ΜμΕ: Κίνητρα σε τρία «ταμπλό» για πρόσβαση σε χρηματοδότηση

ΜμΕ: Κίνητρα σε τρία «ταμπλό» για πρόσβαση σε χρηματοδότηση
pexels Photo: pixabay.com
Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προωθεί συγχωνεύσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία για καινοτομία και πρόσβαση στο ΧΑ.

Ενθάρρυνση συγχωνεύσεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να προκύψουν μεγαλύτερα σχήματα ικανά να προσελκύσουν χρηματοδότηση, χρηματοδοτικά εργαλεία για καινοτόμες μικρές επιχειρήσεις και κίνητρα για πρόσβαση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην κεφαλαιαγορά σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Το σκεπτικό του Κωστή Χατζηδάκη, υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, που φέρνει τις παραπάνω μεταρρυθμίσεις σε νομοσχέδιο στο προσεχές διάστημα, είναι ότι η χώρα διαθέτει διπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων σε σχέση με τον πληθυσμό της συγκριτικά με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ αλλά και της ΕΕ και χρειάζεται ένα άλλο μοντέλο επιχειρηματικότητας για να συνδυαστεί με την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περί τις 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εκ των οποίων 95% απασχολεί μέχρι 10 εργαζόμενους. Όπως είχε αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης σε εκδήλωση της Grant Thornton υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στη Θεσσαλονίκη πριν από λίγο καιρό, τόσο μεγάλος αριθμός μικρών επιχειρήσεων, στην Ελλάδα δεν είναι εναντίον μόνο της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, αλλά και των ίδιων των μικρών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε διάλογος με τους φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους και οριστικοποιούνται μια σειρά από κίνητρα στο νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενίσχυση της καινοτομίας μέσω φορολογικών κινήτρων και ενισχύσεων από το ΕΣΠΑ και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Στόχος είναι, μεταξύ άλλων, να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Συνολικά 2,4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ δεν θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και σε περίπου 100.000 μικρές και μεσαίου μεγέθους εταιρείες. Έτσι, προωθούνται πρωτοβουλίες σε τρεις κυρίως κατευθύνσεις: συγχωνεύσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία για την προώθηση της καινοτομίας και εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο χρηματιστήριο.

  • Η θέσπιση κινήτρων για συγχωνεύσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων έρχεται σε συνέχεια του πρόσφατου νόμου 4935/22, μια νομοθετική πρωτοβουλία που δεν έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης, για παροχή κινήτρων για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, μέσα από μετασχηματισμούς επιχειρήσεων όπως η συγχώνευση, η διάσπαση, η μετατροπή κ.ο.κ.. Παρέχει το κίνητρο της απαλλαγής κατά 30% από την καταβολή του φόρου εισοδήματος επί των φορολογητέων κερδών της νέας εταιρείας ή του συνεργαζόμενου προσώπου και στην περίπτωση συνεργασιών φυσικών προσώπων κατ’ επάγγελμα αγροτών η απαλλαγή αυτή ανέρχεται σε 50%.
  • Προωθούνται επίσης κίνητρα μέσω ΕΣΠΑ και Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων που μπορεί να ξεκίνησαν ως startups αλλά πλέον έχουν εξελιχθεί σε αναπτυσσόμενες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Επιπλέον, επενδυτές που θα τοποθετούνται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδεύουν στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα πριμοδοτούνται με φορολογικά προνόμια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: