Μόλις δύο στις δέκα ξενοδοχειακές επιχειρήσεις άνοιξαν την 1η Ιουνίου
- 02/06/2020, 12:15
- SHARE
Με κάποια ξενοδοχεία πέριξ της Πλάκας και μερικά ακόμη σε άλλα σημεία της πόλης έκανε πρεμιέρα χθες, 1η Ιουνίου, στην Αθήνα, η πρώτη φάση του σχεδίου επανεκκίνησης της ξενοδοχειακής αγοράς – στην οποία συμμετείχαν πανελλαδικά μόλις δύο στις δέκα επιχειρήσεις, με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις.
Πρόκειται για ελάχιστες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που πήραν την απόφαση να λειτουργήσουν – σε σύνολο περίπου 4,5 χιλιάδων ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας στην επικράτεια εκ των οποίων 670 περίπου στην περιοχή της Αθήνας – μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή. Η εικόνα στην πρωτεύουσα δεν είναι πολύ διαφορετική από άλλες περιοχές της Eλλάδας και είναι ενδεικτική μιας πρωτόγνωρης στα επιχειρηματικά χρονικά κατάστασης. Το υψηλό ρίσκο – τόσο το οικονομικό, λόγω της απουσίας κρατήσεων, όσο και το υγειονομικό, λόγω του περιορισμένου χρόνου προετοιμασίας για τα πρωτόκολλα που καταρτίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή – ανέστειλε τις επιχειρηματικές αποφάσεις, με τα περισσότερα ξενοδοχεία να ετοιμάζονται να ανοίξουν περί τα τέλη του μήνα.
«Τα ανοιχτά ξενοδοχεία είναι ελάχιστα», επιβεβαίωσε στο Fortune Greece και η Λαμπρινή Καρανάσιου – Ζούλοβιτς, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ). Σημειώνει ότι οι επιχειρηματίες περίμεναν τα πρωτόκολλα για να πάρουν αποφάσεις και εξηγεί ότι υπάρχουν μια σειρά από διαδικασίες που πρέπει να υιοθετηθούν για την ασφάλεια και την υγιεινή, πέρα από τα σταθερά και έκτακτα έξοδα λειτουργίας που ενέχει η επανεκκίνηση.
«Οι επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να κάνουν ανακοινώσεις. Βρίσκονται σε αμηχανία…. Δεν έχουν ξαναζήσει ανάλογη συγκυρία…» σημειώνει εξηγώντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν υγειονομικά πρωτόκολλα. Υπήρχαν προδιαγραφές, όπως για την πυρασφάλεια, την ασφάλεια τροφίμων κ.ο.κ.. «Σήμερα οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται σε κάτι τελείως διαφορετικό. Υπάρχει ένας μεγάλος κατάλογος μέτρων που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή κι αυτό αποτελεί μια διαφορετική διαδικασία. Για παράδειγμα, υπάρχουν υπάλληλοι κάποιας ηλικίας, οι οποίοι θα πρέπει να εξοικειωθούν με τις νέες διαδικασίες…», προσθέτει, για να περιγράψει την απόφαση μετάβασης στη νέα κανονικότητα.
Εν προκειμένω δεν έχει πάρει αποφάσεις ούτε η ίδια. Γόνος ξενοδοχειακής οικογένειας και επικεφαλής της διεύθυνσης του ξενοδοχείου της «Polis Grand Hotel», η κ. Καρανάσιου – Ζούλοβιτς δεν σχεδιάζει να ανοίξει το ξενοδοχείο της πριν τις 15 Ιουνίου.
«Η κίνηση είναι λίγη και η ζήτηση περιορισμένη, έως μηδενική…» σημειώνει χαρακτηριστικά και προβλέπει αλλαγή σκηνικού μετά τις 15 Ιουνίου, οπότε και θα απελευθερωθούν σταδιακά οι διεθνείς πτήσεις. «Τουρισμός χωρίς αεροπλάνα δεν γίνεται. Περιμένουμε να αλλάξει η κατάσταση μετά τις 15 Ιουνίου. Τότε θα αλλάξει και η ψυχολογία του κόσμου», τονίζει περιγράφοντας μια κατάσταση αναμονής τόσο των δυνητικών επισκεπτών της χώρας μας όσο και των επιχειρηματιών.
«Όμως θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι», προσθέτει θεωρώντας ότι το restart του τουρισμού θα λάβει χώρα από τα μέσα του μήνα, όταν θα υπάρχουν διασυνοριακά δρομολόγια και πτήσεις εξωτερικού και οι ταξιδιώτες θα είναι σε θέση να προγραμματίσουν με ευκολία τις μετακινήσεις τους. «Τότε η χώρα θα αξιοποιήσει την καλή διαχείριση της κρίσης, την υγειονομική ασφάλεια που μπορεί να προσφέρει κι όλα αυτά σε συνδυασμό με τις γαλάζιες σημαίες…».
Η πρόεδρος του ΕΞΑΑΑ απάντησε και στα ερωτήματα μας αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική και την εγχώρια ζήτηση. «Ξεκινάμε από το 0. Παροχές θα υπάρχουν και κάθε επιχείρηση θα κάνει το πλάνο της. Ωστόσο,… φαντάζομαι ότι θα υπάρξουν γενικά καλύτερες τιμές», σημειώνει ενώ αναφορικά με την εγχώρια ζήτηση, εξηγεί ότι υπάρχει μια διάθεση από Έλληνες αλλά υπάρχει και το οικονομικό θέμα, που μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί.
Εν κατακλείδι, σχετικά με την ανάταξη της οικονομίας και του κλάδου, προσθέτει ότι η ξενοδοχειακή αγορά δεν προσβλέπει σε ανάκαμψη το 2020 αλλά ευελπιστεί σε βελτίωση τον επόμενο χρόνο, καθώς έχει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα κεφαλαιοποιήσει τις καλές της επιδόσεις, που έχουν ήδη απασχολήσει τη διεθνή ειδησεογραφία.