«Μονομαχία στο καναβάτσο» της Ουκρανίας
- 08/12/2013, 19:48
- SHARE
Διαδήλωση του «ενός εκατομμυρίου» υπέρ της Ε.Ε., με επικεφαλής τον πυγμάχο και πολιτικό Βιτάλι Κλίτσκο, εντείνει τις πιέσεις στη φιλορωσική κυβέρνηση Γιανουκόβιτς.
Άλλο ένα ραντεβού έδωσαν από το πρωί οι διαδηλωτές στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις πιέσεις στον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την κυβέρνησή του, κι αυξάνοντας τους φόβους όσων πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπαίνει σε μια νέα φάση πολιτικής και οικονομικής αστάθειας.
Εν μέσω πύρινων λόγων από τους πολιτικούς αντιπάλους του Προέδρου, μια ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε προς κυβερνητικά κτίρια κι άρχισε να στήνει αντίσκηνα και οδοφράγματα, προφανώς για να εμποδίσει κάθε δραστηριότητα του δημοσίου από αύριο το πρωί. Ενισχυμένο το πλήθος με νέες αφίξεις από τα «οχυρά» της αντιπολίτευσης, στα δυτικά και κεντρικά της χώρας, έχει αρνηθεί να εκκενώσει το Δημαρχείο του Κιέβου, έχει εγκαταστήσει εκεί το αρχηγείο του κινήματος και οργανώνεται συγκροτώντας ομάδες περιφρούρησης.
Από την οργή και το πείσμα των Ουκρανών αντικυβερνητικών διαδηλωτών δεν γλύτωσε ούτε το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο, που ειδικά στην ουκρανική πρωτεύουσα συμβόλιζε την πρόσδεση της χώρας στο «άρμα» της Ρωσίας. Με τσεκούρια και αξίνες το συγκεντρωμένο πλήθος άρχισε να σπάει το άγαλμα, αφού πρώτα το είχε ρίξει στο έδαφος με σκοινιά και μεταλλικές μπάρες.
Διαβάστε ακόμη: Η Ευρώπη διχάζει την Ουκρανία
Σε ομιλίες τους στελέχη των κομμάτων της συντηρητικής ως επί το πλείστον αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την πολιτική ηγεσία ότι θέλει να σπρώξει την Ουκρανία κάτω από την «μπότα» της Μόσχας. Όπως ανέφερε και σε μήνυμά της που διαβάστηκε στο πλήθος η φυλακισμένη ηγέτης Γιούλια Τιμοσένκο, «η χώρα βρίσκεται στην “κόψη του ξυραφιού”, και είτε θα παραδοθεί οριστικά σε μια σκληρή δικτατορία είτε θα επιστρέψει στο σπίτι της, δηλαδή στην ευρωπαϊκή κοινότητα».
Παρότι το πλήθος είχε στερεώσει ένα τεράστιο πορτραίτο της Τιμοσένκο στο γεμάτο με αντικυβερνητικά πλακάτ χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας, το μεγάλο «αστέρι» της συγκέντρωσης ήταν ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πυγμαχίας και νυν ηγέτης του κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία για την Μεταρρύθμιση.
Με τα ποσοστά του να ξεπερνούν πλέον και αυτά της Τιμοσένκο, ο Κλίτσκο διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί, προτρέποντας, όμως, τους διαδηλωτές να αποφύγουν την βία. «Δεν θέλουμε να μας κάνει να σωπάσουμε το γκλομπ του αστυνομικού», είπε ο Κλίτσκο κι απαίτησε την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την παραδειγματική τιμωρία των υπεθύνων για τα πρόσφατα επεισόδια και τους ξυλοδαρμούς, την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Διαβάστε ακόμη: Αλυσίδα προς την Ευρώπη από Ουκρανούς διαδηλωτές
Μια επιβλητική φιγούρα με ύψος πάνω από δυο μέτρα, ο 42χρονος πρωήν μποξέρ, υποστήριξε μιλώντας πριν λίγες ημέρες στο Associated Press ότι «οι διαδηλωτές δεν υπερασπίζονται με τις κινητοποιήσεις τους πολιτικά συμφέροντα, αλλά την ιδέα να ζήσουν σε μια πολιτισμένη χώρα». Έχοντας κερδίσει το παρατσούκλι «κύριος Σιδερένια Γροθιά» για τις ικανότητες του στο ρινγκ, ο Κλίτσκο έχει πετύχει 45 νίκες σε 47 αγώνες, οι 41 εκ των οποίων ήταν με νοκ-άουτ. Υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο του 11 φορές -η πιο πρόσφατη τον Σεπτέμβριο του 2012- και σχεδιάζει να συμμετάσχει σε άλλον έναν αγώνα πριν αποσυρθεί οριστικά.
