«Μονομαχία» Κατρούγκαλου – ΔΝΤ για τα εργασιακά
- 15/07/2016, 17:58
- SHARE
Η κόντρα της κυβέρνησης με το Ταμείο για την επερχόμενη αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει.
«Το ΔΝΤ όπου πάει προτείνει ένα κοστούμι ίδιο νούμερο για όλους», δήλωσε την Παρασκευή ο Γιώργος Κατρούγκαλος δείχνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για τη δεύτερη δόση της τρέχουσας αξιολόγησης που ακολουθεί το φθινόπωρο.
«Οι κοινωνικοί εταίροι, οι εργοδότες, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΤΕ έχουν δηλώσει ότι δεν τίθεται γι’ αυτούς καμία ανάγκη αλλαγής του νόμου των ομαδικών απολύσεων» συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας, χαρακτηρίζοντας σε συνέντευξή του στον Real FM το ΔΝΤ ως τον «σημαιοφόρο του νεοφιλελευθερισμού». «Ακριβώς γι’ αυτό στηρίζω την πεποίθησή μου ότι θα απομονωθεί το ΔΝΤ ως ακραίος παίκτης στις διαπραγματεύσεις, γιατί δεν διανοούμαι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει κάτι που όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και φαντάζομαι όλα τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα απορρίπτουν», συμπλήρωσε ο υπουργός.
Ερωτηθείς για τα λόγια του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέφρι Ράις δεν πήρε θέση, επαναλαμβάνοντας ότι η πάγια θέση του Ταμείου για τα εργασιακά είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθούν τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», χωρίς όμως να τις κατονομάσει.
Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε και ο Θεόδωρος Φέσσας σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ, υποστηρίζοντας ότι οι ομαδικές απολύσεις είναι «ένα δυσάρεστο μέτρο που θα πρέπει να εφαρμόζεται με ιδιαίτερη μέριμνα και μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις διάσωσης, συγχώνευσης ή αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων». Ωστόσο πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για τις ομαδικές απολύσεις εφαρμόστηκε στη χώρα μας, «με την ελληνική πατέντα να παρεμβάλλεται το υπουργείο Εργασίας, το οποίο εγκρίνει ή όχι αυτές τις αποφάσεις. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην Ευρώπη». Σημείωσε επίσης ότι «ακόμη και στις λίγες περιπτώσεις που υπήρχε αμοιβαία κατανόηση εργοδοσίας – εργαζομένων, η παρέμβαση του υπουργού για να μη γίνουν ομαδικές απολύσεις είχε ως αποτέλεσμα οι εταιρείες που είχαν κάνει σχετική αίτηση να βάλουν λουκέτο. Δεν επιτεύχθηκε ποτέ ο στόχος, δηλαδή να επιβιώσει τουλάχιστον μέρος της επιχείρησης».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί εθνικό μέτωπο στο θέμα των εργασιακών. «Αυτονόητο είναι. Το κείμενο που συζητάμε με τους κοινωνικούς εταίρους ακριβώς στο τέλος απευθύνει έκκληση στα κόμματα να υιοθετήσουν αυτές τις κοινωνικές θέσεις ως την κοινή εθνική στρατηγική», όπως ανέφερε. Για τον συνδικαλιστικό νόμο επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να θιγεί το δικαίωμα στην απεργία, ενώ συμπλήρωσε ότι «συζητάμε επιμέρους βελτιώσεις», για να σημειώσει ότι «αν δεν μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν έχουμε λόγο ύπαρξης».
Διαβάστε ακόμη: Το αυστηρό μηνυμα που φέρνει στην Αθήνα ο Μοσκοβισί