Morgan Stanley: Διατηρεί τη στήριξή της στις ελληνικές τράπεζες παρά τις μειώσεις στις τιμές-στόχους

Morgan Stanley: Διατηρεί τη στήριξή της στις ελληνικές τράπεζες παρά τις μειώσεις στις τιμές-στόχους
The Morgan Stanley Global Headquarters are pictured on April 17, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP) Photo: AFP
Οι ελκυστικές αποτιμήσεις και η δέσμευση για μερίσματα διατηρούν το ενδιαφέρον.

Παρά τις οριακές μειώσεις στις τιμές στόχους, η Morgan Stanley παραμένει αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες, έπειτα από τις συναντήσεις που είχαν οι αναλυτές της στην Αθήνα με τις διοικήσεις, κυβερνητικούς αξιωματούχους και παίκτες του κλάδου, υπογραμμίζοντας τις φθηνές αποτιμήσεις και την ισχυρή δέσμευση των διοικήσεων για υψηλές μερισματικές αποδόσεις. Νέες τιμές στόχοι τοποθετούν την Alpha Bank στα €2,28, την Εθνική Τράπεζα στα €10,25, την Τράπεζα Πειραιώς στα €5,39 και την Eurobank στα €2,63.

Αύξηση δανείων και προκλήσεις στα έσοδα από τόκους

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να επιδιώκουν αύξηση δανείων της τάξεως του 5%-7% για την περίοδο 2023-2026, παρά τις πιέσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους λόγω των μειωμένων επιτοκίων. Η Morgan Stanley βλέπει αντισταθμίσεις μέσω της αυξημένης κίνησης σε δάνεια, προμήθειες, και προγράμματα όπως το bancassurance, τα οποία προσφέρουν ελπίδα για σταθερή κερδοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μερισματικές αποδόσεις και αξιολογήσεις

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να προσφέρει την υψηλότερη μέση ετήσια μερισματική απόδοση, φτάνοντας το 10,3% για την περίοδο 2024-2026. Οι συνολικές μερισματικές αποδόσεις για τον κλάδο εκτιμώνται στο 8,9%, με πληρωμές που αντιστοιχούν σε περίπου 2 δισ. ευρώ. Η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ότι η σαφήνεια σχετικά με τις μερισματικές πολιτικές θα είναι καταλυτική για τις τραπεζικές μετοχές, ιδιαίτερα δεδομένων των χαμηλών αποτιμήσεων και των δείκτες P/E και P/BV, οι οποίοι είναι ελκυστικοί σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Συμπεράσματα και προοπτικές

Η Morgan Stanley αναμένει ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κινηθούν στο 1,75% έως το 2025 και στο 1,5% το 2026, και παρά τις μειώσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους, διατηρεί συστάσεις υπεραπόδοσης για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Αν και η μείωση των επιτοκίων επιβαρύνει βραχυπρόθεσμα τις αποδόσεις, η αμερικανική τράπεζα προβλέπει ισχυρότερη απόδοση μέσω αυξημένων δανείων, προμηθειών, και στρατηγικών κινήσεων που ενισχύουν τα έσοδα, καθιστώντας τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές επενδυτικά ελκυστικές για τους επόμενους μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: