Μιχάλης Σάλλας στο CEO Initiative: Ο πληθωρισμός, η ΕΚΤ και ο λόγος που δε συμμετείχε στην AMK της Παγκρήτιας

"Δεν με ενδιαφέρει να είμαι απλώς επενδυτής. Με ενδιαφέρει να πάρω τη μικρή τράπεζα και να την αναπτύξω".

Τους λόγους για τους οποίους δεν συμμετείχε στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας Τράπεζας αποκάλυψε ο Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος του Lyktos Group, στο πλαίσιο συζήτησης στο CEO Initiative Forum 2022, σε συζήτηση με τον Τάσο Ζάχο, Editor in Chief, Fortune Greece.

Μπήκα στην Παγκτήρια το 2017 για να τη σώσω. Δεν είχα όνειρο να μπω σε μια επαρχιακή τράπεζα εφόσον είχε προηγηθεί η Πειραιώς, μετά από εξαγορά 28 τραπεζών… Μπήκα επειδή είμαι από το Ηράκλειο, είδα φίλους και πατριώτες που μου το ζήτησαν”, ανέφερε ο κ. Σάλλας.

Παρόλο που -όπως είπε- είχε κλείσει τη συμφωνία με την HSBC, θα μπορούσε να μείνει με την προϋπόθεση να παραμείνει στρατηγικός επενδυτής. “Δεν με ενδιαφέρει να είμαι απλώς επενδυτής, με ενδιαφέρει να πάρω τη μικρή τράπεζα και να την αναπτύξω. Αν βλέπω τρικλοποδιές προτιμώ να δώσω τη θέση μου…”, πρόσθεσε.

Αναφορικά με το ρόλο του τραπεζικού συστήματος ο κ. Σάλλας σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να περιοριστούν στο Ταμείο Ανάπτυξης, πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να ανοίξουν δρόμο για εξαγωγές και να αναπτύξουν έναν πιο συμβουλευτικό ρόλο.

Μιλώντας τις προοπτικές της χώρας τόνισε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Αν υπάρξει, η οικονομική ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη. Η απαξίωση, ακόμα και στις περιουσίες, θα ξεπεράσει το 20% και η πολιτική αβεβαιότητα θα οδηγήσει σε υποχώρηση της αξίας των ακινήτων, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα.

Για τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις ανέφερε ότι “οι πληθωριστικές πιέσεις, αποτέλεσμα της γεωπολιτικής αστάθειας που κλιμακώνεται, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, την κλιματική αλλαγή και την απειλή για την παγκόσμια υγεία, είναι η μεγάλη πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές”.

Ο επικεφαλής της Lyktos Group με τον Editor in Chief του Fortune Greece Τάσο Ζάχο.
Ο επικεφαλής της Lyktos Group με τον Editor in Chief του Fortune Greece Τάσο Ζάχο.

Για τον πληθωρισμό

“Oι αρχικοί χειρισμοί της κρίσης από την Ευρώπη ήταν ιδιαίτερα άτολμοι, με αποτέλεσμα να ενταθεί το φαινόμενο. Στη συνέχεια τα κίνητρα περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας σε πολλές χώρες, οδήγησαν  στην πτώση του σχετικού δείκτη ενέργειας αλλά και του πληθωρισμού. Στην χώρα μας ο δείκτης που αφορά στην ενέργεια υποχώρησε από 55% στο 20%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του πληθωρισμού κάτω του 10% τον Οκτώβριο από 12%. Ωστόσο ο δομικός πληθωρισμός παραμένει σε υψηλό επίπεδο γεννώντας ανησυχίες. Η μεγάλη καθυστέρηση ανάπτυξης των κατάλληλων  πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και οι αποφάσεις της ΕΚΤ να αυξήσει απότομα και υπερβολικά τα βασικά επιτόκια, επιβαρύνουν το παραγωγικό κόστος και εν τέλει μπορεί να λειτουργήσουν αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματος”.

