Μιχαηλίδου: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο αλλά μια σημαντική μεταρρύθμιση

Μιχαηλίδου: Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο αλλά μια σημαντική μεταρρύθμιση
Εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στην Αθήνα, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023. Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας επεκτάθηκε από την προηγούμενη Πέμπτη 16/2 στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security, ενώ ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι εφαρμόζεται στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Αυτό σημαίνει ότι την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας χρησιμοποιούν ήδη περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι, που απασχολούνται στους συγκεκριμένους κλάδους (και θα ακολουθήσουν η βιομηχανία, οι ΔΕΚΟ, ο τουρισμός και η εστίαση). Οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς «σκανάρουν» την κάρτα τους (η οποία μπορεί να είναι τυπωμένη ή συνηθέστερα μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο) κατά την είσοδό τους στην εργασία και την αποχώρησή τους και η δήλωση έναρξης/ λήξης μεταδίδεται αυτόματα στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΕΒΕΑ και Υπουργείο Εργασίας ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.

Με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων – μελών του για την εφαρμογή του συστήματος της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) διοργάνωσε την Δευτέρα 13 Μαΐου ειδική ενημερωτική εκδήλωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Στις ερωτήσεις των επιχειρήσεων – μελών του ΕΒΕΑ απάντησαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, καθώς και η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων κα Άννα Στρατινάκη και ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, επεσήμανε ότι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών τοποθετήθηκε από την αρχή υπέρ της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι «ζητούμενο για εμάς ήταν και παραμένει μια αγορά που λειτουργεί με κανόνες και που διέπεται από δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Η επέκταση της εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας μπορεί, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, λειτουργώντας προς το συμφέρον όλων και συμβάλλοντας στην διαμόρφωση μιας αγοράς στην οποία θα πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν».

Ειδικότερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι η προσαρμογή σε μια ακόμη ψηφιακή διαδικασία δημιουργεί απαιτήσεις, καθώς, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, οι επιχειρήσεις χρειάζεται να διαθέσουν χρόνο και πόρους. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος, να υπάρξει σωστή ενημέρωση και καθοδήγηση και – βεβαίως – να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, τα όποια εμπόδια προκύπτουν στην πράξη. «Ήταν επιβεβλημένη, επομένως, η απόφαση του Υπουργείου να παρατείνει την προθεσμία εφαρμογής μέχρι την 1η Ιουλίου. Έχουμε το παράδειγμα της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, όπου πραγματικά χρειάστηκε – και δόθηκε – περισσότερος χρόνος, ώστε να αντιμετωπιστούν τεχνικές και άλλες δυσκολίες. Πιστεύουμε ότι και σε αυτή την περίπτωση, το κλειδί είναι η σωστή προετοιμασία και η συνεργασία, με στόχο την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή στη νέα διαδικασία. Το ΕΒΕΑ θα συμβάλει με κάθε τρόπο σε αυτή την προσπάθεια, στηρίζοντας τα μέλη του σε επίπεδο ενημέρωσης, αλλά και αναδεικνύοντας τα ζητήματα που ανακύπτουν, με υπεύθυνες προτάσεις και στοχευμένες λύσεις», είπε η κα Εφραίμογλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε ότι: «Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας δεν αποτελεί τιμωρητικό μέτρο αλλά μια σημαντική μεταρρύθμιση που ωφελεί τόσο τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, όσο και την ελληνική οικονομία. Η εφαρμογή της διασφαλίζει την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, θέτοντας τέρμα σε φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Επιπλέον, διασφαλίζει και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος, θέτοντας τα θεμέλια για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Στόχος μας, να εφαρμόσουμε αυτό το ψηφιακό εργαλείο στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Γι αυτό και εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι ιδιαιτέρα σημαντικές για εμάς. Γιατί απαντάμε σε προβληματισμούς των ανθρώπων της αγοράς, ακούμε προτάσεις και όλοι μαζί συζητάμε βελτιωτικές παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας».

Η Γενική Γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Άννα Στρατινάκη, εξέφρασε την άποψη ότι ο καλός εργοδότης δεν έχει λόγο να φοβηθεί την κάρτα εργασίας, τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος όσο και τη διαδικασία. Επιπρόσθετα επισήμανε: «Δίνεται η δυνατότητα μέσα από το «Εργάνη ΙΙ» για τους εργοδότες να καταγράφουν στο τέλος του επόμενου μήνα το ωράριο των εργαζόμενων. Κάθε μήνα, διευκρίνισε, οι εργοδότες θα κληθούν να επιλέγουν αν θα δηλώσουν προκαταβολικά το ωράριο ή θα κάνουν χρήση της απολογιστικής διαδικασίας. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση του γραφειοκρατικού βάρους για λογαριασμό των επιχειρήσεων».

Ο Γενικός Διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία, κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, ανέλυσε διεξοδικά όλα τα θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και απάντησε σε μια σειρά από ερωτήματα που έθεσαν οι συμμετέχοντες, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή του μηχανισμού της ψηφιακής κάρτας δεν τροποποιεί το ισχύον πλαίσιο του εργατικού δικαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: