Μητσοτάκης στους FT: «Η ΕΕ χρειάζεται ισορροπημένη μεταναστευτική πολιτική, όχι εξωτερική ανάθεση»
- 17/10/2024, 12:59
- SHARE
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στους Financial Times, εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για τις πρόσφατες προτάσεις σχετικά με την εξωτερική ανάθεση της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ σε τρίτες χώρες, όπως η πιλοτική συνεργασία Ιταλίας και Αλβανίας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών. «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκή κλίμακα», είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να δει πρώτα αν είναι λειτουργικό.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός προτείνει την ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης για να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρωπαϊκής οικονομίας, αναγνωρίζοντας την έλλειψη εργατικού δυναμικού τόσο σε ειδικευμένους όσο και σε ανειδίκευτους τομείς. «Αν θέλεις να χτίσεις έναν μεγάλο φράχτη, χρειάζεσαι και μια μεγάλη πόρτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τη σημασία της πρόσβασης σε νόμιμους διαύλους μετανάστευσης.
Στη συνέντευξή του, ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης των απελάσεων για όσους δεν πληρούν τα κριτήρια ασύλου, αναφέροντας ότι το ποσοστό επιτυχίας αυτών των επιστροφών στην ΕΕ είναι μόνο 20%. Κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει τη συνεργασία με τρίτες χώρες για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, αναδεικνύοντας ένα βασικό κενό στο τρέχον πλαίσιο.
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έρχονται σε μια περίοδο που ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Ντόναλντ Τουσκ της Πολωνίας και ο Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, προωθούν αυστηρότερες πολιτικές στο μεταναστευτικό, προκαλώντας ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής ενότητας. Η Πολωνία πρόσφατα ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος ασύλου για τους μετανάστες που εισέρχονται από τη Λευκορωσία, ενώ η Γερμανία εφαρμόζει συνοριακούς ελέγχους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμμαχος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπερασπίστηκε τις πολιτικές του στην Ελλάδα, αναφέροντας ότι η χώρα έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα, αλλά παράλληλα επιδιώκει να προστατεύσει τα σύνορά της. «Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να είναι ισορροπημένη, διασφαλίζοντας τόσο την ασφάλεια όσο και τις οικονομικές ανάγκες της Ευρώπης», κατέληξε.