άλλη συνεχίζει με σταθερά βήματα στο δρόμο της κεντρικής κυβερνητικής στρατηγικής κατεύθυνσης, η οποία, όπως είπε, είναι να απαλλάσσονται οι πολίτες σταδιακά από βάρη και ταυτόχρονα να τονώνεται η απασχόληση, να διατηρούνται δηλαδή οι δουλειές σήμερα, για να μπορούν να αυξάνονται αύριο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κομβικό στοιχείο στο νομοσχέδιο, αποτελεί η νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών και η πρόθεση της κυβέρνησης-όπως είπε-η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, και επικαλέστηκε διεθνείς έρευνες πλέον αυτής της έκθεσης Πισσαρίδη, όπου αποδεικνύεται ότι το μη μισθολογικό κόστος στην πατρίδα μας παραμένει δυσανάλογα μεγάλο και ενθαρρύνει την εισφοροδιαφυγή και την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, και οδηγεί στην φυγή των νέων από την Ελλάδα.
Ρυθμίσεις οφειλών στα Ταμεία σε 24 δόσεις
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργοδότες οι οποίοι όπως είπε, μπορούν στο εξής να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις, μέχρι και τον Απρίλιο του 2021. Το ίδιο ισχύει – είπε ο κ. Μητσοτάκης- για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από τις παρατάσεις των τελευταίων τεσσάρων μηνών και διευκρίνισε: «Όσοι μάλιστα αυτοαπασχολούμενοι ή αγρότες συνάντησαν δυσκολίες στην εκκαθάριση των εισφορών τους για το 2019 τώρα θα μπορούν να τις αποπληρώσουν σε πέντε δόσεις, αντί των δύο. Διευκολύνονται έτσι περισσότεροι από 800.000 ασφαλισμένοι, διευθετείται οριστικά για 1.500.000 εργαζόμενους η πολύπλοκη διαδικασία υπολογισμού και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών, την οποία είχε καθιερώσει νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης».
Πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο λαμβάνεται ειδική μέριμνα και για τους επαγγελματίες των επιστημονικών κλάδων, τους δικηγόρους, γιατρούς, οικονομολόγους και είπε ότι θα χορηγηθεί σε αυτούς εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ενώ παρατείνεται επίσης και για τον Νοέμβριο η δυνατότητα ένταξης εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής εργασίας, με ταυτόχρονη χορήγηση της σχετικής αποζημίωσης.
«Όπως και την άνοιξη έτσι και τώρα η ρύθμιση αυτή έρχεται να στηρίξει επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από την πανδημία. Και σε ό,τι αφορά τις άδειες των εργαζομένων το δικαίωμα αυτό μεταφέρεται για το 2021» διευκρίνισε.
Επίσης είπε ότι αναθεωρείται και το πλαίσιο για την περιστασιακή εργασία ανέργων και μακροχρόνια ανέργων που δικαιούνται τακτική επιδότηση και θα διατηρούν αυτό το δικαίωμα, έστω και αν απασχολήθηκαν σε αγροτικές εργασίες για λιγότερο από 70 ημέρες.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ακόμη τον διπλασιασμό των συντάξεων των τέκνων που έχουν χάσει και τους δύο γονείς τους που τώρα θα λαμβάνουν το μισό της σύνταξης που δικαιούνται από τους γονείς τους, αντί του 25%. Ταυτόχρονα, οι υπάλληλοι του Δημοσίου και στρατιωτικοί, οι οποίοι πάσχουν από κυστική ίνωση ή από μόνιμη ορθοκυστική διαταραχή, θα θεμελιώνουν πια δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 15 έτη υπηρεσίας, ενώ διευρύνεται το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» για την αυτόνομη διαβίωση.
«Με κρατικά έξοδα, 600 νοικοκυριά αστέγων θα μεταφερθούν σε μισθωμένες κατοικίες, με εξασφαλισμένη εργασία στα μέλη τους. Τέλος, παρατείνονται οι προθεσμίες των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης, ώστε να θεραπευτούν κάποιες προηγούμενες καθυστερήσεις, ενώ το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκατομμύρια» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση πανδημίας
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι ανακοινώθηκε ήδη η δρομολόγηση διαδικασίας μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου για τους γιατρούς οι οποίοι υπηρετούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, παράλληλα με την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών.