Η συμπεριφορά της ΕΚΤ

Υπάρχει ένας κίνδυνος ακόμα που διαφαίνεται από τη συμπεριφορά της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον κ. Σάλλα και είναι ο πληθωρισμός κόστους, που αν δεν γίνει κατανοητός ίσως επιδεινωθεί η κατάσταση. Όπως είπε, η ΕΚΤ έχει μόνιμο πρόβλημα με εξαίρεση την περίοδο Ντράγκι. “Ο Τρισέ προσπάθησε να κάνει περιοριστική πολιτική, να ωθήσει τις χώρες που εξαρτώνται από εξωτερικό δανεισμό να περιορίσουν τις δαπάνες τους. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή περίοδο της ΕΚΤ, έχει γίνει θέμα συζήτησης το ότι πέρυσι προέβλεπε 1,5% πληθωρισμό και έπεσε έξω και μόλις προ διμήνου κατάλαβε ότι έχουμε στασιμοπληθωρισμό…”, πρόσθεσε.

Ο κ. Σάλλας εξήγησε ότι υπήρξε μια δημοσιονομική χαλάρωση λόγω της πανδημίας και μια νομισματική πολιτική που συμβάδισε με τη δημοσιονομική χαλάρωση. Ο πληθωρισμός κόστους προέρχεται από το ενεργειακό κόστος που δημιουργήθηκε, πρόσθεσε τονίζοντας ότι ευνοούνται οι εταιρείες με μονοπωλιακές και ολιγοπωλιακές καταστάσεις και επωφελούνται χώρες -όπως η Ελλάδα- κερδίζοντας πολλά έσοδα από το ΦΠΑ. Επιπλέον, καθώς έχουν κλειδωθεί τα επιτόκια, μειώνεται το χρέος έναντι του ΑΕΠ, και η Ελλάδα δίνει την αίσθηση ότι έχει περιορισμό του χρέους.

“Tον πρώτο και βασικό «παίχτη» που ευνοεί η άνοδος των τιμών βραχυπρόθεσμα, είναι το κράτος αφού οι αυξημένες τιμές δημιουργούν σημαντικές εισροές ΦΠΑ στα ταμεία του. Βεβαίως σημαντικό κομμάτι αυτών των αυξημένων εσόδων, το κράτος τα χρησιμοποιεί για κοινωνική πολιτική που σε άλλη περίπτωση θα δυσκολευόταν να εφαρμόσει απέναντι σε αυτούς που πλήττονται περισσότερο. Επιπλέον, η χώρα μας με ρυθμισμένο για μακρά περίοδο το δημόσιο χρέος σε χαμηλά επιτόκια, ουσιαστικά ο πληθωρισμός μειώνει το ύψος του χρέους ως προς το Εθνικό Προϊόν.

Επίσης ευνοούνται κάποια ολιγοπώλια που μπορούν και μετακυλήσουν χωρίς πρόβλημα τα αυξημένα κόστη προς τους εμπόρους και τους καταναλωτές επιβαρύνοντας το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, οι οποίες δεν έχουν τρόπο να αντιδράσουν”.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση, συγκριτικά με άλλες χώρες. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός ενώ στη Βόρεια Ευρώπη είναι αυτή καθαυτή βιομηχανία. Κατά συνέπεια οι αυξήσεις σε πρώτες ύλες και άλλα κόστη δεν επηρεάζουν άμεσα τον πληθωρισμό, παρά μόνο έμμεσα.

Η χώρα έχει μας μέσω της αναβάθμισης της βιομηχανίας τουρισμού θα δημιουργήσει σοβαρό χώρο επενδύσεων ενώ ένας άλλος χώρος για επενδύσεις είναι η ενέργεια. Υπάρχουν τεχνικά εμπόδια που δεν έχουν επιλυθεί στις ΑΠΕ, αλλά αργά ή γρήγορα θα ξεπεραστούν, είπε ο κ. Σάλλας.

“Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου τομέας της οικονομικής δραστηριότητας που να μην μπορεί κάποιος να εντοπίσει ευκαιρίες. Στην Ελλάδα σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο τουρισμός και η αναβάθμισή των υπηρεσιών του, αλλά ευκαιρίες υπάρχουν και στον ενεργειακό χώρο, στο real estate και κυρίως στον αγροτοδιατροφικό τομέα που στη χώρα μας λόγω γεωγραφίας και εύκρατου κλίματος υπάρχουν σημαντικά πλεονεκτήματα”.