Moody’s: Οι ελληνικές τράπεζες οι περισσότερο ωφελημένες από τα δάνεια TLTRO
- 27/07/2021, 15:58
- SHARE
Σε επίπεδα ρεκόρ έχει φτάσει η χρήση των πράξεων διευκόλυνσης χρηματοδότησης (TLTROs) της ΕΚΤ, όπως αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Moody’s, καθώς διαμορφώνεται στα 2,2 τρισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2021, από περίπου 600 δισ. στα τέλη του 2019. Επιπλέον επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες παρέμεναν οι μεγαλύτεροι δανειολήπτες σε σχέση με το τραπεζικό ενεργητικό, αφού τα κεφάλαια TLTRO αποτελούν το 14% του ενεργητικού.
Ο δανεισμός μέσω TLTRO ο οποίος αγγίζει ιστορικά υψηλά, ισοδυναμεί πλέον με περίπου το 6% των συνολικών ισολογισμών των τραπεζών, έχοντας τριπλασιαστεί από το 2% στα τέλη του 2019. Ενώ οι μεγαλύτεροι χρήστες του προγράμματος ήταν ιστορικά τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, οι τράπεζες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία αύξησαν σημαντικά τον δανεισμό τους σε TLTRO κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο οίκος επισημαίνει ότι η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού από την ΕΚΤ φέρνει βραχυπρόθεσμη αύξηση κερδών αλλά και μακροπρόθεσμους κινδύνους τονίζοντας ότι η αύξηση στον δανεισμό TLTRO αυξάνει την εξάρτηση των τραπεζών της ευρωζώνης από τη φθηνή χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας και αυτό το λαμβάνει υπόψη όταν αναλύει τις υποκείμενες πιστωτικές δυνάμεις.
Η Moody’s τονίζει ότι η αύξηση, 11 χρόνια μετά την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος, δημιουργεί ένα μοτίβο μακροπρόθεσμης εξάρτησης από τη φτηνή χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας για τις τράπεζες της ευρωζώνης. Αυτό μειώνει τη διαφοροποίηση της χρηματοδότησής τους και μπορεί να αναγκάσει κάποιες από τις τράπεζες να καθυστερήσουν την αντιμετώπιση θεμάτων εσωτερικής κερδοφορίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σημαντική χρήση των κεφαλαίων TLTRO μπορεί να κάνει τους οικονομικούς δείκτες των τραπεζών λιγότερο αντιπροσωπευτικούς της πραγματικής τους θέσης, όπως προσθέτει.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα και Πορτογαλία, φαίνεται να είναι οι μεγαλύτεροι αποδέκτες κεφαλαίων TLTRO από τότε που η ΕΚΤ δρομολόγησε το πρώτο τέτοιο πρόγραμμα το 2010 και αυτό αντανακλά την ανάγκη αυτών των τραπεζών για στήριξη της ρευστότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους την περίοδο 2010-2012 και την επακόλουθη εξάρτησή τους από τα κεφάλαια της ΕΚΤ για τη στήριξη της αύξησης του δανεισμού, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.