Αυτά-όπως είπε- συμβαίνουν ταυτόχρονα με τον υπερδιπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και την απόλυτη επάρκεια των νοσοκομείων μας σε εξοπλισμό και σε φάρμακα, αλλά και σε συνδυασμό με ένα τεράστιο έργο που διεξάγεται καθημερινά στα μέτωπα των ελέγχων, του εντοπισμού, της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του ιού.
Αναφερόμενος στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προς αυτές έχουν κατευθυνθεί ως τώρα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, θα φτάσουν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, ενώ υπενθύμισε ότι συνολικά το πρόγραμμα της κυβέρνησης κατά της πανδημίας φτάνει τα 24 δισεκατομμύρια το 2020, ενώ σε αυτά έχουν προϋπολογιστεί να προστεθούν -εφόσον αυτό είναι απαραίτητο- ακόμα 7,5 δισεκατομμύρια για το 2021.
Αναφέρθηκε επίσης στον μηχανισμό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, λέγοντας ότι μόλις προχθές, λίγες μέρες αφ’ ότου άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, 79.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 420 εκατομμύρια από τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος, ένας κύκλος δανεισμού κατά τον οποίο το 50% δεν είναι επιστρεπτέο.
Και όπως είπε, αυτός είναι ίσως και ο λόγος που οι αρχικές αιτήσεις ξεπέρασαν τις 225.000, ενώ ακόμα 143.000 επιχειρήσεις θα λάβουν σήμερα, εντός της ημέρας, θα δουν στους λογαριασμούς τους 700 ακόμα εκατομμύρια.
«Θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να μείνουν ζωντανές. Θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα σε μία επιχείρηση η οποία έχει βάλει τους εργαζόμενους σε αναστολή να έχει την απαραίτητη ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις ρυθμίσεις μείωσης των δανείων, ώστε να μπορεί να καλύψει τα βασικά λειτουργικά της έξοδα. Να αποφύγει το φάσμα της χρεοκοπίας ώστε να ξανασυναντηθεί με την ανάπτυξη όταν με το καλό μπορέσουμε να απομακρύνουμε την πραγματικότητα των περιοριστικών μέτρων» είπε ο πρωθυπουργός.
Τέλος, άσκησε κριτική στη στάση της αντιπολίτευσης είπε ότι θα ήθελε να ακούσει και από τον κύριο Τσίπρα, κατά πόσο στηρίζει τις ρυθμίσεις οι οποίες αναφέρθηκαν, αν συμφωνεί με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αν συμφωνεί με την αύξηση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
‘Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ζητήματα αυτά. Αλλά μέχρι στιγμής αυτό το οποίο ακούμε στον επίσημο δημόσιο λόγο, είναι «όχι» σε κάθε κυβερνητική δράση. Ακούμε όμως και έναν πολλαπλασιασμό: «Δίνω πάντα τα διπλάσια από αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση». Ενδεικτικό παράδειγμα οι προσλήψεις στην υγεία. Είχατε ξεκινήσει με 4.000. Όταν διαπιστώσατε ότι έχουμε κάνει σχεδόν 7.000, πήγατε στις 15.000» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
«Είναι πάρα πολύ εύκολο, ξέρετε, κάθε φορά να παίρνεις αυτά τα οποία δίνει η κυβέρνηση και να τα πολλαπλασιάζεις επί δύο. Αυτή η φόρμουλα δεν δουλεύει. Δυστυχώς δεν δουλεύει ούτε για τα δημοσκοπικά σας ποσοστά. Πάντως σίγουρα δεν βοηθάει στο να χτίζετε αξιοπιστία σε μία εποχή που η ελληνική κοινωνία αναζητά περισσότερο παρά ποτέ ενότητα και σαφή και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Γι’ αυτό και το δικό μας βλέμμα δεν είναι στραμμένο στους πολιτικούς μας αντιπάλους. Είναι στραμμένο στην κοινωνία, είναι στραμμένο στον κοινό μας εχθρό. Ο κοινός εχθρός λέγεται Covid-19. Αυτό το οποίο πρέπει να υπερασπιστούμε ως κεκτημένο είναι τη δημόσια υγεία και την οικονομική ευημερία. Και στο πλαίσιο αυτό οι ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αποτελούν ψηφίδες που, δίπλα σε πολλές άλλες δράσεις της κυβέρνησης, διαμορφώνουν μία ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική».