Μόλις 1 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη – Αύξηση σχεδόν 6% το 2024

τεχνητη νοημοσυνη
(Ξένη Δημοσίευση). Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεφυλλίζει το σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με τα μέλη της Συμβουλευτικης Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη, στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024.. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν ορισμένοι από τους κεντρικούς στόχους που προτάσσει η στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, όπως η βελτίωση της αποδοτικότητας του δημόσιου τομέα, η αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας και υγείας ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες, προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε μαθητή ή ασθενή, η ανάπτυξη νέων εργαλείων πολιτικής προστασίας εναντίον των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της δημοκρατίας και του δημόσιου διαλόγου από την παραπληροφόρηση και η ενίσχυση της εθνικής άμυνας.Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Κίμων Δρακόπουλος Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Βάσω Κιντή, Γιώργος Παγουλάτος, Φερενίκη Παναγοπούλου, Τίμος Σελλής, Ανδρέας Σταυρόπουλος, John Tasioulas, Χαράλαμπος Τσέκερης και Ιωάννης Πήτας. Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν ο Υπου Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σε όλη την ΕΕ το 13,5% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, αυξημένο κατά 5,5% από το 2023.

Ιδιαίτερα χαμηλά βρέθηκε για το 2024 το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων στις οποίες οι εργαζόμενοι τους χρησιμοποιήσαν την τεχνητή νοημοσύνη, με τη χώρα μας να μένει σημαντικά κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat, μόλις των 9,81% των ελληνικών επιχειρήσεων με 10 ή παραπάνω εργαζόμενους χρησιμοποιήσαν την τεχνητή νοημοσύνη.

Σημειώνεται πως το ποσοστό αυξήθηκε σημαντικά από το 3,98% που είχε καταγραφεί το 2023.

Πανευρωπαϊκά

Σε όλη την ΕΕ το 13,5% των επιχειρήσεων χρησιμοποίησε τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI) για τη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων τους, αυξημένο κατά 5,5% από το 8% του 2023.

Τα υψηλότερα μερίδια αυτών των επιχειρήσεων ήταν στη Δανία (27,6%), τη Σουηδία (25,1%) και το Βέλγιο (24,7%). Στο άλλο άκρο βρίσκονταν η Ρουμανία (3,1%), η Πολωνία (5,9%) και η Βουλγαρία (6,5%).

Όλες οι χώρες της ΕΕ κατέγραψαν αυξήσεις στο ποσοστό των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τεχνολογίες AI σε σύγκριση με το 2023, με τη Σουηδία να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση 14,7%, ακολουθούμενη από τη Δανία (+12,4%) και το Βέλγιο (+10,9%).

Αντίθετα, μέτριες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πορτογαλία (+0,8%), τη Ρουμανία (+1,6%) και την Ισπανία (+2,1%).

Ανά κλάδο και χρήση της AI

Οι επιχειρήσεις συνέχισαν να υιοθετούν διάφορες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσουν τις δραστηριότητές τους.

Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνολογία AI ήταν η ανάλυση του γραπτού λόγου (εξόρυξη κειμένου). Υιοθετήθηκε από το 6,9% των επιχειρήσεων, αφού ακολούθησε αύξηση 4% σε ετήσια βάση.

Η δεύτερη πιο συχνά χρησιμοποιούμενη τεχνολογία AI ήταν η παραγωγή γραπτού ή προφορικού λόγου (παραγωγή φυσικής γλώσσας), η οποία χρησιμοποιήθηκε από το 5,4% των επιχειρήσεων (+3,3% σε σύγκριση με το 2023).

Ακολουθούσε η μετατροπή προφορικού λόγου σε μορφή αναγνώσιμη από μηχανήματα (αναγνώριση ομιλίας), η οποία χρησιμοποιήθηκε από το 4,8% των επιχειρήσεων (+2,2%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: