Mobius: Προσεχώς συναλλαγματική μόλυνση λόγω τουρκικής λίρας – Ποιες χώρες κινδυνεύουν
- 24/11/2021, 09:35
- SHARE
Η Τουρκία δεν θα είναι η μοναδική χώρα η οποία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην αγορά συναλλάγματος λόγω της προοπτικής ανόδου των αμερικανικών επιτοκίων, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο CNBC ο γνωστός Αμερικανός επενδυτής Mark Mobius.
Όπως υποστήριξε, η κατρακύλα της τουρκικής λίρας μπορεί να επενεργήσει εξαιρετικά στην αγορά συναλλάγματος, προκαλώντας ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και σε ό,τι αφορά άλλα νομισμάτα που βρίσκονται σε σχετική αλληλεξαρτηση.
«Η ενδυνάμωση του δολαρίου μέσω της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της Fed μέσω της αύξησης του βασικού επιτοκίου αναφοράς θα έχει αντίκτυπο στους τίτλους χρέους άλλων κρατών» υποστήριξε ο ιδρυτή της Mobius Capital Partners.
Ως γνωστόν, το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,45 λίρες έναντι του δολαρίου, μετά από αλλεπάλληλα πτωτικά ρεκόρ στις τελευταίες 11 συνεδριάσεις.
Φέτος έχει απολέσει το 45% της αξίας του, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς σχεδόν κατά 26% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας.
Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος αυτή την ώρα βυθίζεται στο επίπεδο των 12,742 λιρών ανά δολάριο. Σε σχέση με το ευρώ, το τουρκικό νόμισμα εξασθένησε στο νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ των 13,8815 λιρών.
Η απόδοση του 10ετούς τουρκικού ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε πάνω από το 21%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2019. Και όλα αυτά λόγω… Erdogan, που επιμένει στη γνωστή σχιζοφρενική οικονομική πολιτική του.
Παρότι ο Mobius δεν συγκεκριμενοποίησε ποιες χώρες κινδυνεύουν, ανέφερε ότι σε σχέση με την κρίση στην Ασία το 1997 πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν δανειστεί σε εγχώριο νόμισμα, οπότε αυτό θα περιορίσει κάπως τις όποιες επιπτώσεις.
Πάντως, σύμφωνα με τη Nomura, οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από μια συναλλαγματική κρίση είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.
Η ιαπωνική επενδυτική εταιρεία εξέτασε δείκτες όπως το εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, τον λόγο των συναλλαγματικών αποθεμάτων προς τις εισαγωγές και τον δείκτη του χρηματιστηρίου.
«Κοιτάζοντας το μέλλον, η προοπτική της εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed εν μέσω της εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης της Κίνας δεν είναι ένας ιδιαίτερα καλός συνδυασμός για τις [αναδυόμενες αγορές]» ανέφερε η Nomura στην έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα.
Πάντως, όπως αναφέρει ο Mobius, τα υψηλότερα επιτόκια δεν σημαίνουν απαραίτητα «μεγάλη ύφεση» ενώ ένα ασθενέστερο νόμισμα δίνει ώθηση στις εξαγωγές.
«Οι εταιρείες που έχουμε στην Τουρκία έχουν κέρδη σε δολάρια, σε ευρώ. Με μια χαμηλότερη και πιο αδύναμη τουρκική λίρα θα τα πάνε καλύτερα επειδή το κόστος που θα έχουν να αντιμετωπίσουν θα είναι πολύ χαμηλότερο», είπε.