Morgan Stanley: Πώς επηρεάζει τις αγορές η προοπτική νίκης Τραμπ

Morgan Stanley: Πώς επηρεάζει τις αγορές η προοπτική νίκης Τραμπ
The Morgan Stanley Global Headquarters are pictured on April 17, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP) Photo: AFP
Οι traders ομολόγων αναπροσαρμόζουν τις στρατηγικές τους.

Η αυξανόμενη προοπτική μιας νίκης του Ντόναλντ Τραμπ καθιστά ελκυστικό στοίχημα τις πιο απότομες καμπύλες αποδόσεων, καθώς η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί και ο πληθωρισμός θα επιταχυνθεί σε ένα τέτοιο σενάριο, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Το αμερικανικό προεδρικό debate ενίσχυσε την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ και αυτό θα οξύνει την προσοχή στις πολιτικές του πρώην προέδρου για τη μετανάστευση και τους δασμούς, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας σε σημείωμά τους. Οι traders ομολόγων προετοιμάζονται για ένα παρόμοιο αποτέλεσμα, με την έκπτωση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων έναντι των διετών τίτλων να συρρικνώνεται την περασμένη εβδομάδα στο μεγαλύτερο ποσοστό από τον Ιανουάριο.

«Υπήρξε μια σαφής σχετική μετατόπιση στις πιθανότητες νίκης του Προέδρου Τραμπ έναντι του Προέδρου Μπάιντεν» μετά το debate, έγραψαν στο σημείωμα οι στρατηγικοί αναλυτές της Morgan Stanley, μεταξύ των οποίων οι Μάθιου Χόρνμπαχ και Γκουνίτ Ντίνγκρα. «Η απότομη μετατόπιση των πιθανοτήτων υπέρ του προέδρου Τραμπ μπορεί να είναι ένας μοναδικός καταλύτης που καθιστά ελκυστικές τις καμπύλες με απότομη κλίση».

Η αναπροσαρμογή των στοιχημάτων μπορεί να περιπλέξει τις προοπτικές για την αγορά κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, αφού την περασμένη εβδομάδα τερμάτισε ένα σερί κερδών δύο μηνών. Οι έμποροι τιμολογούν τον κίνδυνο βραδύτερης ανάπτυξης και ταχύτερου πληθωρισμού, καθώς ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να απελάσει μετανάστες χωρίς χαρτιά και έχει αυξήσει τις απειλές για αύξηση των δασμών κατά της Κίνας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η αγορά έχει τώρα να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες πιθανότητες αλλαγών στις μεταναστευτικές και δασμολογικές πολιτικές σε μια οικονομία όπου η ανάπτυξη έχει ήδη ψυχρανθεί, καθιστώντας την αγορά πιο πιθανή» να τιμολογήσει περισσότερες μειώσεις των αμερικανικών επιτοκίων, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές. «Οι υψηλότερες προοπτικές μιας σκούπας των Ρεπουμπλικανών, εν μέσω αυξανόμενης εστίασης στα ελλείμματα, θα μπορούσαν να ασκήσουν ανοδικές πιέσεις στα μακροπρόθεσμα ασφάλιστρα». Οι αναλυτές συνέστησαν την προσθήκη steepeners σε Treasuries διετούς/20ετούς διάρκειας.

Οι υψηλότεροι δασμοί και η πιθανή απέλαση μεταναστών θα ήταν αμφότερα αρνητικά για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ, ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε παρουσίαση τον περασμένο μήνα. Το πλήγμα στην οικονομία θα ενθάρρυνε πιθανότατα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια, μειώνοντας τις βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου έχει εκτιμήσει ότι η μετανάστευση θα δώσει ώθηση 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά την επόμενη δεκαετία.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι προτεινόμενοι δασμοί του Τραμπ θα αυξήσουν το κόστος για τους καταναλωτές και θα επιβαρύνουν τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Ο ταχύτερος πληθωρισμός θα ήταν άσχημα νέα για τα χρέη μεγαλύτερης διάρκειας, καθώς μειώνει την αξία των σταθερών πληρωμών τους με την πάροδο του χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: