Moody’s για Ελλάδα: Mεγάλη πρόοδος στη μείωση του χρέους – Εντείνονται οι πολιτικοί κίνδυνοι
- 17/01/2023, 09:56
- SHARE
Αρνητικές είναι οι προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα των κρατών μελών της ευρωζώνης το 2023, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
«Η ενεργειακή κρίση, η αύξηση των επιτοκίων και η ασθενής εξωτερική ζήτηση θα πυροδοτήσουν μια ήπια ύφεση το 2023. Τα μέτρα στήριξης θα περιορίσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα ανατρέψουν τη δημοσιονομική εξυγίανση που είδαμε μετά την πανδημία» λέει η Moody’s.
Αν και η υψηλή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ συχνά οδηγεί σε μέτρια μείωση του χρέους, θα παραμείνει ουσιαστικά πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα και η αύξηση των επιτοκίων θα αποδυναμώσει σταδιακά τους δείκτες.
Η ενεργειακή αβεβαιότητα, η σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών και η πιθανή πολιτική αναταραχή σε χώρες με περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο και ασθενέστερους θεσμούς αυξάνουν τους κινδύνους στις ήδη αδύναμες βασικές οικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις.
Στο ενδεχόμενο του στασιμοπληθωρισμού, χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα, θα αντιμετωπίσουν σοβαρές πιστωτικές συνέπειες.
Εξαγωγές…
Η ασθενής ζήτηση από μεγάλους εμπορικούς εταίρους και οι υψηλές τιμές ενέργειας θα επιβαρύνουν τις εξαγωγές της Ελλάδας, των οποίων καταλύτης είναι ο Τουρισμός.
Το υψηλότερο ταξιδιωτικό κόστος και η πτώση της αγοραστικής δύναμης των τουριστών στις βασικές χώρες προέλευσης επιφυλάσσουν προκλήσεις για την εγχώρια αγορά. Υπενθυμίζεται πως ο αντίκτυπος του Τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ αγγίζει το 15%.
Ταμείο Ανάκαμψης και χρέος
Βέβαια, συνεχίζει η Moody’s, οι επενδύσεις που συνδέονται με το ταμείο ανάκαμψης θα αμβλύνουν την οικονομική συρρίκνωση, με την Ελλάδα να είναι από τους μεγαλύτερους δικαιούχους (9,6% επί του ΑΕΠ).
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος, «το χρέος θα μειωθεί μέτρια, αλλά θα παραμείνει πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Μια ευνοϊκή διαφορά επιτοκίου-ανάπτυξης θα οδηγήσει σε μείωση των δεικτών χρέους προς ΑΕΠ για το 70% των κρατών της ζώνης του ευρώ. Ωστόσο, μόνο η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Κροατία θα έχουν χαμηλότερα χρέη από ό,τι είχαν το 2019. Τα επίπεδα χρέους εντός της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να αποκλίνουν σημαντικά, με τους δείκτες χρέους προς ΑΕΠ να κυμαίνονται από 22,6% στην Εσθονία ως 162,9% στην Ελλάδα, στην οποία θα καταγράψει μείωση κατά 18 ποσοστιαίες μονάδες. Πάντως, το χρέος προς το ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2023 θα είναι πιθανότατα ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.
Πολιτικοί κίνδυνοι
Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι υψηλότεροι για τα κράτη στα οποία επίκεινται εκλογές. Στην Ελλάδα, οι εκλογές, λέει η Moody’s, θα διεξαχθούν μέχρι τον Ιούλιο.
Τούτου λεχθέντος, οι κοινωνικές πιέσεις θα μπορούσαν να αποκαλύψουν ρήγματα στους κυβερνώντες. Οι κίνδυνοι είναι αυξημένοι για τη χώρα μας, που παρουσιάζει ασταθή πολιτική δυναμική και κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις όπως η υψηλή εισοδηματική ανισότητα και ανεργία.