ΜμΕ: Ζητούν μέτρα για ενεργειακό κόστος, ρευστότητα, χρέη και φόρους
- 06/09/2022, 09:52
- SHARE
Στην τελική ευθεία για τα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κλιμακώνεται η πίεση από επιχειρηματικούς φορείς, επιμελητήρια και συνδικαλιστικούς φορείς για μέτρα στήριξης.
Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα στοιχεία του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αναφέρουν ότι το κόστος ενέργειας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αυξήθηκε μεσοσταθμικά κατά 76%, το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 43,5% και το κόστος καυσίμων οχημάτων κατά 57,8%.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση σχεδιάζει ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών απέναντι το κύμα ακρίβειας. Ειδικότερα, προωθεί μέτρα στήριξης για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης με διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων σε συνδυασμό με εκπτώσεις για τους οικιακούς καταναλωτές διαθέτοντας κονδύλι που μπορεί να φτάσει και τα 200 εκατ. ευρώ. Στα μέτρα που έχουν “κλειδώσει” περιλαμβάνεται επίσης η συνέχεια στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου και το έκτακτο επίδομα της επιταγής ακρίβειας.
Εντωμεταξύ, στο επίκεντρο των προτάσεων επιμελητηρίων και φορέων του εμπορίου είναι και η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα, η ρύθμιση οφειλών που συσσωρεύτηκαν μετά από δύο χρόνια πανδημίας και η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη στήριξη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στην ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με σύνδεση των πανεπιστημίων με τις ανάγκες της αγοράς.
Ειδικότερα η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει πολιτικές σε 9 άξονες:
- Για τη χρηματοδότηση και την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων προτείνει μεταξύ άλλων την καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρήσεις, αύξηση των κονδυλίων που προβλέπονται από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως χρήση του PoS και ενίσχυση των εναλλακτικών του δανεισμού εργαλείων χρηματοδότησης όπως leasing και factoring.
- Για την ανάσχεση της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους προτείνει επιτάχυνση των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις των 240 δόσεων, ευνοϊκότερη πάγια ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, αναστολή κάθε είδους εισπρακτικών και αναγκαστικών μέτρων από το ΚΕΑΟ, προσαρμογή και μείωση των τραπεζικών προμηθειών, κατάργηση των δημοτικών τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων με μείωση κατά 50% των πάσης φύσεων δημοτικών τελών, μείωση κατά τουλάχιστον 50% των πάσης φύσεως μισθωμάτων από τους ΟΤΑ, Δημόσιο, ΝΠΔΔ, άρση της δυνατότητας των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας να προβαίνουν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων στις πληρωμές των ασφαλιστικών εισφορών και των οφειλών που δημιουργεί ο τρόπος με τον οποίο εξοφλούνται, ιδιαίτερα μετά τη σύσταση του ΚΕΑΟ και τη μεταφορά σε αυτό των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Για τη φορολογία προτείνει μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για τους Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους, αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού οφειλέτη που έχει ρυθμίσει τις όφειλες του και κατάργηση του φόρου πολυτελείας στους μεταποιητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας (πχ αργυροχρυσοχοΐα – γουναρικά).
- Για το ενεργειακό κόστος προτείνει αποσύνδεση της αποζημίωσης των παραγωγών από το κόστος του ακριβότερου προμηθευτή, συρρίκνωση της συμμετοχής του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα, ενίσχυση της λιγνιτικής παραγωγής, προσωρινή αναστολή των δικαιωμάτων αγοράς ρύπων με τα οποία επιβαρύνεται η λιγνιτική παραγωγή και επιδότηση και νομοθετική διευκόλυνση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ μικρής κλίμακας σε ταράτσες μικρών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
- Για τα εργασιακά πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι η ανάγκη επαναφοράς του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
- Για την Ψηφιακή ανάπτυξη με στόχευση στις μικρές επιχειρήσεις προτείνει μεταξύ άλλων συγκρότηση Ταμείου Ψηφιακής Οικονομίας για τις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, εκπόνηση ενός στοχευμένου και «βασικού πολύ-επίπεδου πακέτου ψηφιακής μετάβασης για πολύ μικρές επιχειρήσεις» σε βασικές κατηγορίες ψηφιακού εκσυγχρονισμού (π.χ. λογισμικό, συστήματα παραγγελιοληψίας και προμηθειών, προβολή) και εκπόνηση ειδικών προγραμμάτων στοχευμένων «μικροπιστώσεων ψηφιοποίησης», με θέσπιση φορολογικών κινήτρων για ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών.
- Για την ενίσχυση της συν εργατικότητας και την προώθηση των συνεργατικών σχημάτων προτείνει άμεση και στοχευμένη επίλυση των θεσμικών, ρυθμιστικών και φορολογικών εμποδίων, με σκοπό τη διευκόλυνση διαδικασιών ανάπτυξης συνεργατικών σχημάτων, με φορολογικά και οικονομικά κίνητρα που να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και στοχευμένες δράσεις διευκόλυνσης της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης για την ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων (π.χ. ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εγγυοδοτικά εργαλεία, ειδικές δράσεις.
- Για την κατάρτιση και επανακατάρτηση επιχειρήσεων και εργαζομένων προτείνει περαιτέρω ενίσχυση και υποστήριξη των ΕΠΑΛ με αύξηση των διαθέσιμων πόρων ιδίως για τον εκσυγχρονισμό και τη δημιουργία νέων εργαστηρίων πρακτικής άσκησης, αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών καθώς και των εργαστηριακών υποδομών των ΙΕΚ και ενίσχυση -και όχι περαιτέρω υποβάθμιση- των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ.
- Για την ενίσχυση του συστήματος υγείας προτείνει ουσιαστική και σταθερή ενίσχυση του ΕΣΥ σε πόρους, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, συμπληρωματική κάλυψη των ανασφάλιστων (δικαιούχοι του ν. 4368/2016), ανάπτυξη και ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ανάπτυξη νέων υπηρεσιών του ΕΣΥ με πρόβλεψη για σταδιακή μείωση της συμμετοχής των ασθενών στο κόστος φαρμάκων.