Μητσοτάκης: Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα βλάψει τους πάντες – Η ελληνική οικονομία θα ανταπεξέλθει

Μητσοτάκης: Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα βλάψει τους πάντες – Η ελληνική οικονομία θα ανταπεξέλθει
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία, στο Παρίσι. Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025 (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Από την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τους δασμούς Τραμπ «ιστορική στροφή στον προστατευτισμό», δηλώνοντας ότι η Ελλάδα θα έχει ενεργό ρόλο στη χάραξη της ευρωπαϊκής απάντησης.

Για τις διεθνείς εξελίξεις που φέρνει το νέο κύμα δασμών των ΗΠΑ μίλησε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «μια πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και δεκαετίες». Χαρακτήρισε τη νέα εμπορική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ ως απόκλιση από τις ευρωπαϊκές αξίες και προειδοποίησε ότι «δεν θα ωφελήσει κανέναν, θα βλάψει τους πάντες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως είπε, «η Ελλάδα ήταν πάντα υπέρμαχος του ελεύθερου εμπορίου» και εξέφρασε την ελπίδα για αποκλιμάκωση. Παράλληλα υπογράμμισε ότι «θα διαδραματίσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφερόμενος στη διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στα αμερικανικά μέτρα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις επιπτώσεις της διεθνούς αστάθειας στο εσωτερικό, τονίζοντας τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας. «Η ελληνική οικονομία, με σχέδιο και υπευθυνότητα, θα αντεπεξέλθει στις προκλήσεις», δήλωσε, επισημαίνοντας τη ρευστότητα του γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Δίκαιη Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα στη Δ. Μακεδονία», όπου αναφέρθηκε εκτενώς στο κυβερνητικό σχέδιο μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Όπως είπε, στόχος είναι η δημιουργία πολλών νέων, καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας που θα καλύψουν τις απώλειες της απολιγνιτοποίησης.

«Θυμάμαι όταν πρωτομίλησα για την πολιτική της απεξάρτησης από τον λιγνίτη το 2019. Ήταν μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη απόφαση. Σήμερα βλέπουμε τα πρώτα θετικά αποτελέσματα», είπε, κάνοντας λόγο για περισσότερες από 2.500 θέσεις εργασίας που έχουν ήδη δημιουργηθεί μέσω των πρώτων δράσεων του προγράμματος. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δώσουν ώθηση στην εξωστρέφεια και την καινοτομία στη Δυτική Μακεδονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: