Moody’s: Καλά νέα για το χρέος της Ελλάδας οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

Moody’s: Καλά νέα για το χρέος της Ελλάδας οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο οίκος αξιολόγησης είδε με θετική ματιά όσα αποφασίστηκαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ταμείο ανάκαμψης είναι θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας και άλλων χωρών – κυρίως της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης που θα είναι οι βασικοί ωφελημένοι από αυτό – αναφέρει σε σημερινή ανάλυσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.

Όπως σημειώνει ο οίκος, στις 10 Δεκεμβρίου οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο για την ανάκαμψη από τον κορωνοϊό (Επόμενη Γενιά Ευρωπαϊκή Ένωση, NGEU), ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή τους από το 2021. Η Πολωνία και η Ουγγαρία ήραν το βέτο τους στην τελική συμφωνία, το οποίο είχαν επιβάλει επειδή αντιδρούσαν σε έναν μηχανισμό διασύνδεσης των πληρωμών από την ΕΕ με τον σεβασμό του κράτους δικαίου. Η προσθήκη μία δήλωσης, με την οποία αποσαφηνίζεται η εφαρμογή του μηχανισμού επέτρεψε στις 27 χώρες της ΕΕ να επιτύχουν την απαιτούμενη συναίνεση.

Το συνολικό πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ ανέρχεται σε 1,8 τρισ. ευρώ, καθώς για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ προβλέπονται 1,074 τρισ. ευρώ και από το ταμείο «Επόμενη Γενιά ΕΕ) επιπλέον 750 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 390 δισ. ευρώ θα δοθούν ως επιχορηγήσεις και 360 δισ. ευρώ ως δάνεια. Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις σε σχέση με το ΑΕΠ, ο Moody’s αναμένει ότι οι κύριοι ωφελημένοι θα είναι η Βουλγαρία που θα λάβει ποσά που αντιστοιχούν στο 22% του ΑΕΠ του 2018, η Κροατία (17%), η Ρουμανία (12%) και η Ελλάδα (11%).