Monte dei Paschi: Επιμένει στην εξαγορά της Mediobanca παρά τις αναταράξεις

Monte dei Paschi: Επιμένει στην εξαγορά της Mediobanca παρά τις αναταράξεις
People walk past an office of Italian bank the Monte Dei Paschi di Siena (BMPS) on December 22, 2016 in Rome. Italy's parliament has approved a 20 billion-euro ($20.8 billion) rescue fund for Monte dei Paschi di Siena after the embattled lender's last-ditch private sector rescue plan failed to secure an anchor investor. (Photo by Jacopo Landi/NurPhoto) (Photo by Jacopo Landi / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Η ιστορική ιταλική τράπεζα συνεχίζει απτόητη τα σχέδιά της για την εξαγορά της Mediobanca έναντι 13 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο αυξημένης αστάθειας για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα. Τι δηλώνει ο CEO της Monte dei Paschi και πώς τοποθετούνται οι αναλυτές.

Παρά τις έντονες διακυμάνσεις στις αγορές και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομίας, η Monte dei Paschi di Siena δεν αναστέλλει τα φιλόδοξα σχέδιά της. Η ιστορική ιταλική τράπεζα επιβεβαιώνει πως θα προχωρήσει κανονικά στην εξαγορά της Mediobanca έναντι 13 δισεκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να ολοκληρώσει τη συμφωνία εντός Ιουλίου.

«Είμαστε σε θέση να ελέγξουμε το μέλλον μας», δήλωσε στο CNBC ο CEO Luigi Lovaglio, προσθέτοντας πως η συμφωνία δεν επηρεάζεται από την αναταραχή στις αγορές. «Αντιθέτως, επιβεβαιώνει ότι το μέγεθος μετράει και η διαφοροποίηση των εσόδων είναι καθοριστική», σημείωσε, εξηγώντας πως μια συνδυασμένη οντότητα θα ήταν ήδη ισχυρότερη και πιο ανθεκτική στις τρέχουσες πιέσεις.

Οι χρηματαγορές ωστόσο δεν δείχνουν την ίδια αισιοδοξία. Μετοχές τόσο της Monte dei Paschi όσο και της Mediobanca υποχώρησαν κατά περίπου 5% τη Δευτέρα, ενώ από την ανακοίνωση της πρόθεσης εξαγοράς στα τέλη Ιανουαρίου, οι απώλειες αγγίζουν το 14% και 8,5% αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αναλυτές εμφανίζονται διχασμένοι. Η Deutsche Bank βλέπει θετικά το deal, κάνοντας λόγο για «ευκαιρίες» που η αγορά δεν έχει αξιολογήσει πλήρως. Αντίθετα, η Barclays εξέφρασε ανησυχίες, μειώνοντας τον στόχο τιμής της Monte dei Paschi και τονίζοντας ότι ενδεχόμενη αύξηση της προσφοράς προς τους μετόχους της Mediobanca θα μπορούσε να αποδυναμώσει την κεφαλαιακή της βάση.

Ο Lovaglio πάντως παραμένει αμετακίνητος: η προσφορά «αντιπροσωπεύει δίκαιη τιμή», δήλωσε, αποφεύγοντας να απαντήσει αν η Monte dei Paschi θα βελτιώσει τους όρους της συμφωνίας.

Με δεδομένο ότι αρκετές άλλες εταιρείες, όπως η Klarna και η 3i Group, έχουν παγώσει σχέδια εξαγορών και IPOs λόγω της αβεβαιότητας, η επιμονή της Monte dei Paschi καθιστά το εγχείρημά της ακόμη πιο φιλόδοξο. Αν τελικά η συμφωνία προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, θα σηματοδοτήσει μία από τις μεγαλύτερες τραπεζικές ενοποιήσεις στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