Μητσοτάκης στους FT: Το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ θα αλλάξει προς όφελος της Ελλάδας
- 17/11/2021, 10:25
- SHARE
Την ισχυρή πεποίθησή του ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες για το έλλειμμα και το χρέος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αλλάξουν εξέφρασε με συνέντευξή του στους Financial Times ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Θα υπάρξει αλλαγή και θα είναι προς όφελός μας» είπε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβουλεύσεις σχετικά με την τροποποίηση των κανόνων που αφορούν το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενόψει έντονης συζήτησης μεταξύ των κρατών μελών αναφορικά με το πόσο μακριά πρέπει να φτάσει η αναθεώρηση.
Οι κανόνες ανεστάλησαν πέρυσι καθώς ξέσπασε η πανδημία, αλλά είναι πιθανό να επιβληθούν εκ νέου το 2023. Ο λόγος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανέβηκε στο 207% μετά την πανδημία, πολύ πάνω από το όριο του 60% της ΕΕ (το υψηλότερο την ευρωζώνη).
Τα κράτη μέλη του Νότου πιέζουν για μεγαλύτερη ευελιξία, ώστε να μπορούν να επενδύουν. Αλλά δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή διαπραγμάτευση έως ότου αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία. Οι χώρες του Βορρά της ΕΕ είναι αντίθετες σε μεγάλες αλλαγές.
Χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, ο Μητσοτάκης είπε ότι είναι βέβαιος ότι «η συμφωνία θα αλλάξει, θα ενσωματώσει τα διδάγματα της πανδημίας και της κρίσης της ευρωζώνης». Προσέθεσε δε ότι το υψηλό χρέος της Ελλάδας δεν είναι ανησυχητικό όσο η χώρα δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.
«Οι επενδυτές φαίνεται να αισθάνονται άνετα με την πολιτική κατάσταση – είμαστε μια σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία και μεγάλη πιθανότητα να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξουν περισσότερα περιθώρια για τις ελληνικές δαπάνες που αφορούν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και τη μετανάστευση.
Αμυντικές δαπάνες
Οι ελληνικές αμυντικές δαπάνες έχουν αυξηθεί στο 3,82% του ΑΕΠ φέτος, το υψηλότερο από οποιοδήποτε άλλο χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, λόγω ανησυχιών για την απειλή που συνιστά η Τουρκία.
Η Αθήνα έχει αυξήσει τις δαπάνες για πλοία και μαχητικά αεροσκάφη. Ο Μητσοτάκης δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση για το αμυντικό του πρόγραμμα, το οποίο έχει προσθέσει περίπου 10 δισ. ευρώ στο ήδη υψηλό χρέος της Ελλάδας.
«Δεν είμαι πρόθυμος να δαπανήσω περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, αλλά πρέπει να το κάνουμε», είπε ο Μητσοτάκης. Η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια προέρχεται από την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Εάν η Ελλάδα δεχόταν επίθεση από την Τουρκία, δεν θα μπορούσε να επικαλεστεί τη ρήτρα αμοιβαίας άμυνας του άρθρου 5 της συμμαχίας. «Έτσι χρειαζόμαστε εγγυήσεις ασφάλειας και ξεκαθαρίσαμε ότι η Ευρώπη πρέπει να μας προσφέρει αυτές τις εγγυήσεις ασφάλειας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα υπέγραψε αμυντικό σύμφωνο με τη Γαλλία, το οποίο περιλαμβάνει την αγορά τριών φρεγατών και 24 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Στο πλαίσιο της «στρατηγικής τους συνεργασίας», η Γαλλία δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα εάν η ένταση με την Τουρκία κλιμακωθεί.
Οι συνθήκες της ΕΕ προβλέπουν όρους αμυντικής συνδρομής για τα κράτη μέλη σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός από αυτά.
Ο Μητσοτάκης είπε: «Συστήσαμε μια σταθερή συμμαχία με τους Γάλλους». Αυτή η συμμαχία είναι πιθανώς το πρώτο βήμα για μια ευρύτερη ομάδα χωρών που, στο πλαίσιο της έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας, θα δεσμευτούν για μια πολύ ισχυρότερη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε επίπεδο ΕΕ».
Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια στρατηγική «επιθετικής αποτροπής» κατά της Ρωσίας, διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της ως παράγοντα σταθερότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι απίθανο η ΕΕ να αναπτύξει στρατεύματα για να ενισχύσει την Ουκρανία, αλλά πρέπει να «διερευνήσει επιλογές» για πρόσθετες κυρώσεις κατά της Μόσχας, υπό το φως της ανανεωμένης συσσώρευσης στρατιωτικού υλικού και στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα. «Κάποια στιγμή, αν θέλουμε να θεωρούμαστε αξιόπιστοι, οι κυρώσεις μας πρέπει να είναι αξιόπιστες».