Μόνο δύο μέρες δουλειά; Ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει επανάσταση στην εργασία χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Μόνο δύο μέρες δουλειά; Ο Μπιλ Γκέιτς προβλέπει επανάσταση στην εργασία χάρη στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Former Microsoft CEO, Bill Gates during the launch of a new funding partnership to eradicate polio signing ceremony in Brussels, Belgium on October 11, 2023. Photo: Shutterstock
Ο συνιδρυτής της Microsoft και φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς προβλέπει έναν μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, με λιγότερες ώρες εργασίας και περισσότερες λύσεις για παγκόσμια προβλήματα.

Ο Μπιλ Γκέιτς πιστεύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει ριζικά το μέλλον της εργασίας, οδηγώντας πιθανώς σε μια εβδομάδα μόλις δύο εργάσιμων ημερών. Μιλώντας στην εκπομπή “The Tonight Show” με τον Τζίμι Φάλον, ο Γκέιτς έθεσε το ερώτημα: «Πώς θα μοιάζουν οι δουλειές του μέλλοντος; Θα πρέπει να δουλεύουμε μόνο δύο ή τρεις ημέρες την εβδομάδα;»

Η τεχνολογική πρόοδος, κατά τον ίδιο, μπορεί να επιλύσει μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, όπως η έλλειψη επαγγελματιών υγείας ή ειδικών ψυχικής υγείας. Αυτό αναπόφευκτα θα αναδιαμορφώσει την αγορά εργασίας και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της νοημοσύνης.

«Μπαίνουμε σε μια εποχή όπου η νοημοσύνη είναι σπάνια. Ένας εξαιρετικός γιατρός ή καθηγητής είναι κάτι πολύτιμο. Με την τεχνητή νοημοσύνη, αυτή η γνώση θα γίνει κοινό αγαθό μέσα στην επόμενη δεκαετία», σημείωσε ο Γκέιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συνιδρυτής της Microsoft, μέσα από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, συνεχίζει να επενδύει στην τεχνολογία ως καταλύτη για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων. Κατά την προώθηση του νέου του βιβλίου “Source Code”, αναφέρθηκε στη χρήση της AI για την αντιμετώπιση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, η ελονοσία και ο ιός HIV. Παράλληλα, μίλησε για την προσπάθεια εξάλειψης της πολιομυελίτιδας.

«Με λίγη τύχη, μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια, η πολιομυελίτιδα θα είναι η επόμενη ασθένεια που θα εξαλειφθεί πλήρως», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Γκέιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως η καινοτομία θα οδηγήσει σε φθηνότερες και πιο βιώσιμες λύσεις. «Πρέπει να κατασκευάσουμε πραγματικά φθηνά πράσινα προϊόντα. Με τις σωστές καινοτομίες, το μέλλον μπορεί να είναι πιο φωτεινό απ’ όσο πιστεύουμε», είπε. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η πορεία δεν θα είναι απαραίτητα γραμμική.

«Ο κόσμος θα έπρεπε να πληρώνει περισσότερα για καθαρά προϊόντα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, μάλλον δεν θα το κάνει», σχολίασε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: