Μητσοτάκης: Καθαρή έξοδος δεν υπάρχει με κυβέρνηση Τσίπρα
- 05/12/2017, 09:21
- SHARE
«Το υπερπλεόνασμα προκαλεί βλάβη στην πραγματική οικονομία».
Η πολιτική του υπερπλεονάσματος έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί βλάβη στην πραγματική οικονομία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι μειώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης. «Κλαδεύει το δέντρο πολύ πριν αυτό είναι σε θέση να δώσει καρπούς», πρόσθεσε, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.
«Και όλα αυτά γίνονται για να ικανοποιηθούν ιδεοληψίες και να στηθούν ψεύτικες επικοινωνιακές φιέστες. Δήθεν παίρνουμε από την μεσαία τάξη για να στηρίξουμε με επιδόματα τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα. Αυτή η πολιτική, αποτελεί προβληματική συνταγή για τη χώρα. Όπως κάθε πολιτική που εμπνέεται από λαϊκισμό και ιδεολογικές αγκυλώσεις», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι για να επαληθευτεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσια αύξηση 1,6%, το τέταρτο τρίμηνο θα πρέπει να καταγραφεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, «γεγονός που καθιστά την κυβερνητική πρόβλεψη τουλάχιστον υπεραισιόδοξη», όπως είπε.
Για τους πλειστηριασμούς
Αναφερόμενος στους πλειστηριασμούς, είπε ότι πρωταρχικό μέλημα της Πολιτείας οφείλει να είναι η αποκάλυψη και η τιμωρία των «στρατηγικών κακοπληρωτών». «Των πονηρών που εκμεταλλεύονται το πλαίσιο προστασίας του Κράτους για τους αδύναμους. Το οφείλουμε σε όλους τους συνεπείς δανειολήπτες που, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Γι’ αυτό πρέπει, επιτέλους, η κυβέρνηση να εξασφαλίσει ότι οι πλειστηριασμοί θα ξεκινήσουν από τις βίλες στη Μύκονο και τα εξοχικά των πολλών εκατομμυρίων», συνέχισε.
Επεσήμανε, δε, ότι η Νέα Δημοκρατία «παρέδωσε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας». Επανέλαβε εξάλλου ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε “από κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας χωρίς κανένα όριο».
Για την αξιολόγηση
Μιλώντας για την οικονομία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι η τρίτη αξιολόγηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη στη συνείδηση των πολιτών με την υπόθεση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Όπως πρόσθεσε, τα πιο πολλά σημαντικά θέματα, με κορυφαίο αυτό της βιωσιμότητας της ΔΕΗ μετατέθηκαν για το μέλλον.
«Σε κάθε περίπτωση, μετά το τέλος του προγράμματος η χώρα πρέπει να δανείζεται από τις αγορές με λογικά επιτόκια. Σήμερα αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί», ανέφερε επίσης.
Για την έξοδο στις αγορές
Ο κ. Μητσοτάκης καταλόγιζε στην κυβέρνηση «περισσή ελαφρότητα», σχολιάζοντας τις αναφορές για «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018. «Δυστυχώς δεν υπάρχει “καθαρή έξοδος” το 2018. Αντίθετα, βρισκόμαστε μπροστά σε άλλη μια απόπειρα εξαπάτησης του ελληνικού λαού», σημείωσε.
Τόνισε επίσης ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά τα επιπλέον μέτρα που πρόκειται να επιβληθούν από το 2019. Μέτρα μείωσης συντάξεων και μείωσης του αφορολογήτου ορίου που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα υπογράφοντας το de facto 4ο Μνημόνιο, με υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2023 και διαρκή λιτότητα μέχρι το 2060».
«”Καθαρή έξοδος” λοιπόν δεν υπάρχει με κυβέρνηση Τσίπρα. Αυτό που χρειάζεται είναι η πραγματική έξοδος από τη κρίση μέσα από ένα μεταρρυθμιστικό ηλεκτροσόκ. Και αν αυτή η λέξη τρομάζει κάποιους τους λέω ότι το μεγαλύτερο ρίσκο σήμερα είναι το ρίσκο της αδράνειας», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.