Moody’s: Μεγάλη η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Ρωσία – Τι θα σημάνει ένας πόλεμος στην Ουκρανία
- 17/02/2022, 09:34
- SHARE
Η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη σε διαταραχές που μπορεί να υπάρξουν σε σχέση με ρωσικές εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, αναφέρει σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τη 16η Φεβρουαρίου η Moody’s.
Eιδικότερα, όπως υποστηρίζει ο αμερικανικός οίκος, η παρουσία ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας εγκυμονεί τον κίνδυνο οι εντάσεις να καταλήξουν σε στρατιωτική σύγκρουση, η οποία πιθανότατα θα φέρει κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις και αντίποινα από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης πιθανής διακοπής του ενεργειακού εφοδιασμού.
Δεδομένης της εξάρτησης της Ευρώπης από τις ρωσικές εισαγωγές υδρογονανθράκων, ο ενεργειακός εφοδιασμός είναι πιθανό να αποτελέσει τον κυρίαρχο δίαυλο μέσω του οποίου θα επηρεαστούν οι αξιολογήσεις οικονομιών, όπως της Ελλάδας.
Βέβαια, το βασικό σενάριο της Moody’s είναι ότι οι εντάσεις Ρωσίας – Ουκρανίας θα σταματήσουν πριν υπάρξει στρατιωτική σύγκρουση, ωστόσο αν υπάρξει κλιμάκωση τα κράτη της ΕΕ θα είχαν να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις
Σε κάθε περίπτωση, οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν το 46% των στερεών καυσίμων της Ευρώπης (όπως ο άνθρακας), το 38% του φυσικού αερίου και το 26% του αργού πετρελαίου της.
Ως αποτέλεσμα, οποιαδήποτε απόφαση των ρωσικών αρχών να περιορίσουν τον εφοδιασμό π.χ. φυσικού αερίου με σκοπό την πολιτική εργαλειοποίηση μιας ενεργειακής κρίσης ή ως απάντηση στις κυρώσεις της ΕΕ θα είχε σημαντικές επιπτώσεις.
Πιθανή ζημιά στις υποδομές είναι ένας άλλος κίνδυνος, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών φυσικού αερίου της ΕΕ από τη Ρωσία διέρχεται μέσω αγωγών που διέρχονται μέσω της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, η διακοπή του φυσικού αερίου θα αποδυνάμωνε σημαντικά -αλλά προσωρινά- την οικονομία της ΕΕ επειδή είναι ένα κρίσιμο καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και βασικό καύσιμο θέρμανσης για τα νοικοκυριά.
Επιπλέον, το ρωσικό αέριο δεν μπορεί να υποκατασταθεί εύκολα και γρήγορα, κυρίως επειδή η συνολική χωρητικότητα τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της ΕΕ θα κάλυπτε στην καλύτερη περίπτωση μόνο περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής ζήτησης.
Παρόλο που είναι απίθανο να υπάρξει πλήρης διακοπή των ρωσικών προμηθειών, ακόμη και μια σχετικά σύντομη μείωση της προσφοράς πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των τιμών της ενέργειας, οι οποίες έχουν ήδη εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους μήνες, τροφοδοτώντας έκρηξη ανατιμήσεων.
Όπως αναφέρει η Moody’s, η εντατικοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πίεση στην ΕΚΤ και σε άλλες κεντρικές τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη νομισματική πολιτική.
Οι επιπτώσεις για τα φορολογικά έσοδα θα επιβαρύνουν επίσης τα δημόσια οικονομικά. Οι πιέσεις θα ενταθούν εάν οι κυβερνήσεις αποφάσιζαν να εισαγάγουν πρόσθετα μέτρα στήριξης όπως πλαφόν στις τιμές ή επιδοτήσεις.
Πώς έχει η κατάσταση με την Ελλάδα
Αν μη τι άλλο, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που κινδυνεύουν από τη διαμορφωθείσα κατάσταση.
Η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη σε διαταραχές που μπορεί να υπάρξουν σε σχέση με ρωσικές εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων.
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% του συνολικού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας.
Επίσης, σύμφωνα με τη Moody’s, το μεγαλύτερο μέρος του ενεργειακού εφοδιασμού είναι εισαγωγής (82% της συνολικής ακαθάριστης εσωτερικής κατανάλωσης ενέργειας, αντίστοιχα). Για την Ελλάδα, η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 39% των εισαγωγών φυσικού αερίου. Οι τερματικοί σταθμοί LNG και η ευκολότερη πρόσβαση σε άλλους προμηθευτές στη Βόρεια Αφρική μετριάζουν κάπως τους κινδύνους, ωστόσο το εν λόγω εμπορικό άνοιγμα είναι περιορισμένο.