Τώρα καλείται να αποδείξει ότι διαθέτει την ίδια δύναμη και αντοχή και στον πολιτικό στίβο. Παρότι έχει πανεπιστημιακές σπουδές, ο Κλίτσκο -παντρεμένος με πρώην μοντέλο και πατέρας τριών παιδιών- έπρεπε να παλέψει με το στερεότυπο ότι ως αθλητής και μάλιστα της πυγμαχίας, δεν διαθέτει την παιδεία για να κυβερνήσει την οικονομικά προβληματική αυτή χώρα των 46 εκατομμυρίων. Γεννήθηκε στο Κιργιστάν κι έχοντας μεγαλώσει, όπως πολλοί Ουκρανοί, σε μια οικογένεια που μιλούσε μόνο τα ρωσικά, έμαθε την ουκρανική γλώσσα αρκετά πρόσφατα και ακόμα παλεύει στις ομιλίες του να βρει τις κατάλληλες λέξεις. Παρόλα αυτά, έχει κερδίσει μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με τον διαφαινόμενο ειλικρινή τρόπο του και με την εικόνα του γοητευτικού «σκληρού άντρα» που είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τους συμπατριώτες του.
Την περασμένη Τετάρτη, το κόμμα του μαζί με άλλα δύο της αντιπολίτευσης πρωτοστάτησαν στον αποκλεισμό της ουκρανικής βουλής στο πλαίσιο των διαδηλώσεων και της απεργίας που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα. «Στέρησαν από τον κόσμο την ελπίδα ότι θα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, ότι θα αλλάξει η κατάσταση της χώρας», είπε στη συνέντευξη του στο AP. «Έκλεψαν την ελπίδα μας».
Διαβάστε ακόμη: Πούτιν – Ευρώπη: Σημειώσατε άσσο
Ο Κλίτσκο εισέβαλε στην πολιτική σκηνή στη διάρκεια της «Πορτοκαλί Επανάστασης», το 2004, όταν εμφανίστηκε με πορτοκαλί φουλάρι στην καρδιά των συγκεντρώσεων, αμέσως μετά τη νίκη του στις ΗΠΑ, έχοντας στο πλευρό του τον επίσης πυγμάχο πρωταθλητή, 37 χρονο αδελφό του Βλαντιμίρ. Μετά από δυο ανεπιτυχείς προσπάθειες να εκλεγεί Δήμαρχος του Κιέβου, ο Κλίτσκο έκανε το ντεμπούτο του στην εθνική πολιτική σκηνή, μετά την ανάδειξη του κόμματός του στην τρίτη θέση στις βουλευτικές εκλογές.
Δημοσκόπηση τον Σεπτέμβριο, του έδινε ποσοστό 15,5% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών – μπροστά από την έγκλειστη Τιμοσένκο, αλλά πίσω από τον νυν πρόεδρο Γιανουκόβιτς που ήταν πρώτος με 19%. Στο δεύτερο γύρο, ωστόσο, οι μετρήσεις έδειχναν ότι ο Κλίτσκο μπορεί να κερδίσει τον Γιανουκόβιτς.
Στο πρόσωπο του πυγμάχου φαίνεται ότι ελπίδα δεν βλέπουν μόνο οι οπαδοί της αντιπολίτευσης, αλλά και οι ηγέτες του Ευρωπαïκού Λαïκού Κόμματος, με επικεφαλής βεβαίως την Άνγκελα Μέρκελ.
Όπως γράφει το περιοδικό Spiegel, η Γερμανίδα καγκελάριος σχεδιάζει να τονώσει το προφίλ του Κλίτσκο, προωθόντας τον στην ευρωπαïκή πολιτική σκηνή. Σκέφτεται, αναφέρει το δημοσίευμα, να τον καλέσει στην επόμενη συνεδρίαση του Λαïκού Κόμματος μέσα στον Δεκέμβριο, να έχει διμερείς επαφές μαζί του και και να εμφανιστεί δίπλα του στους δημοσιογράφους. Πρόσφατα -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- ο επιτελάρχης της καγκελαρίας Ρόναλντ Ποφάλα και ο υπουργός Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε είχαν εμπιστευτικές συνομιλίες μαζί του και του υποσχέθηκαν υποστήριξη. Παράλληλα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών θα παρέχουν «εκπαίδευση» για τους βουλευτές του κόμματος του Κλίτσκο και τα κομματικά στελέχη.
Διαβάστε ακόμη: Κριτική Μεντβέντεφ για την «ανάμειξη» της Δύσης στην Ουκρανία