Morgan Stanley: 9 δισ. ευρώ διεκδικούν από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες
- 02/09/2014, 18:28
- SHARE
Ξεκίνησαν χθες τα stress tests για 128 ευρωπαϊκές τράπεζες - Τι εκτιμούν οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου για Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και Εθνική.
Από χθες και για τις επόμενες 15 ημέρες θα διεξάγεται η πολυαναμενόμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που θα δοκιμάσει τις αντοχές των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ενόψει της τραπεζικής ενοποίησης του Νοεμβρίου.
Μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests η ΕΚΤ αναμένεται να δώσει περιθώριο μόλις δύο εβδομάδων στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να παρουσιάσουν τα σχέδια τους για την κάλυψη πιθανών κεφαλαιακών ελλειμμάτων τους.
Στην τελευταία έκθεσή της η Morgan Stanley εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να διεκδικήσουν περισσότερα από 9 δισ. ευρώ σε φθηνά δάνεια από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου εκτιμούν πως τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σκοπεύουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα -παρά τις έως τώρα ανησυχίες ότι αυτό θα ήταν δύσκολο λόγω της έλλειψης κατάλληλων collaterals- κάνοντας χρήση του 95% των 9,8 δισ. ευρώ που δικαιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος TLTRO.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες δικαιούνται φθηνά δάνεια έως 9,8 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του TLTRO, με την Τράπεζα Πειραιώς να δικαιούται 3,5 δισ. ευρώ, την Alpha Bank 2,4 δισ. ευρώ και τις Εθνική και Eurobank από 1,9 δισ. ευρώ έκαστη.
Έπειτα από τις επαφές της με τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες, η Morgan Stanley καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα TLTRO, που δίνει φθηνά 4ετή δάνεια με στόχο την ενίσχυση των χορηγήσεων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα είναι αξιοπρεπής.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι τράπεζες θα κάνουν χρήση των 2/3 από τα συνολικά 400 δισ. ευρώ που θα είναι διαθέσιμα από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, δηλαδή θα δανειστούν 250 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σημειώνει ότι οι τράπεζες του Νότου είναι εκείνες που θα εκμεταλλευτούν περισσότερο το πρόγραμμα, με τις τράπεζες της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας να κάνουν χρήση του 95% των διαθέσιμων κεφαλαίων.
Οι αναλυτές του επενδυτικού οίκου δεν πιστεύουν ότι το πρόγραμμα TLTRO θα αλλάξει δραματικά τις συνθήκες χορηγήσεων στην Ευρωζώνη. Αντίθετα, βλέπει αυξημένες πιθανότητες οι τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να δώσουν δάνεια σε μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως σε δανειολήπτες υψηλής ποιότητας, που έως τώρα στρέφονταν για τη χρηματοδότησή τους στις αγορές ομολόγων. Αυτό δεν φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν συνθήκες πιστωτικής ασφυξίας και ήταν εκείνες που οδήγησαν τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος TLTRO.
Ειδικά για την Ελλάδα και την Ιταλία, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει την τραπεζική κερδοφορία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να εξοικονομήσουν έως και 347 εκατ. ευρώ από το κόστος χρηματοδότησής τους, με την Τρ. Πειραιώς να εξοικονομεί έως και 123 εκατ. ευρώ, την Alpha Bank έως 86 εκατ. ευρώ και τις Εθνική και Eurobank έως και 69 εκατ. ευρώ έκαστη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος διαπιστώνει κάποιες επενδυτικές ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά το sell off που πυροδότησαν οι ανησυχίες για τα νομικά έξοδα, τα stress tests και τις εξελίξεις στο πορτογαλικό τραπεζικό σύστημα. Στις τράπεζες που προτιμά η Morgan Stanley είναι οι Alpha Bank, Bankia, Intesa Sanpaolo, Lloyds, UniCredit και UBS.
Διαβάστε ακόμη:
JP Morgan: Θετικό πρόσημο στις ελληνικές τράπεζες
Η Goldman για τα αποτελέσματα των Πειραιώς – Eurobank
Τα «απόνερα» των δηλώσεων Ντράγκι για το μέλλον της Ευρωζώνης
«Μάχη» για 10 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας