Μητσοτάκης σε Μισέλ: Θα θέσουμε στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τη νέα πρόκληση της Τουρκίας
- 12/10/2020, 15:12
- SHARE
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες νοτίως του Καστελόριζου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον κ. Μισέλ ότι θα θέσει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης-16ης Οκτωβρίου τη νέα αυτή μονομερή ενέργεια, που αποτελεί σοβαρή κλιμάκωση από την πλευρά της Τουρκίας.
Τέσσερις ημέρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Μπρατισλάβα, όπου υποτίθεται ότι συμφωνήθηκε να δοθεί ημερομηνία για την έναρξη των διερευνητικών επαφών, η Τουρκία βγάζει ξανά για έρευνες το Oruc Reis δείχνοντας ότι επιλέγει την οδό της κορύφωσης των προκλήσεων.
Η κίνηση της Τουρκίας έχει προεκτάσεις στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Σήμερα στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει το Συμβούλιο εξωτερικών Υποθέσεων, αύριο έρχεται στην Αθήνα και μετά πάει Άγκυρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και στις 15-16 Οκτωβρίου συνεδριάζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Τηλεφωνική επικοινωνία, δε, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός θα θέσει στον κ. Μισέλ το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας με βάση τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι ενέργειες της Τουρκίας τη θέτουν στο περιθώριο είπε ο κ. Πέτσας και παρέπεμψε και στη δήλωση του Ζοζέπ Μπορέλ ότι ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στη σημερινή τους συνεδρίαση, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο».
Περίπου στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας, το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του πλοία Ataman και Cengiz Han απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας κινούμενα προς την περιοχή όπου λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 22 Οκτωβρίου.
Επί του παρόντος δεν έχουν καταγραφεί κινήσεις από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, αναμένεται όμως ο απόπλους τουρκικών φρεγατών από τον ναύσταθμο του Ακσάζ για συνοδεία του Oruc Reis, με δεδομένο ότι απαιτούνται μόλις δύο ώρες για να φτάσουν οι μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού κοντά στο τουρκικό ερευνητικό.
Η κίνηση της Τουρκίας να ανακοινώσει σεισμικές έρευνες από σήμερα 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, δείχνει ότι η Άγκυρα επιλέγει την οδό της κορύφωσης της έντασης. Πολύ περισσότερο που η περιοχή που δεσμεύεται παρανόμως από την τουρκική Navtex 1262/20 (http://www.shodb.gov.tr/shodb_esas/index.php/en/safety-of-navigation/navigational-warnings/antalya-navtex-station/23-all-stations/antalya-navtex-station ) σχεδόν εφάπτεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή του Καστελόριζου.
Απάντησε με αντι-NAVTEX η Ελλάδα
Ο σταθμός του Ηρακλείου Κρήτης της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-Navtex με αφορμή την παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Συγκεκριμένα, η ελληνική Navtex αναφέρει ότι η τουρκική Navtex είναι «παράνομη» και αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Επίσης, τονίζεται ότι ο σταθμός του Ηρακλείου έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.
Νωρίτερα, ο σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε Navtex με αριθμό FA06 -1262/20 που αφορά σε θαλάσσια περιοχή 6,5 ναυτικά μίλια νότια από το Καστελλόριζο και 22 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της Ρόδου.
ΥΠΕΞ για Oruc Reis: Μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή
«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την Αθήνα επισημαίνεται ότι «μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ».
Την προηγούμενη Πέμπτη, ακριβώς μία ώρα πριν συναντηθεί στο πόδι με τον Νίκο Δένδια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε στοχοποιήσει το Καστελόριζο το οποίο είχε χαρακτηρίσει μικροσκοπικό νησί, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να δεχτεί ότι ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να δώσει στην Ελλάδα θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Τσαβούσογλου ενώπιον των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ φαίνεται ότι δεν ήταν απλώς ρητορικά. Με όπλο την προσπάθεια παραχάραξης της πραγματικότητας -όπως η επίκληση του ψευδούς επιχειρήματος ότι η Τουρκία είναι δήθεν η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή, ενώ σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία ούτε καν πλησιάζει την Ελλάδα που είναι μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο μήκος ακτών στη Μεσόγειο- η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες αντιπαράθεσης με την Αθήνα στο πεδίο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανεχθεί ούτε να επιτρέψει την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών σε ακτίνα 6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο, διότι αυτό θα ερμηνευθεί από την Άγκυρα ως de facto αποδοχή του τουρκικού επιχειρήματος ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα ΑΟΖ και άλλες θαλάσσιες ζώνες πλην της χωρικής θάλασσας σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από τις ακτές των ελληνικών νησιών.
Με την έξοδο του Oruc Reis για έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου, η τουρκική κυβέρνηση δοκιμάζει τις αντοχές και τα όρια της Αθήνας.
«Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και προστίθεται: «Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας».
Με δεδομένο ότι ο τρίτος γύρος της ελληνοτουρκικής κρίσης με αφορμή το Oruc Reis (είχε προηγηθεί η προαναγγελία του Ερντογάν για έρευνες από το Oruc Reis τον Ιούλιο που τελικά δεν ξεκίνησαν και η σχεδόν 40ήμερη παρουσία του τουρκικού στόλου γύρω από το Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας από τις 10 Αυγούστου μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου) είναι και ο πιο επικίνδυνος, είναι βαρύνουσας σημασίας η αντίδραση της ΕΕ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των υπολοίπων παικτών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Τουρκία.
Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη επί ποδός. Από το πρωί γίνονται συνεχείς συσκέψεις στο πρωθυπουργικό γραφείο, το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο και ο ελληνικός στόλος βρίσκεται σε ετοιμότητα.