Mητσοτάκης στην Καθημερινή: Υπουργοί μου έλεγαν «Παναγία μου, μην κάνεις lockdown θα καταστραφούμε!»

Mητσοτάκης στην Καθημερινή: Υπουργοί μου έλεγαν «Παναγία μου, μην κάνεις lockdown θα καταστραφούμε!»
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη με στελέχη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας πέντε μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων, τον Απόστολο Αρμαγανίδη από το «Αττικόν», την Αναστασία Κοτανίδου από τον «Ευαγγελισμό», την Αντωνία Κουτσούκου από το νοσοκομείο «Η Σωτηρία», την Ελένη Γκέκα από το ΑΧΕΠΑ και τη Μηλίτσα Μπιτζάνη από το «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, Τρίτη 7 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και στον Αλέξη Παπαχελά, που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο.
Ο πρωθυπουργός εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι «θα ξεπεράσουμε την κρίση» της πανδημίας και πως οι συνέπειες του κορωνοϊού στην κοινωνία και στην οικονομία θα αποδειχθούν προσωρινή παρένθεση.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε την απόφαση του Lockdown: «Θυμάμαι μία σύσκεψη στις 7 Μαρτίου, μία μεγάλη σύσκεψη που στην ουσία είχαμε όλο το υπουργικό συμβούλιο, στην οποία η αντίδραση του οικονομικού επιτελείου ήταν: “Παναγία μου! Αν κλείσουμε, θα καταστραφούμε, μην το κάνεις!”. Και δύο μέρες μετά, πήρα την απόφαση να κλείσω τα σχολεία. Και μετά, να κλείσουμε και τα καταστήματα.»

Αναφερόμενος στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στον Μάιο:

«Πιστεύω ότι στα τέλη του μήνα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, ώστε τον Μάιο να αρχίσουμε, σταδιακά, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, να χαλαρώνουμε τα μέτρα. Αλλά η χαλάρωση αυτή θα γίνεται βήμα βήμα».

Στο μέτωπο της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει ότι το 2020 θα υπάρξει ύφεση, αλλά εκτιμά πως η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα είναι μεγαλύτερη. Εγγυάται ακόμη ότι θα πει «όχι» όπου επιβάλλεται, εάν υπάρξει πίεση για γενικευμένα επιδόματα και επιχορηγήσεις.